Igen i år var Galaxy Unpacked (forhåbentlig for sidste gang) en rent virtuel omgang på grund af corona-pandemien, men Samsung kunne alligevel løfte sløret for en masse spændende produkter ved årets første store lancering.
Lanceringens absolutte højdepunkt var ikke overraskende en ny udgave af koreanernes flagskibsmobil, Galaxy S Ultra, som i denne omgang har fået navnet Samsung Galaxy S22 Ultra.
Mere bemærkelsesværdigt var det, at den nye topmobil egentlig lige så godt kunne have fået navnet Galaxy Note 22 Ultra, for i realiteten er der tale om en slags fusion af Samsungs Galaxy S- og Galaxy Note-serier, hvor vægten er på S-seriens kamerafunktioner og Note-seriens fokus på produktivitet.
Samsung havde ellers mere eller mindre officielt lagt Galaxy Note-serien i graven til fordel for firmaets nye satsning på foldbare smartphones som Galaxy Z Fold 3 og Galaxy Z Flip 3.
Men både Galaxy Z Fold 3 og sidste års Galaxy S21 Ultra understøtter S-Pen samt nogle af de vigtigste funktioner fra Note-serien, og bl.a. det koreanske erhvervsmedie ET News skrev allerede sidste år, at den kommende Galaxy S22 Ultra ville blive markedsført som en Note-efterfølger. Ikke bare skulle den komme med endnu flere specifikke Note-funktioner og integreret S-Pen. Den ville også få et mere Note-agtigt design.
På disse punkter er Samsung Galaxy S22 Ultra arvtager til Galaxy Note
Og den påstand stod til troende, for det er præcis, hvad Samsung netop har lanceret. Den nye Samsung Galaxy S22 Ultra har med sin flade og kantede udformning rent designmæssigt mere til fælles med tidligere Note-modeller som Galaxy Note 10+ og Galaxy Note 20 Ultra, end den har med de første to Galaxy S Ultra-modeller.
Den kommer også i fire farver – nemlig Phantom Black, Phantom White, Green og Burgundy – hvoraf især sidstnævnte et par gange tidligere har været en karakteristisk “Note-farve”.
Og i modsætning til sin forgænger, sidste års S21 Ultra, kommer Galaxy S22 Ultra ganske rigtigt med S-Pen fuldt integreret.
S-Pen følger altså med, når man køber mobilen, ligesom der også er plads til den digitale stylus i selve mobilen, hvor den indsættes via et lille hul i bunden.
Alle de kendte S-Pen-funktioner understøttes – den kan f.eks. bruges som fjernudløser til kameraet eller som fjernbetjening til at styre præsentationer – og specielt den vigtigste funktion, nemlig muligheden for at skrive og tage noter med pennen direkte på skærmen, er blevet opgraderet markant.
S-Pen til Galaxy Note 20 havde således en forsinkelse (latenstid) på 9 ms, hvilket Samsung nu har fået reduceret til 2,8 ms. Koreanerne hævder stolt, at den ultrakorte forsinkelse samt forbedret kunstig intelligens (som skal kunne forudse, hvor man placerer pennen på skærmen, før man selv ved det) skal gøre skriveoplevelsen hundrede procent naturlig. Og det glæder vi os naturligvis til at afprøve i praksis.
Samsungs egen app til noter, Samsung Notes, er også blevet forbedret, så den nu kan genkende håndskrift på 88 sprog og konvertere det skrevne ord til digital tekst.
Samsung Galaxy S22 Ultra understøtter i øvrigt den helt nye såkaldte Collaboration View, som skaber en forbindelse mellem brugerens Galaxy S22-mobil (funktionen understøttes nemlig af hele den nye S22-serie) og en tablet fra den nye Galaxy Tab S8-serie. Når forbindelsen er etableret kan mobilen bruges som et slags pegefelt, hvormed man kan navigere i menuer og vælge eller justere på diverse funktioner, alt imens man f.eks. tegner på tablet-skærmen med sin S-Pen.
Kamera med kunstig intelligens
Samsung bruger i øvrigt ikke kun kunstig intelligens (AI) til at forudse, hvordan brugeren skriver med sin S-Pen på skærmen. Det nye og opdaterede kamera i Galaxy S22 Ultra byder på et hav af nye funktioner, der alle har det til fælles, at de i høj grad bruger kunstig intelligens til at tage de bedst mulige billeder og videoer.
Det gælder bl.a. for den nye AI-baserede autofokus, der lover at gøre brugerens billeder knivskarpe, når man fotograferer, ligesom “Night Solution” også bruger kunstig intelligens – i denne sammenhæng til at optimere billeder taget om natten eller i dårlig belysning, så de får en højere opløsning med mere skarphed og flere detaljer.
