TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Windows 10 overalt

Hvad der er godt for din pc, er også godt for din tablet og din telefon, mener Microsoft, som tilbyder dig et fælles styresystem til alle dine enheder.

Af / 22/01/2016 - 06:00
Windows 10 overalt

Windows 10 er et glimrende styresystem. Faktisk så godt, at vi gav det prisen for Årets Innovation i 2015.

Ud over at være både hurtigt og stabilt har Windows 10 et ekstra es i sit digitale ærme: Det er det første ægte multiplatforms-styresystem. Ikke alene findes det til forskellige typer enheder, du kan rent faktisk køre – nogle af – de samme programmer på både computer, tablet og mobil. Det er også meget fleksibelt, da Windows selv finder ud af mulighederne i din hardware og tilpasser sig derefter.

 

Windows på skrivebordet

Denne artikels forfatter har siden i sommers installereret det på både små og store maskiner, og resultatet har i de fleste tilfælde været positivt. Hvis din pc er i stand til at køre Windows 7 eller 8 på tilfredsstillende vis, vil Windows 10 gøre det mindst lige så godt. De tre versioner har nemlig præcis de samme systemkrav: 1 GHz processor og 1 gigabyte ram (2 gigabyte for 64 bit udgaven).

I praksis skal der dog mindst en 2 GHz dual-core maskine og 4 gigabyte ram til. Og hvis du kører mange programmer, kan tallene med fordel fordobles. Men det samme gælder for Windows 7 og 8.

Annonce

 

Det bedste fra begge verdener

Pc-udgaven af Windows 10 kører både klassiske Windows-programmer og apps fra Microsoft Store, som blev introduceret med Windows 8. Og brugerfladen indeholder elementer fra begge generationer. Startknappen er tilbage, og Skrivebordet er igen det sted, hvor arbejdet foregå. På den anden side er knappanelet fra Windows 8 bibeholdt i menuen.

 

Fælles programkode – men ikke samme programmer

Windows 10 findes til både computere, tablets og smartphones. Og Microsoft understreger, at det nu er blevet let at udvikle apps, der kan køre på alle platforme. Men det betyder ikke, at de samme programmer kan bruges overalt. Koden er som udgangspunkt den samme, men den skal stadig tilpasses, og programmerne skal stadig laves og hentes i hver sin udgave.

Finder du en lækker app til din telefon, er det derfor ikke sikkert, at du kan få den på din Windows 10 pc eller ditto tablet. På samme måde kan du godt glemme alt om at bruge dine gamle Windows-programmer på din Windows 10 telefon. Du kan dog regne med, at store programmer som Office kan findes og bruges på tværs af enheder.

 

Windows Continuum

Hvis Windows 10 havde været en jobansøgning, ville der have stået i den med store bogstaver, at den var omstillingsparat. For styresystemet tilpasser sig skiftende omgivelser og omstændigheder – også mens det kører. Det er den feature, Microsoft kalder Windows Continuum.

Hvis du kører Windows på en tablet med løst tastatur, opdager systemet straks, når tasterne forsvinder eller tilføjes – og åbner eller lukker skærmtastaturet. På samme måde udnyttes mus, tegnepen og touch-skærm med det samme.

Også skift i skærmstørrelse og -format opdages. Hvis man kobler en pc-skærm til sin Windows 10 telefon, skifter skærmopløsningen automatisk, så skærmen udnyttes fuldt ud, ligesom menuerne tilpasser sig. Og begge skærme kan bruges på samme tid, som vi er vant til fra Windows-pc’er med to skærme.

 

110 millioner Windows 10 pc’er

Windows 10 er på det halve år, der er gået siden lanceringen, blevet en solid succes. I oktober var styresystemet downloadet 110 millioner gange. Men selv om det for de fleste er gratis at skifte fra Windows 7 og 8, har størsteparten indtil videre valgt at holde fast ved det Windows, de kender.

