Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Neil Youngs Pono-afspiller kommer nu

På under et døgn har projektet med afspilleren af HD-lyd allerede nået sit økonomiske mål.

Skrevet af / 13/03/2014 - 16:06
Neil Youngs Pono-afspiller kommer nu

For snart to år siden fremviste rockelegenden Neil Young på David Lettermans Late Show en lille bærbar afspiller, som skulle spille højtopløste musikfiler.

Young har hele tiden sagt, at MP3-formatet har ødelagt musikoplevelserne, og han ville derfor tage sagen i egne hænder med sin afspiller, PonoPlayer, som understøtter musikformater helt op til 24-bit/192 kHz.

pono3-990x5051
Neil Young viser PonoPlayer hos David Letterman.

Siden da er der kommet flere bærbare musikafspillere, som understøtter højtopløste musikformater. Astell & Kern, iBasso, FiiO og Colorfly er bare nogle af navnene.

Helt økosystem
Men PonoMusic lover os imidlertid et helt økosystem i kampen om den gode lyd. Her er beskrivelsen fra Kickstarter:

“PonoMusic er mere end bare en højtopløst musikbutik og -afspiller. Det er en græsrodsbevægelse for at holde musikkens hjerte bankende. PonoMusic vil bevare følelsen og ånden, som musikerne lægger i deres studieoptagelser.”

PonoMusic vil tilbyde filer baseret på de originale masteroptagelser, så man vil kunne høre nuancerne, de bløde strøg og hele slutningen af ekkoet. Den tekstur og følselse, som kunstnerne har arbejdet hårdt med at skabe.

Læs også: Lyden stinker stadig!

Ser man igennem markedsføringssnakken, handler det altså om både en digital musikbutik og en afspiller, men også om at have en finger med i spillet om, hvordan musikken bliver masteret.

At bekæmpe lydniveaukrigen
Hvis der gøres alvor af dette, og PonoMusic får tag i masterbånd, som ikke er komprimerede ihjel med brickwall-limiting, så er dette i sig selv et langt vigtigere bidrag til at give os den gode lyd, end alverdens højopløste musikformater, som det trods alt er svært at skelne fra cd-kvalitet. Det er også en langt mere omfattende proces, som vi er spændt på at se resultatet af. Vi forestiller os noget i stil med Apples ”Mastered For iTunes”-projekt, som opfordrer musikerne og pladeselskaberne til at indsende musikindspilninger med et størst muligt dynamikområde.

Bliv MP3-filerne kvit
Det at blive af med datakompressionen i MP3 og lignende formater er også en vigtig del af en god musikoplevelse. At afspilleren understøtter højtopløste musikformater er udmærket, men det vigtigste med projektet er at få folk – og ikke mindst musikbranchen – til at begynde på at tænke på god lyd igen!

PonoPlayer blev lagt på Kickstarter for et par dage siden, og projektet har allerede opnået tre tredobbelte af målet, som var 800.000 dollars! Afspilleren koster som udgangspunkt 400 dollars, men de virkelig hurtige nåede at sikre sig en for 200 dollar. Dette tilbud er for længst udsolgt, og det samme gælder 500 stk. “Crosby, Stills, Nash & Young” signaturudgaver med musikernes lasergraverede signaturer og yndlingsalbums.

Ingen digitaludgang!
Hvad selve spilleren PonoPlayer angår, er det vel smag og behag, selv om jeg har svært ved at tro, at den trekantede form vil være behagelig i en bukselomme “Er det en Pono, du har i lommen, eller…“. Det ligner til gengæld en kapitalbrøler, at en så kostbar afspiller ikke har en digitaludgang. Den har i stedet to analoge minijack-udgange: En til hovedtelefoner og en uden styrkeregulering til stereoanlægget.

Digitaldelen af Pono er lavet af high-end-producenten Ayre (efter at aftale med Meridian røg i vasken), så det er al mulig grund til at tro, at lyden bliver fantastisk. Men mange vil nok savne muligheden for at slutte deres PonoPlayer til en ekstern D/A-konverter for at få endnu større udbytte af den højtopløste lyd.

Understøttede lydformater:
Cd-kvalitet: 1.411 kbps (44.1 kHz/16 bit) FLAC
Høj opløsning: 2.304 kbps (48 kHz/24 bit) FLAC
Endnu højere opløsning: 4.608 kbps (96 kHz/24 bit) FLAC
Meget høj opløsning: 9216 kbps (192 kHz/24 bit) FLAC

Kickstarter.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

B&O tror på CD

Billigere streaming fra Auralic

Ny og bedre forstærker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

0
Lyd & Billede
Scroll to Top