Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Abbey Roads legendariske mikserpult er til salg – igen

Den berømte mikserpult fra Abbey Road-studiet, som Beatles brugte, er blevet renoveret, og skal nu sælges.

Af / 27/10/2024 - 10:00
Abbey Roads legendariske mikserpult er til salg – igen

Synes du også, at Beatles-albummet Abbey Road er noget af det mest fantastiske musik, der er lavet? Hvis du gør, og hvis du har en pæn sum penge på kistebunden, så kan du inden længe erhverve dig hemmeligheden bag lyden på pladen.

Den 29. oktober bliver den mikserpult, der blev brugt til at lave albummet, nemlig sat til salg. Lydtekniker Dave Harries, der sad bag pulten ved mange Beatlesoptagelser i 1968, mener, at EMI TG12345 Mark I-pulten har en lyd, der forgylder alt, der sendes igennem den, og at den stadig er blandt de bedste i verden i dag.

EMI TG12345 3
Lydtekniker Dave Harries arbejdede på EMI TG12345-mikserpulten i 60’erne og 70’erne. (Foto: Reverb)

Efter sigende spurgte Beatles-guitaristen George Harrison EMI, om de kunne bygge en mikserpult magen til til ham – men fik nej, fordi EMI, der ejer Abbey Road-studiet, var bange for, at pulten ville blive kopieret af selskabets konkurrenter, hvis der kom flere eksemplarer i omløb. Der blev dog siden bygget yderligere 16 eksemplarer af EMI TG12345, men de er ikke helt magen til, og lyder derfor ikke helt på samme måde.

Mikserpulten var færdig i 1969. Ud over Abbey Road blev den berømte mikser brugt til soloprojekter for de fire Beatles-medlemmer efter gruppens opløsning i 1970.

EMI TG12345 1
EMI byggede flere udgaver af mikserpulten, men denne er prototypen, og ingen er angiveligt som den. (Foto: EMI)

Ubrugt i over 50 år

Det er dog længe siden, der er blevet lavet musik på EMI TG12345 Mark I. Faktisk har pulten stået ubenyttet hen i over 50 år, og var splittet til atomer, inden Malcolm og Hamish Jackson fra lydfirmaet MJQ i London satte sig for at genopbygge og føre pulten tilbage til dens oprindelige stand. Mange dele kunne genbruges, mens andre, eksempelvis reed-kontakter, måtte specialfremstilles. TG12345-pulten var den første fra EMI, der var baseret på transistorer i stedet for radiorør. Men det gjorde ikke opgaven lettere; faktisk tvært imod, da transistorerne var af germaniumtypen, der stort set ikke er blevet fremstillet, siden 1960’erne, og derfor måtte opstøves på restlagre.

Annonce

Arbejdet tog fire år, og nu sættes EMI TG12345-pulten altså til salg på musik-markedspladsen Reverb. Reverb er kendt for sine tårnhøje priser på brugt musikudstyr, men mon ikke Abbey Road-pulten vil sætte ny rekord. Prisen er ikke offentliggjort endnu, men du kan følge salget her.

Første gang, anden gang…

I sandhedens interesse er det Det er dog ikke første gang, den berømte mikser sættes til salg. Pulten blev i 2023 udbudt på auktion hos auktionshuset Bonhams. Men nu prøver man altså den mere musikerorinterede online-markedsplads Reverb.

EMI-pulten kan ventes at blive udbudt til en pris på flere millioner britiske pund. Hvis du ikke har de penge til overs, findes der billigere måder at få i hvert fald noget af magien til hjemmestudiet i form af en software-emulering.

 

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Focal Lensys Pro: Præcisionsværktøj til lydkunstneren

Klipses fast på øret

Sikre JBL-hovedtelefoner til børn

Sonys flagskibs-hovedtelefoner i ny udgave

Her er Audezes vildeste elektrostater

Sony udvider LinkBuds-serien: Hørepropper til en travel hverdag

Denne leverer bedre Bluetooth-lyd fra din iPhone

Her er Marshalls nye flagskib inden for hovedtelefoner

Retro - men topmoderne DAC fra FiiO

Her kan du hænge dine hovedtelefoner

Her er Genelecs første hovedtelefoner

Billige trådløse hovedtelefoner til børn