Følg Lyd & Billede på Twitter Følg @gotschalk og Instagram
Project Zero var det interne kodenavn hos Samsung for udviklingen af afløseren for Samsung Galaxy S5. Sidste års topmodel har været en salgsmæssig skuffelse og dermed et “wake-up-call” for Samsung, der efter flere år som den absolut dominerende spiller på det globale mobilmarked i løbet af det seneste års tid har mistet betydelige markedsandele til konkurrenterne – både til Apple og til nye aktører fra Kina som Huawei og Xiaomi.
Derfor var Project Zero en meget passende betegnelse for hele processen med at udvikle den nye Galaxy S6, for Samsung er med egne ord startet helt forfra og har både forsøgt at lytte til brugerne og at lære af tidligere erfaringer, successer såvel som fiaskoer, sagde marketingchef David Kang fra Samsung, da den koreanske elektronikgigant lancerede hele to nye topmodeller, Samsung Galaxy S6 og Samsung Galaxy S6 edge, for en lille skare af tech-journalister, heriblandt undertegnede, som var blevet inviteret til Barcelona en dag før den officielle lancering på Mobile World Congress.
Væk med både skidt og kanel
Og, hånden på hjertet, Samsung overdriver ikke, når de siger, at der er tale om en ny begyndelse. Med Samsung Galaxy S6 og især Samsung Galaxy S6 edge har det koreanske firma både gjort op med et større antal dårlige vaner fra tidligere samt lanceret nye idéer, der kan få selv en kynisk tech-journalist forsynet med en god portion Samsung-skepsis til at spærre øjnene op.
Væk er uanede mængder af bloatware og ligegyldige funktioner, og væk er det plastic-agtige og uinspirerede design. Også et par funktioner, som vi satte mere pris på ved de tidligere modeller, er væk. Nu er det for eksempel slut med selv at kunne skifte batteri og udvide hukommelsen via microSD-kort. Og Samsung lader Sony om at fremstille smartphones i den dyre ende, som er vand- og støvtætte.
Lækkert design og brugervenlige funktioner
I stedet har vi fået to topmodeller, som i stil med Samsung Galaxy Alpha er defineret af en præcist diamantskåret ramme af en let men stærk metallegering, mens både for- og bagsiden er fremstillet af Corning Gorilla Glass 4. Samsung Galaxy S6 edge har en skærm, der i lighed med skærmen på Galaxy Note Edge kurver nedad, selvom det i Galaxy S6 edge’s tilfælde både er skærmens højre og venstre side, der kan benyttes som selvstændig “kantskærm”. Telefonerne fås i perlehvid, safirsort, topasblå, platinguld og smaragdgrøn og er deciderede designperler! Ikke noget prædikat Samsung er forvænt med at blive påhæftet, men denne gang er det velfortjent.
Vi har fået to telefoner med trådløs opladning, som understøtter de to mest udbredte standarder (PMA samt Qi fra WPC) og dermed kan bruges med langt de fleste trådløse opladere, der fås på markedet. Endvidere kan begge mobiler oplades lynhurtigt (50% batterikapacitet på 30 minutter).
Vi har fået et 16 MP mobilkamera, der kan starte på under 0,7 sekunder, uanset hvad man ellers foretager sig, blot ved et hurtigt dobbelttryk på hjem-knappen. Det har en infrarød sensor, der hjælper med at indstille den korrekte hvidbalance, og så har det fået såkaldt tracking autofokus, hvilket vil sige, at det automatisk kan holde fokus på motiver i bevægelse – praktisk hvis man vil tage billeder af sine børn!
Vi har fået to Galaxy S-flagskibe med en fingeraftrykslæser, man ikke skal “swipe” sin finger henover, men blot berøre, og vi har – eller amerikanerne og sydkoreanerne har, for denne mulighed bliver ikke lanceret i resten af verden i første omgang – fået et nyt betalingsmiddel ved navn Samsung Pay, som både kan bruges med NFC (trådløs berøring, som også er den metode der anvendes ved Apples betalingsløsning, Apple Pay) og med Magnetic Secure Transmission, der virker ved, at telefonen overfører magnetstribeinformationer fra brugerens kreditkort trådløst til betalingsterminalen, hvilket er en metode, der fungerer med cirka 90% af eksisterende terminaler.
