TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Sådan kontrollerer Huawei sine ansatte

Tidligere medarbejdere beskylder Huawei for diskrimination og for at blande sig i deres privatliv.

Af / 18/01/2021 - 10:26
Sådan kontrollerer Huawei sine ansatte

Den store kinesiske elektronikproducent Huawei har været igennem en svær og turbulent tid de seneste par år.

I maj 2019 placerede den amerikanske regering Huawei på den såkaldte “Entity List”. Det er i praksis en sort liste over virksomheder, der ikke frit må få adgang til amerikansk teknologi, herunder hardware, software eller andre teknologiske tjenester.

Det har bl.a. betydet, at nye mobilprodukter fra Huawei i øjeblikket kommer uden Googles tjenester og apps, hvilket har tvunget kineserne til at satse på at opbygge en alternativ app-butik og alternative tjenester for sine brugere i den vestlige verden.

Læs også Farvel og tak, Huawei AppGallery giver ikke brugerne den oplevelse, de forventer. Alternative app-butikker er ikke en løsning. Fraværet af Google betyder et farvel til Huawei på det danske marked.

I december måned opsagde Huaweis danske kommunikationschef, Tommy Zwicky, sin stilling med øjeblikkeligt varsel, da det kom frem bl.a. i Washington Post, at Huawei havde testet ansigtsgenkendelsessoftware, der blandt andet kunne genkende etniske minoriteter i store menneskemængder.

Og nu truer nye afsløring i det tyske netmedie Netzpolitik.org med at sætte Huawei under yderligere pres.

Wolf culture

Under overskriften “How Huawei controls its employees in Europe” fortæller Netzpolitik i en længere artikel, hvordan den kinesiske virksomhed diskriminerer medarbejdere, og hvordan Huawei blander sig i sine medarbejderes privatliv for at kontrollere dem og sikre, at de er loyale over for firmaet.

Artiklen bygger på lækkede interne dokumenter samt skjulte lydoptagelser, som Netzpolitik.org har analyseret sammen med mediepartnere fra The Signals Network, der bl.a. består af journalister fra The Daily Telegraph, El Mundo og Republik.

Selvom Huawei ofte roses for sine ledelsesprincipper af anerkendte medier som Harvard Business Review, så fortæller tidligere medarbejdere om en anden virkelighed, hvor ansatte presses til det yderste og hvor en giftig virksomhedskultur promoveres af ledelsen.

rezhengfei l 2020
Huaweis stifter og CEO, Ren Zhengfei. (Foto: Huawei)

Og faktisk lægger Huaweis egen topchef og grundlægger, Ren Zhengfei, ikke skjul på, at Huawei ledes efter militaristiske principper, skriver Netzpolitik. Ren bruger ofte militære metaforer, når han taler offentligt, og har ofte omtalt Huaweis kultur som “wolf culture”.

Nogle er mere lige end andre

Netzpolitik hævder på baggrund af sine kilder, at der gælder forskellige regler i Huawei for kinesiske og ikke-kinesiske medarbejdere. Ikke-kinesere har mindre adgang til information og bliver udelukket fra vigtige interne beslutninger.

Til gengæld holdes kinesiske medarbejdere, som udstationeres i Europa, i kort snor af topledelsen.

Et internt dokument med den mundrette titel “Assignment and Mobility Management Regulation” demonstrerer ifølge Netzpolitik, hvordan Huawei med alle midler forsøger at forhindre, at kinesiske medarbejdere slår rødder i udlandet.

“De, der har fået opholdstilladelse i et EU-land, eller hvis ægtefæller har permanent opholdstilladelse i EU, og dem, der frivilligt har ansøgt om permanent ophold i EU, skal forlade Europa så hurtigt som muligt,“ skriver virksomheden på kinesisk i dokumentet, som fortsætter: “Hvis de ikke følger ordren, vil virksomheden opsige deres ansættelse.“

MWC19 3506 e1586274921779
(Foto: Huawei)

Nultolerance over for fejl

Mange af de kilder, som har udtalt sig til Netzpolitik, er enige om, at Huawei konsekvent straffer især kinesiske medarbejdere for påståede fejl. Og gerne i fuld offentlighed foran deres kolleger.

Via interne e-mail-lister lader virksomheden med jævne mellemrum alle vide, hvem der efter Huawei’s opfattelse ikke har opført sig ordentligt, og hvilke sanktioner der er blevet pålagt dem. Ifølge artiklens kilder holder Huawei sine ledere ansvarlige for enkeltpersons fejltrin. Inden for gruppen behandles de som forældre over for deres medarbejdere, deres børn.

Ifølge Washington Post er den militaristiske ledelsesstil dog endnu mere udpræget i Kina, hvor nye medarbejdere, der arbejder i virksomhedens hovedkvarter i Shenzen, forpligtes til at deltage i en to uger lang “boot camp” på Huawei University. Der sover de på sovesale, vækkes kl. 5 om morgenen for at løbe og lave fysiske øvelser iklædt rød-hvide Huawei-uniformer.

Også mandefald i Danmark

I Danmark har adskillige nøglemedarbejdere, herunder førnævnte Tommy Zwicky, i de seneste tolv måneder forladt Huawei pludseligt og uden forklaring. Lyd & Billede har været i kontakt med mindst tre tidligere Huawei-medarbejdere om deres situation, men ingen af dem har ønsket at udtale sig offentligt, og henviser i stedet til tavshedsklausuler, som de har underskrevet i forbindelse med deres fratrædelse.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

4 kommentarer til “Sådan kontrollerer Huawei sine ansatte”

    1. John Marshall

      Kineserne ønsker at tage magten over planeten..
      De er farlige og må stoppes NU. BOYCOT AL KINESISK HARD- OG SOFTWARE, NU!!!

  1. Huawei,skal blacklistes,world wide,og alle lande skal forbyde handel med deres produkter

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Huawei Mate 70 kan bestilles

Casios ur-ring er federe end Galaxy Ring

Gemini-app til iPhone frigivet

Lettere at finde mistet bagage

Endnu sværere at bryde ind i iPhone

Bliv ikke svindlet med QR-koder

Gemini på iOS set i App Store

Stærk fremgang for tablets

Galaxy S25 slår rekord i ydeevne

Nothing lancerer selvlysende mobil

OnePlus 13 med kæmpe batteri lanceret i Kina

AI-hjælp i Google Map