TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Tidal dropper MQA og 360 Reality Audio fra juli 2024

Det er endelig slut med MQA hos Tidal. Sonys 360-format går også planken ud.

Skrevet af / 18/06/2024 - 10:25
Tidal dropper MQA og 360 Reality Audio fra juli 2024

Tidal, streamingtjenesten, der er bedst kendt for at gøre musik i høj opløsning mainstream, har meddelt, at den fra 24. juli 2024 vil erstatte al musik i sit MQA-katalog med native FLAC-versioner. Derudover vil alle podcasts og al musik, der i øjeblikket er tilgængelig i Sonys 360 Reality Audio-format, blive fjernet.

(Foto: Meridian/MQA)

Over and out for MQA?

MQA (Master Quality Authenticated) har haft sine tilhængere på grund af den angiveligt bedre lydkvalitet. Codec’en har dog været kontroversiel, da den hævder at give tabsfri lydkvalitet i høj opløsning, selvom den faktiske indpakning af dataene faktisk ikke er tabsfri.

Tidal har længe været den førende udbyder af MQA-indhold. I august sidste år meddelte de, at de ville fokusere på ren FLAC i stedet for MQA, men bevarede muligheden for at afspille MQA-filer og uploade ny musik i dette format.

Nu ser det imidlertid ud til, at MQA er på vej ud for altid. Fra den 24. juli 2024 vil musik i MQA eller 360 Reality Audio ikke længere være tilgængelig via nogen af Tidals apps eller integrationer.

Læs også Tidal sænker priserne I USA vil Tidal tilbyde high-definition audio og Dolby Atmos til den laveste pris. Kommer det også til at ske her?

FLAC = open source

Tidal oplyser, at de har valgt FLAC som deres foretrukne format til stereo fremover, fordi det er open source. Det betyder, at kunstnere kan levere deres musik i høj kvalitet direkte til Tidal uden inddragelse af en tredjepart, hvilket gør det lettere for fans at opleve musik i den højest mulige lydkvalitet på enhver enhed.

Til surroundlyd har Tidal valgt Dolby Atmos på grund af antallet af kompatible enheder, det tilgængelige katalog og kunstnernes brug af formatet.

Læs også MQA er ikke død - købes af Lenbrook MQA får nyt liv med en ny ejer. Lenbrook er moderselskabet til bl.a. NAD og Bluesound.

Tidals beslutning kommer kort tid efter, at Lenbrook, moderselskabet bag mærker som NAD, Bluesound og Polk, erhvervede rettighederne til MQA-teknologien, efter at MQA Ltd søgte om konkursbeskyttelse sidste år. Det er uklart, om Tidals beslutning har nogen forbindelse med dette opkøb.

Tidal forsikrer, at de ikke har yderligere planer om at ændre deres lydformater inden for en overskuelig fremtid, og at de fortsat er dedikerede til at give deres abonnenter “exceptionel lydkvalitet”. Selvom de har FLAC-erstatninger til næsten alle MQA-spor, arbejder de hårdt på at sikre, at alle eksisterende MQA-spor erstattes med en FLAC-version så hurtigt som muligt.

Mere info: tidal.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

DJ-hovedtelefoner uden spor af snor

Valnød og træ: Billige hovedtelefoner fra FiiO

De mest avancerede hørepropper

Bowers & Wilkins vil i din lomme

Googles nye hørepropper er smartere og mere støjsvage

Billige hørepropper vi ser frem til

PS5 får 3D-lyd til hovedtelefoner

Nyd musikken uden at lukke omgivelserne ude

FiiO lover fantastisk oplevelse med dyre hørepropper

Avanceret hovedtelefon-DAC fra FiiO

Dyson lancerer sine første hovedtelefoner

Hårdføre hørepropper

Scroll to Top