Ifølge statistiktjenesten GoSquared udgør Windows 10 baserede computere omkring en ottendel af trafikken på nettet fra Windows-computere. Til sammenligning tegner Windows 7 sig for omkring tre gange så meget, og også Windows 8 ligger et godt stykke over sin efterfølger.

Dette tal kan dog ændres i løbet af de kommende måneder. Dels vil en del sikkert springe på vognen i sidste øjeblik, inden der lukkes for gratis opgradering i juni 2016, dels vil mange blive opgraderet automatisk uden bevidst at have taget stilling. Microsoft har nemlig erklæret, at Windows 10 bliver en “anbefalet opgradering” i Windows Update i løbet af 2016.

Allerede nu har mange dog oplevet, at installationsfilerne til Windows 10 automatisk hentes, og har uforvarende sagt ja til at skifte styresystem i den tro, at de blot godkendte en fejlretning.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Windows i tabletform

En af de første tablets, der leveres med Windows 10 installeret, er Microsofts egen Surface Pro 4, der kommer med trykfølsom pen og mulighed for at klikke et eksternt tastatur på som ekstraudstyr.

For det første er det nok mere præcist at kalde Surface Pro 4 en hybridcomputer end en tablet. Den har tablet’ens form og er med sine 12 tommer og pen den nærmeste konkurrent til Apples iPad Pro. I sit hjerte er den dog en pc. I det slanke kabinet banker en kraftig Intel-processor (i5 eller i7), og specifikationerne er i øvrigt som en ultrabook i den pæne ende. Det gælder også prisen. Den afprøvede model ligger prismæssigt i den nedre ende af modelrækken.

Hvis man har råd til at spendere tæt på det dobbelte, kan man få i7-processor, 16 gigabyte ram og 512 gigabyte SSD-disk. Og så står man pludselig med en kraftig grafisk computer i hænderne, der fylder og vejer som en A4-blok! Med en skærmopløsning på 2736 x 1824 punkter på en 12-tommers skærm er billedet desuden knivskarpt.

Microsoft Surface Pro 4

  • Skærm: 12,3″ multitouch, 2736 x 1824, 267 ppi
  • CPU: 2,5 GHz Intel Core i5-6300U dual-core
  • Styresystem: Windows 10 Pro
  • Hukommelse: 8 GB ram / 256 GB SSD
  • Kamera: 8 MP (bag) / 5 MP (front)
  • Trådløst: Wi-Fi 801.11ac, Bluetooth 4.0
  • Tilslutning: USB-C, USB 3.0, microSD, Mini DisplayPort, Surface Connect, Cover port, hovedtelefoner
  • Batteri: Ikke opgivet (op til ni timers videoafspilning)
  • Mål og vægt: 292,1 x 201,4 x 8,5 mm / 786 g
  • Pris: 10.999 kroner
  • Type Cover: 1.199 kroner

 

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Genialt tastatur

Skal man udnytte de mange kræfter, er et tastatur uundværligt, og Microsoft har selv leveret det definitive tilbehørstastatur til Surface Pro kaldet Type Cover. Tastaturet, som har en ruskindsagtig overflade, er under en halv centimeter tykt, men har alligevel en forholdsvis lang vandring på tasterne – på vel en millimeter. Det føles imidlertid længere, da hele tastaturet fjedrer under fingrene.

Tastaturet forbindes til Surface Pro med et stik i bunden, en såkaldt Cover port. Tilkoblingen tager kun et sekund, da stikket hjælpes på plads af kraftige magneter: Når man holder det i nærheden af tablet’en, suges det magnetisk på plads, hvorefter alt virker med det samme. Også opladekablet er magnetisk og klikker på plads, når det kommer tæt på stikket.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Med Surface Pro følger en trykfølsom pen, der gør tablet’en egnet til grafisk arbejde. Pennen understøtter intet mindre end 1.024 grader af tryk, ja, faktisk opfanger skærmen pennen på flere millimeters afstand. Som alt andet på tablet’en er også pennen magnetisk og parkeres langs venstre side af skærmen.

