Armbånd, der kan tælle, hvor mange skridt du tager i løbet af en dag, hvor mange kalorier du forbrænder, og hvor godt du sover, er for så vidt ikke nogen nyhed. UP24 fra Jawbone er nok det mest kendte, og derudover findes der tilsvarende produkter fra Nike (FuelBand SE) og Fitbit (Flex).
Men mens smartwatch-revolutionen lader vente på sig, så blev CES 2014 stedet, hvor de smarte armbånd dukkede op alle steder som svampe fra skovbunden – både fra store og små producenter.
Og hvor armbåndene indtil videre har været interessante for fitness- og løbeentusiaster, så kommer en masse af dem nu med flere funktioner, som gør dem interessante for et større udsnit af befolkningen. Vi tør godt gå så langt som at hævde, at ”wearable tech” bliver årets store teknologi-trend, der ikke er til at komme uden om!
Sony SmartBand
Et af de mest interessante bud på den nye, kropsnære teknologi så vi fra Sony, som på CES for første gang fremviste sit SmartBand. Endnu er der kun tale om et koncept, men vi kan regne med en global lancering i løbet af få uger (formentlig i forbindelse med Mobile World Congress i Barcelona til februar, hvor Lyd & Billede naturligvis vil være til stede), og det færdige produkt vil ramme butikkerne i hele verden, også Skandinavien, i løbet af første kvartal, fortalte Sony, da vi var forbi firmaets stand på messen i Las Vegas for at se nærmere på de mest interessante nyheder.
Sony SmartBand er baseret på en lille enhed, som Sony kalder for The Core. Her sidder alle sensorerne, og selvom den i Sonys koncept sidder integreret i et armbånd, er der intet til hinder for, at tredjepartsproducenter kan finde på andre placeringer – for eksempel i form af smykker – bare den sidder tæt på kroppen.
Men det er når det smarte armbånd er koblet til brugerens Android smartphone og Sonys nye LifeLog-app, at magien sker. App’en skaber et billede af en hel hverdags kronologi, så det er bestemt ikke kun sportsfolk, der kan have gavn af den nye teknologi.
Med Sony SmartBand koblet op til LifeLog-app’en kombineres informationer fra armbåndet med informationer, som registreres af telefonen. Resultatet er, at man for eksempel vil kunne se, hvilken rute man kørte i bil til arbejde, hvilken musik man lyttede til, mens man sad i kø eller præcis hvornår og hvor man var, da man tog den selfie, man derefter uploadede til Instagram.
Og det er Sonys hensigt, at det smarte armbånd skal proppes med smarte funktioner. For eksempel kan SmartBand holde øje med brugerens søvnrytme, og den information kan så bruges til at gøre morgenvækningen både mere human og effektiv. Simpelthen ved at mobilens alarm indstilles til et tidspunkt, men så tager hensyn til søvnrytmen og vækker brugeren, når han eller hun befinder sig i en let søvnfase så tæt som muligt på det indstillede tidspunkt for vækningen. Det er vitterlig smart!
Sony SmartBand kommer til at koste i omegnen af 100 Euro. Batteritiden bliver 3-4 dage, og det kan kun bruges sammen med Android-baserede smartphones med version 4.3 eller højere. Det skyldes, at forbindelsen mellem armbåndet og telefonen skabes via Bluetooth Low Energy, der først understøttes af version 4.3 af Googles operativsystem. Brugere af Apples iPhone må kigge sig omkring efter et andet smart armbånd, for Sonys SmartBand kommer ikke til at virke med iOS.
Razer Nabu
Men så kan de jo passende købe det nye Nabu armbånd, som kommer fra firmaet Razer, der ellers primært producerer gaming-tilbehør. Nabu kommer til at virke både med Android og iOS, og mens Sonys SmartBand kun kan holde i 3-4 dage på en opladning, så vil Nabu kunne klare mellem 7 og 10 dage på en opladning. Prisen ligger omkring 70 USD, så Razers armbånd er også en del billigere end konkurrenten fra Sony.
Razer Nabu har to OLED-skærme til notifikationer – en Public Icon- og en Private Message-skærm. På Public Icon-skærmen – der er anbragt på toppen af håndleddet – kan brugerne modtage notifikationer om indkommende opkald, tekstbeskeder, e-mails og app-opdateringer via notifikations-ikoner. Private Message-skærmen er anbragt på indersiden af håndleddet og leverer detaljeret information om tekstbeskeder, e-mails, bio-data og andre opdateringer, hvor det kun er brugeren selv, der kan se dem.
Razer Nabu har desuden sensorer til dataopsamling, herunder lokations-informationer, bio-data feedback (skridttæller, afstand tilbagelagt, trappetrin taget, osv.), søvndata, bånd-til-bånd kommunikation og meget mere, hvor brugerne selv kan vælge at indsamle data for at forstå og justere deres daglige aktiviteter. En inkluderet assistent-app kan bruges til at skræddersy den type af data, der skal indsamles og kan sætte tilladelser for deling af data.
Razer vil gerne gøre Nabu til det mest sociale blandt de mange smarte armbånd, og firmaet forestiller sig for eksempel, at Nabu skal kunne indstilles sådan, at hvis to personer, der begge bærer et Nabu på armen, giver hinanden hånden i virkeligheden, så bliver de hver især oprettet som venner eller kontakter hos hinanden på sociale netværk som Facebook og LinkedIn.
Nabu kommer i butikkerne i løbet af første kvartal.