Dette gælder også billeder taget i portrættilstand, hvilket tilmed understøttes af frontkameraet. Med andre ord kan man altså nu tage knivskarpe selfies med bokeh-effekt om aftenen og natten med sin Galaxy S22 Ultra, lover Samsung, der også forsikrer, at den kunstige intelligens sørger for, at bokeh-effekten bliver mere præcis og korrekt – også ved “besværlige” motiver som hvis man f.eks. fotograferer en person med langt hår foran et træ med masser af blade og små grene.
Når det gælder video kommer AI bl.a. på banen i forbindelse med den såkaldte AFR-funktion (Auto Frame Rate), der justerer billedhastigheden for videooptagelser, så den tilpasses omgivelser, belysning, etc.
Den ligeledes AI-baserede Auto Framing-funktion tilpasser billedet, så alle personer kommer med, hvis man filmer en gruppe af mennesker, ligesom man med Tracking Shot kan udpege en bestemt person i motivet, som kameraet så fokuserer på og følger automatisk, når vedkommende bevæger sig.
Samme kamera-specifikationer
Lad dermed også være sagt, at stort set alle kamera-nyhederne i Galaxy S22 Ultra har at gøre med software og kunstig intelligens.
På papiret har den nye topmobil nemlig præcis samme kamerakonfiguration som sin forgænger. Det vil sige to separate teleobjektiver på hver 10 megapixel, hvor det ene kommer med 3x optisk zoom og det andet med 10x optisk zoom. Dertil kommer et almindeligt vidvinkelobjektiv på vanvittige 108 megapixel (f/1.8 med optisk billedstabilisering) med 12 bit HDR samt et ultravidvinkelobjektiv på 12 megapixel (f/2.2). Og frontkameraet er på 40 megapixel, hvilket også var tilfældet for så vidt angår Galaxy S21 Ultra.
Det bør dog nævnes, at selve den primære kamerasensor er blevet forbedret, idet hver enkelt pixel ifølge Samsung nu er 1,23 gange større end sidste år. Desuden kan kameraet tage billeder i RAW-format og kommer sågar med en separat såkaldt ExpertRaw-app, der kan eksportere op til 16-bit RAW-filer.
Desuden er mange af de ovennævnte AI-baserede funktioner også direkte tilgængelige via andre apps. F.eks. vil man kunne bruge “Night Solution”, når man tager billeder i Snapchat og tilsvarende chat-apps.
Selvfølgelig kommer Samsung Galaxy S22 Ultra med 100x digital Space Zoom, så man kan tage uskarpe billeder af Månen. Samt med alle de andre kamera-funktioner, som Samsung har lanceret sammen med de tidligere Ultra-modeller i Galaxy S-serien.
Øvrige konfigurationer
Kaster man et blik på de øvrige specifikationer, så kunne Samsung Galaxy S22 Ultra godt ved første øjekast ligne sin forgænger mere end godt er, men i virkeligheden har Samsung opjusteret over hele linjen.
Som på Galaxy S21 Ultra er skærmen af typen Dynamic AMOLED 2X, måler 6,8″ og kommer med QHD+ opløsning. Men hvor forgængeren havde en dynamisk opdateringsfrekvens mellem 10 Hz og 120 Hz, klarer Galaxy S22 Ultra at sænke frekvensen helt ned til 1 Hz, hvis man f.eks. kigger længe på et foto, som ikke kræver at skærmen opdateres overhovedet.
Skærmens maksimale lysstyrke (peak brightness) er på imponerende 1750 nits.
Både skærmen og mobilens bagside beskyttes i øvrigt af Gorilla Glass Victus+, mens resten af mobilens krop er fremstillet af såkaldt armor aluminium, ligesom i øvrigt Samsung Galaxy Z Flip 3 og Fold 3.
Hele værket drives af Samsungs egen nye 4 nm Exynos 2200-processor. Samsung Galaxy S22 Ultra fås i forskellige konfigurationer med enten 8 eller 12 GB RAM, mens den indbyggede lagerplads går fra 128 GB helt op til 1 TB. Desuden kommer mobilen med 5G, Wi-Fi 6E og Bluetooth 5.2, ligesom den leveres med Android 12 og Samsungs eget One UI i version 4.1.
Batteriet er på 5000 mAh, og mobilen understøtter op til 45 W hurtigopladning samt 15 W trådløs opladning. Bemærk dog, at opladeren må købes separat.
Pris og tilgængelighed
Samsung Galaxy S22 Ultra bliver tilgængelig i butikkerne fra d. 25. februar til en pris på 9.899 kroner for den billigste model med 8 GB RAM og 128 GB indbygget lager.