Hold kæft, den er grim! Det var helt ærligt vores første reaktion, da vi på en tur til München en uge før den officielle lancering fik lov til at se Samsungs nye flagskibsmobil, Galaxy S20 Ultra.
Hvor tidligere Galaxy S-årgange kom med delikat smal aluminiumsramme, kurvet edge-skærm og generelt et design, der var blevet kælet for, virker designet af hele den nye Galaxy S20-serie underligt ufærdig.
Som om man har glemt at inddrage designerne, da først ingeniørerne var blevet færdige med at spække de nye mobiler med funktioner og enorme kameramoduler. Især topmodellen, Samsung Galaxy S20 Ultra, har et kameramodul, der i sig selv ligner en mursten, og gør mobilen til noget nær den grimmeste topmodel, vi nogensinde har testet.
Den vejer da også hele 220 gram, og med en skærm på 6,9″ samt en livvidde på 8,8 mm, er den også større end f.eks. Samsung Galaxy Note 10+, der ellers hører til Note-serien, der traditionelt har været Samsungs største.
Men man får så sandelig noget i bytte, hvis man kan leve med mobilens kedelige udseende og det klumpede kameramodul.
For nok er Samsung Galaxy S20 Ultra grim, men den er også et monster af en smartphone og uden sammenligning den mest kraftfulde mobil, Samsung nogensinde har produceret.
Skærm
Det hele starter med skærmen, hvor Samsung har slået OnePlus på målstregen.
Galaxy S20 Ultra er nemlig udstyret med en HDR10+ certificeret 6,9″ Dynamic AMOLED-skærm, og brugeren kan selv vælge, om skærmen skal køre i 60 Hz eller 120 Hz-modus.
Den høje opdateringsfrekvens på 120 Hz giver en ekstremt flydende og hurtig brugeroplevelse, og inden lanceringen af Galaxy S20-serien havde kinesiske OnePlus allerede annonceret, at deres kommende OnePlus 8-serie vil komme med 120 Hz-skærm. Men nu er Samsung altså kommet kineserne i forkøbet!
Træerne vokser dog ikke ind i himlen. Som bruger skal man selv aktivt slå 120 Hz-opdateringsfrekvensen til, og hvis mobilen er ved at løbe tør for strøm (ved 5% strøm tilbage på batteriet) eller bliver for varm (over 42 grader), så slår Galaxy S20 Ultra selv tilbage til 60 Hz. Endnu mere irriterende er det, at skærmens maksimale Quad HD+ opløsning (3200 x 1440 pixels) ikke understøttes ved 120 Hz. Her må man i stedet nøjes med FHD+ (2400 x 1080 pixels), så det er umuligt at få det bedste af to verdener – høj opløsning OG den fløjlsbløde brugerflade, der følger med den høje opdateringsfrekvens.
Samsung Galaxy S20-serien er stort set de første smartphones på markedet med 120 Hz skærmopdatering, så vi har ikke rigtigt noget sammenligningsgrundlag, men hverken OnePlus 7 Pro eller OnePlus 7T Pro McLaren, der begge tilbyder 90 Hz opdateringsfrekvens, har tilsvarende begrænsninger, hvad opløsningen angår.
Ikke desto mindre er skærmen på Samsung Galaxy S20 Ultra ret så uovertruffen. Skærmbilledet er knivskarpt og meget lysstærkt, farverne ekstremt kraftige, og det er en vaskeægte fornøjelse at se indhold i høj kvalitet (f.eks. på Netflix) på den HDR10+-certificerede skærm. Der er stor dybde i billedet og kontrastniveauet er det bedste vi har set.
Som nævnt er Galaxy S20 Ultra ikke for køn. Samsung har taget livet af de kurvede edge-skærme, men alligevel er mobilen stort set rammeløs og har frontkameraet indbygget i skærmen. Både for og bag sidder der Gorilla Glass 6, mens den smalle metalramme er fremstillet af hærdet aluminium.
I galleriet herunder kan man se tre versioner af det samme billede. Originalen er i 108 Mp opløsning, og som billederne viser, kan man komme helt tæt på motivet blot ved at croppe det originale billede.
Ydelse
Vi har kørt alle vores gængse benchmarktests på mobilen, og ikke overraskende, er Galaxy S20 Ultra den kraftigste smartphone, man i skrivende stund kan købe for penge. Det er for tidligt at afsløre alle resultaterne – det må vente til den endelige test, som publiceres her på www.lydogbillede.dk senere på ugen – men vi kan da fortælle, at S20 Ultra, som den første smartphone vi har testet, har opnået en AnTuTu score på over 500.000!
