Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Danske musikere mod lydniveaukrigen

Vestbo Trio tager sammen med hi-fi guruen Peter Lyngdorf dynamikskeen i egne hænder.

Skrevet af / 10/08/2015 - 11:17
Danske musikere mod lydniveaukrigen

Her på Lyd & Billede er vi stærkt interesserede i god lyd. Og det er i den sammehæng ikke nok at have verdens bedste hi-fi-anlæg, hvis musikken, der spilles på det, lyder af lort. I de senere år har vi set en hidtidigt klimaks i den såkaldte lydniveaukrig eller “The Loudness War”. Kort fortalt handler det om at reducere den dynamiske kontrast i musikken (forskellen mellem stærke og svage passager), så man kan øge optagelsens samlede volumen. Et trick, der bliver stadig mere udbredt i håbet om at blive den kunstner, der trænger stærkest igennem i radioen. Problemet er, at i dag bruger så godt som alle den samme metode, hvilket er en af grundene til, at al popmusik i dag stort set har den samme lydsignatur.

Læs også: Taylor Swift er mere larmende end AC/DC

I artiklen “Lyden stinker stadig” fra marts sidste år interviewede jeg Dalis og Hi-Fi klubben grundlægger Peter Lyngdorf, der frustreret mente, at hi-fi er død, hvis ikke lydkvaliteten i ​​musikken bliver bedre:

I november 2012 blev jeg inviteret til en konference i København for at tale om mulighederne for teknologiske gennembrud inden for reproduceret lyd. Jeg chokerede de tilstedeværende ved at sige, at med den voldsomme forringelse af lyd på cd’er og i radioen er al snak om at forbedre afspilningskæden fuldstændig irrelevant,” sagde han dengang.

Peter-Lyngdorf
Peter Lyngdorf er ikke glad for dårlig lyd.

For at gøre noget ved det var han med til at stifte projektet SoundSenze, som ville udvikle en protokol med det hovedformål at opnå bedre lyd på musikudgivelser. Ud af dette kom dels projektet Nordic Dynamic, der har foreslået, at alle musikudgivelse skal kommer i to versioner: en kommerciel med hård komprimering, som radiostationer kan benytte, og en højkvalitetsudgave, beregnet til at blive afspillet på et hi-fi-anlæg.

VestboTrio_FingersThumbs

Dansk trio
Nu er det musikernes tur til at tage affære. Det danske jazzband Vestbo Trio har nu indgået et samarbejde med netop Peter Lyngdorf & Co. i kampen mod lydniveaukrigen. Deres nye album “While You Were Gone”, som udgives den 28. august, er fremstillet efter Nordic Dynamic-specifikationerne i jagten på ​”Uovertruffen lydkvalitet.”

Trioen nåede til tops på den danske iTunes’ jazzliste med sin nye single, “All My Fingers Are Thumbs“, som blev udgivet tidligere på sommeren. Sangen vil også blive præsenteret på den kommende Dali CD #4 reference-cd, som i Skandinavien vil blive distribueret via Hi-Fi Klubben, og også sælges gennem hi-fi-butikker verden over.

“Som udøvende musikere stræber vi altid efter at nå igennem til vores publikum. Et initiativ, der sikrer bedre lyd, giver os mulighed for at udtrykke os uden filter,” siger guitarist Michael Vestbo i en pressemeddelelse.

vestbotrio.com
nordicdynamic.net

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

B&O tror på CD

Billigere streaming fra Auralic

Ny og bedre forstærker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

0
Lyd & Billede
Scroll to Top