Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Slut med roaminggebyrer

Et forslag fra EU-kommissionen vil sætte en stopper for teleoperatørernes høje priser for at bruge mobilen i udlandet.

Skrevet af / 14/06/2013 - 18:26
Slut med roaminggebyrer

Hvis man vil spare penge på sin ferierejse, skal man lade mobiltelefonen blive hjemme. Selvom det er blevet billigere at ringe med mobilen i udlandet, er det stadig langt dyrere end at bruge den hjemme i sit eget land. Især prisen for at bruge data i udlandet er stadig meget høj.

Men det skal være slut nu. Det har EU-kommissionen vedtaget. Der er tale om et forslag til et direktiv, der i givet fald ville skulle implementeres som lovgivning i alle EU-landene. I givet fald vil roaminggebyrerne være forsvundet i hele EU senest den 1. juli 2014.

Afskaffelsen af roaminggebyrerne en del af en pakke, der skal reformere telemarkedet i hele EU. Planen er at gøre alle 27 EU-lande til ét fælles telemarked. I USA findes der fire store teleoperatører, mens der i hele EU findes over 100, hvilket efter kommissionens opfattelse ikke kommer forbrugerne til gode, snarere tværtimod.

Operatørerne er nemlig for små til at investere tilstrækkeligt i ny infrastruktur. For at sætte tingene lidt i perspektiv, så er Afrika bedre dækket ind med 4G/LTE-netværk end Europa i øjeblikket, siger en kilde i Bruxelles til den britiske avis, The Telegraph, som bragte historien om forbudet mod roaminggebyrer i går.

Selvom mobiloperatørerne i første omgang vil miste omsætning på ikke at kunne taksere ekstra for udlændinges brug af deres mobilnetværk, vil de i sidste ende tjene flere penge, hvis roaminggebyrerne bliver afskaffet, mener EU-kommissionen. Det vil nemlig betyde, at forbrugerne vil bruge især data meget mere, end tilfældet er i dag – også på rejser. Og som en anden del af pakken skal det også være muligt for operatørerne at konkurrere om kunderne i alle 27 EU-lande.

Forbuddet mod roaminggebyrer skal kun gælde for EU-borgere. Turister, der besøger et EU-land fra for eksempel USA eller Asien vil stadig skulle betale for roaming.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

Se det store billede på din Google Pixel

Samsung klar med nye prisbillige mobiler

Professionel lagring til mobilvideo

Polestar-mobil er på vej

Apple tillader alligevel webapps

Budgetmobil fra Nothing

Nye funktioner til Pixel-enheder

Ringenes Herre?

OnePlus Watch 2 præsenteret i Barcelona

0
Scroll to Top