Til sammenligning må iPhone 11 Pro Max “nøjes” med en AnTuTu score på 447.037.
Vores “brede” benchmarkværktøj, Geekbench 4 og Geekbench 5, kaster også imponerende resultater af sig, og det er helt tydeligt, at når det gælder ydelsen, så er det kun førnævnte iPhone 11 Pro Max, der kan give Galaxy S20 Ultra kamp til stregen. De to smartphones er så at sige i en klasse for sig.
Dog er der noget, som tyder på, at Galaxy S20 Ultra kommer til kort, når det gælder batterilevetid. I hvert fald, hvis man har aktiveret skærmens højeste opdateringsfrekvens. Det er dog blot en subjektiv oplevelse i første omgang, da vi endnu ikke har gennemført en decideret benchmarktest, hvilket vi selvfølgelig gør både ved 60 Hz og 120 Hz for at kunne sammenligne resultatet.
I galleriet herunder demonstreres den nye Space Zoom-funktion, som du kan læse om i afsnittet “Kamera”:
Kamera
Det er kameraet, der gør at Samsung Galaxy S20 Ultra stikker helt af. Mobilen har fire linser, inklusive DepthVision ToF-linse, men det absolut vildeste er S20 Ultras almindelige vidvinkellinse på vanvittige 108 Mp (f/1.8 med optisk billedstabilisering)!
Pointen er selvfølgelig ikke, at kameraet skal tage billeder på 108 Mp. I stedet kombinerer kameraet ni pixels til én pixel (også kendt som “pixel binning”), hver gang der tages et billede, hvilket åbner op for et ocean af muligheder. Bl.a. kan man fotografere et større motiv – f.eks. bunken af cykler og løbehjul, man kan se på eksempelbillederne – og så kan man i efterbehandlingen (i mobilens Galleri-app) zoome ind på et bestemt udsnit og så croppe billedet.
Det nye billede bliver også højtopløst og ultraskarpt, ligesom det er utrolig nemt at bruge crop-funktionen i Galleri-app’en. Her har Samsung virkelig fundet på noget genialt, selvom man lige skal huske, at de originale 108 Mp-billeder typisk fylder 30 megabyte på mobilens lager. Desuden kan kameraet kun fange 108 Mp-billeder i 4:3-format, da det er den almindelige vidvinkel, som gør alt arbejdet.
Et andet vigtigt cirkustrick er den nye zoom-funktion, som Samsung har døbt “Space Zoom”. På Galaxy S20 Ultra indebærer det, at man på papiret kan forstørre sit motiv med op til 100 gange!
Hele herligheden fungerer ved hjælp af en blanding af optisk zoom (kameraet har en 48 Mp telelinse med 4X optisk zoom), 10X digital zoom og kunstig intelligens for resten. Alt over 10X zoom foregår nemlig reelt ved, at den store optik med 108 Mp kommer på arbejde og der så forstørres og beskæres i det store billede.
I praksis ser resultatet dog ganske forfærdeligt og rystet ud, hvis man zoomer 100 gange ind på sit motiv. Det færdige billede er fyldt med billedstøj, og vi vil mene, at det som minimum kræver et stativ og en ganske lang eksponering at kunne bruge 100X Space Zoom til noget fornuftigt.
Men hvor vi på forhånd var ret skeptiske i forhold til, om Galaxy S20 Ultra ville kunne få et fornuftigt resultat ud af noget som helst motiv, som var blevet forstørret mere end 4 gange ved hjælp af den optiske zoom, så blev vores skepsis gjort til skamme. Op til i hvert fald 30X fungerer den hybride zoom ganske glimrende, og hvis man holder sig til 10X bliver resultaterne sågar knivskarpe.
Stay tuned!
Vi er selvfølgelig langt fra færdige med testen af Samsung Galaxy S20 Ultra. Vi mangler bl.a. at teste mobilen på 5G-nettet, selvom vi dog allerede har lavet et par fartmålinger, hvilket man kan se i videoen herunder:
Vi mangler også at kigge på et væld af kamerafunktioner, herunder 8K-video og den nye “Single Take”-funktion, ligesom Galaxy S20 Ultras evner som gaming-mobil i hvert fald skal med i den samlede vurdering.
Som nævnt vil man kunne læse vores færdige test og endelige vurdering af Samsung Galaxy S20 Ultra her på www.lydogbillede.dk på torsdag.
Tudegrim, tjaaa ja, kameraet ser lige så klodset ud som apples. Hvorfor fik den ikke betegnelsen Tudegrim?