Vi har fået to supertelefoner med monsterspecifikationer. Skærmen på begge modeller er på 5,1” af typen S-AMOLED og har en tårnhøj opløsning på 2560 x 1440 pixel (samme opløsning som på LG G3, Samsung Galaxy Note 4 og Google Nexus 6), hvilket giver en pixeltæthed på 577 ppi. Under skærmen sidder 3 gigabyte ram og enten 32, 64 eller 128 gigabyte flashlager afhængig af model. Processoren er formentlig på otte kerner (dette kan variere fra region til region) med fire kerner clocket til 2,1 GHz og fire kerner clocket til 1,5 GHz, og softwaren, der driver det hele, er Android Lollipop.
Og så var der, hvis nogen skulle have overset det, altså tale om hele to nye telefoner: Den almindelige, Samsung Galaxy S6, og den med kurvet kantskærm, Samsung Galaxy S6 edge.
Nu er edge ikke længere et eksperiment
Som nævnt introducerede Samsung allerede kantskærmen med Galaxy Note Edge, der blev lanceret sidste efterår på IFA-messen i Berlin, men på daværende tidspunkt var der tale om lidt af et eksperiment, som i øvrigt kun kom på markedet i ret få eksemplarer. Vi håber og tror, at Samsung smider lige så mange eller flere eksemplarer af Galaxy S6 edge på markedet som af den almindelige Galaxy S6, for kantskærmen er ikke bare en gimmick, den er både lækkert og futuristisk design og fede, praktiske funktioner.
Den ene funktion hedder people stream, og den lader brugeren vælge sine fem yndlingskontakter, der så får ægte VIP-behandling i brugerfladen. Hver kontakt har sit eget ikon med personens billede og en bestemt farve, og ved at swipe fra højre eller venstre, når skærmen er tændt, får man ikonerne frem på kantskærmen og kan så for eksempel ringe eller skrive direkte til kontakten herfra. Har der været et opkald fra personen, kan man se det straks, fordi kontaktens individuelle farve vises på kantskærmen.
Den anden funktion hedder information stream og byder på notifikationer og beskeder – for eksempel om emails og tekstbeskeder, nyeste vejrmeldinger eller opdateringer fra Twitter – og kan fremkaldes blot ved at stryge med fingeren langs skærmkanten, når mobilen er i hviletilstand.
Pris og tilgængelighed
Med Samsung Galaxy S6 og Galaxy S6 edge får den koreanske elektronikgigant endelig fred fra de mange kritikere, undertegnede inklusive, der har ment, at Samsung i stor stil har kopieret sine konkurrenter.
Undtagen på ét punkt, for hvad prisen angår, ikke bare nærmer Samsung sig, men overgår Apple, der ellers er kendte for at tage sig godt betalt for sine iPhones.
Både Samsung Galaxy S6 og Samsung Galaxy S6 edge kommer til salg i de danske butikker fra den 11. april for priser mellem 5.499 kroner for den billigste model (Samsung Galaxy S6 med 32 gigabyte lagerplads) til 8.499 kroner for den dyreste (Samsung Galaxy S6 edge med 128 gigabyte. Det gør, så vidt vi ved, den største model af Samsung Galaxy S6 edge til den dyreste smartphone på markedet med næsten 1.000 kroner ned til iPhone 6 Plus. Tag den Apple!
Specifikationer:
Samsung Galaxy S6
Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
Skærm: 5,1″ 2560 x 1440 Super AMOLED, 557 ppi
Processor: 2,1 GHz + 1,5 GHz octa-core
Hukommelse: 3 GB ram / 32, 64 eller 128 GB lager
Kamera: 16 MP f/1.9 + 5 MP f/1.9
Trådløs: 4G LTE Cat 6, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, NFC, IR
Mål: 143,4 x 70,5 x 6,8 mm
Vægt: 138 g
Batteri: 2550 mAh
Samsung Galaxy S6 edge
Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
Skærm: 5,1″ 2560 x 1440 Super AMOLED, Dual edge 557 ppi
Processor: 2,1 GHz + 1,5 GHz octa-core
Hukommelse: 3 GB ram / 32, 64 eller 128 GB lager
Kamera: 16 MP f/1.9 + 5 MP f/1.9
Trådløs: 4G LTE Cat 6, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, NFC, IR
Mål: 142,1 x 70,1 x 7,0 mm
Vægt: 132 g
Batteri: 2600 mAh