At bruge Surface Pro 4 er som udgangspunkt ligesom at arbejde ved en normal pc. Med tastaturet klikket på er den en normal bærbar pc! Men pennen og touch-skærmen giver ekstra muligheder for betjening, og jeg oplevede gang på gang, at jeg lige greb efter pennen for at lave helt præcise markeringer, mens den nemmest måde at bruge skærmknapper på og bekræfte i dialogbokse var at trykke direkte med fingeren.

 

Microsoft, 2015.
Microsoft, 2015.

Windows 10 i lommen

Microsoft selv er også de første til at levere Windows 10 baserede smartphones – i form af Lumia 950 og 950 XL. Ligesom Apple og Sony før dem har Microsoft valgt at lave både en fuldstørrelses mobil og en “supersize” version. Den synlige forskel på de to er skærmen, der er på henholdsvis 5,2 tommer på Lumia 950 og 5,7 tommer på Lumia 950 XL. Men også processoren er kraftigere: 1,8 GHz hexa-core mod 2,0 GHz octa-core.

Om Windows er det ideelle styresystem til telefoner, er et åbent spørgsmål. Microsoft har lavet Windows-udgaver til telefoner i snart 20 år, uden at det har givet dem verdensherredømmet på den platform. Men Windows 10 på telefonen har den indlysende fordel, at brugerfladen virker velkendt, fra det sekund man står med telefonen i hånden første gang.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Skærmnavigationen er todelt. Når man åbner telefonen, får man samme knappanel med de mest populære programmer og nyheder, som kommer frem, når man klikker på Start-knappen i Windows 10. Et swipe til venstre giver en alfabetisk oversigt over alle apps på enheden – igen ligesom den tilsvarende oversigt i pc-udgaven af Windows 10.

Udvalget af apps er også velkendt. Word, Excel, PowerPoint, Outlook og cloud-lagertjenesten OneDrive er præinstalleret, ligesom Facebook, Skype, Netflix – og den kontroversielle taxatjeneste Uber. Skærmopløsningen er i den høje ende uden at være rekord: 2560 x 1440 punkter. Det er næsten lige så højt som på Surface 4, på trods af at skærmarealet er under en fjerdedel.

Microsoft Lumia 950

  • Skærm: 5,2″ AMOLED, 2560 x 1440, 564 ppi
  • CPU: 1,8 GHz Qualcomm Snapdragon 808 hexa-core
  • Styresystem: Windows 10
  • Hukommelse: 3 GB ram / 32 GB lager (+ microSD op til 200 GB)
  • Kamera: 20 MP med 3 x LED-blitz (bag) / 5 MP (front)
  • Trådløst: 4G/LTE, Wi-Fi 801.11ac, Bluetooth 4.1, NFC
  • Tilslutning: USB-C, hovedtelefoner
  • Batteri: 3000 mAh, Qi trådløs opladning
  • Mål og vægt: 145 x 73,2 x 8,2 mm / 150 g
  • Pris: 4.999 kroner

Microsoft Lumia 950 XL

  • Skærm: 5,7″ AMOLED, 2560 x 1440, 518 ppi
  • CPU: 2,0 GHz octa-core
  • Styresystem: Windows 10
  • Hukommelse: 3 GB ram / 32 GB lager (+ microSD op til 200 GB)
  • Kamera: 20 MP med 3 x LED-blitz (bag) / 5 MP (front)
  • Trådløst: 4G/LTE, Wi-Fi 801.11ac, Bluetooth 4.1, NFC
  • Tilslutning: USB-C, hovedtelefoner
  • Batteri: 3340 mAh, Qi trådløs opladning
  • Mål og vægt: 151,9 x 78,4 x 8,1 mm / 165 g
  • Pris: 5.499 kroner

 

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Genial dock

Med app-udgaverne af Office-programmerne kan man både åbne og redigere arbejdsdokumenter på telefonen. Brugerfladen er den samme, som man kender fra pc’en. Men pladsen er selvfølgelig begrænset af skærmens størrelse.

Lige indtil man forbinder telefonen til en fuldvoksen skærm med tastatur og mus ved hjælp af den geniale Display Dock, der giver tre USB 2.0 porte, HDMI samt DisplayPort. Docken forbindes til telefonen med et USB-C kabel, og takket være Windows Continuum tilpasser brugerfladen sig til det nye udstyr. Menuer og apps udnytter det større areal til at give en brugeroplevelse, der ligner det, som man får på en fuldvoksen pc.

“Ligner” er det rette ord. For selv om brugerfladen føles som en almindelig pc, er der grundlæggende forskelle. Kun Windows Phone-apps kan bruges. Det er ganske vist samme styresystem, men i en udgave til mobilbrug. Du må nøjes med de apps, der findes i Microsofts butik. Og pc-programmer kan ikke bruges.

Man kan i øvrigt heller ikke få dem ind i telefonen, da der ikke er nogen Stifinder. Og selv om baggrunden prydes af det velkendte Windows 10 vindue, er det ikke muligt at lægge filer fra sig på Skrivebordet.

Forskellene til trods er Windows 10 i telefonudgaven gennemført lækkert og logisk, og Display Docken er så smart, at den burde følge med alle Lumia 950 og 950 XL telefoner – på samme måde, som Type Cover burde være obligatorisk, når man køber en Surface Pro 4.

For de fleste vil de medfølgende mobiludgaver af Office-programmerne være fuldt tilstrækkelige, og en Display Dock med skærm, tastatur og mus vil kunne erstatte en traditionel skrivebords-pc.

Microsoft Display Dock HD-500

  • Skærmopløsning: Op til 1920 x 1200
  • Tilslutning: DisplayPort, HDMI, 3 x USB 2.0 (heraf en med høj strømstyrke til opladning), USB-C
  • Mål og vægt: 64,1 x 23,6 x 64,1 mm / 230 g
  • Pris: 895 kroner

 

 

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Byt harddisken ud – og kør videre

Det er ikke kun tastatur og mus, der kan skiftes undervejs. Man kan faktisk skifte hele pc’en i et snuptag, uden at det bringer Windows i knæ! Det blev undertegnede vidne til ved et tilfælde.

I forbindelse med min test af styresystemet til Lyd & Billede #9 2015 blev Windows 10 installeret på en række maskiner i forskellige konfigurationer. Ved en senere opgradering af min stationære arbejds-pc monterede jeg en SSD-disk, som tidligere havde været brugt i en bærbar pc – men glemte, at disken ikke havde været formateret i mellemtiden.

Da jeg tændte computeren, startede den til min overraskelse op fra SSD-disken, som der stadig lå Windows 10 på. Systemet hakkede lidt, tøvede et par gange under opstarten – og kørte derefter upåklageligt, selv om det var en Windows-installation fra en helt anden maskine!

Systemet havde automatisk tilpasset sig den skiftende hardware og kørte videre, som om intet var hændt. Den slags tryllenumre har været umulige hidtil, da en Windows-installation består af mange tusind filer valgt til den konkrete hardware.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

EU vil tvinge Apple til at give Android adgang til AirDrop og AirPlay

Armbåndsur til astronørder

Samsung klar med fire nye Galaxy S-modeller i januar 2025

OnePlus på vej med endnu en topmodel

Android XR til virtuelle verdener

Nye Apple Intelligence-funktioner klar til iPhone

Googles december-opdatering frigivet

Reparere selv? Glem det!

Første brugere kan downloade Samsung One UI 7

OnePlus løfter sløret for OnePlus 13

Huawei lancerer nyt operativsystem uden Android

Gemini Live på dansk!