Lanceringen er baseret på udfordringen om at se, hvordan Electrolux med et køleskab og en fryser kan gøre den størst mulige forskel for at beskytte fødevarer, sundhed og planeten,” siger Electrolux og forklarer, at Cooling 360° overgår virksomhedens høje forventninger og forlænger holdbarheden, reducerer madspild og bevarer smagen og vitaminerne i maden.
Husholdningerne står for det meste af madspildet, og det største spild sker med friske grøntsager. I en rapport fra for eksempel de svenske fødevaremyndigheder fra 2021 fremhæves det, at forbrugernes ‘waste awareness’ – bevidsthed om deres eget madspild – skal øges, og at der er behov for en indsats for at gøre det lettere for forbrugerne at træffe valg, der reducerer deres og husholdningernes madspild.
Vores udgangspunkt var ikke at designe et køleskab. Vi ville se, hvordan vi kunne levere den største effekt for at beskytte fødevarer, sundhed og planeten. Jeg er meget stolt over at kunne sige, at Cooling 360° overgår vores forventninger og virkelig hjælper med at reducere madspild, forlænge madens levetid og også fører til et lavere energiforbrug,” siger Vanessa Boutani, Head of Sustainability hos Electrolux.
Stabil og jævn temperaturfordeling i køleskabet og automatisk fugtighedsregulering holder maden frisk i længere tid. Det siger Electrolux og forklarer, at fugtighed forhindrer maden i at tørre ud og bevarer dens smag, tekstur og vitaminer. Teknologien forlænger holdbarheden af mad, der opbevares i Cooling 360°, med op til seks dage ifølge Electrolux’ interne tests.
Cooling 360° er en teknologi, der findes i Electrolux’ topmodeller i de forskellige serier, både i fritstående og indbyggede produkter.
Green Corner – et samarbejde
At reducere madspild kræver samarbejde mellem aktører i hele værdikæden. Som en del af dette samarbejder Electrolux med urban farming-virksomheden Cubegreens ved at stille kølebokse til rådighed for levering af grøntsager til Green Corner i indkøbscentret Skrapan i Södermalm, Stockholm.
Cubegreens dyrker bladgrøntsager i Skrapans gårdhave ved hjælp af hydroponisk teknologi i en ombygget skibscontainer med det formål at levere lokale, smagfulde og bæredygtige grøntsager i et bymiljø året rundt. Dyrkningsmetoden minimerer faktorer som vandforbrug og unødvendig transport, og fordi afgrøderne høstes i takt med efterspørgslen, holder de længere, smager bedre og har et højere næringsindhold, siger virksomheden. Salaten, der er opbevaret i Electrolux Cooling 360°-køleskabet i indkøbscentret, skønnes at have en holdbarhed på mindst to til tre uger.
Takket være Electrolux-køleskabet og Skrapan giver vi forbrugerne mulighed for nemt at afhente deres høst i centrum af Stockholm. Køleskabet i Green Corner har et optimalt klima for høsten og er udstyret med en kodelås, hvilket skaber værdifuld fleksibilitet for vores kunder, når de skal hente deres høst,” siger Carl Grebing, grundlægger af Cubegreens.
Pris og tilgængelighed
Electrolux ENC8MD18S køle- og fryseskab lanceres den 1. september 2023 og kommer til at koste 12.695 kr.
Produktet er til indbygning, måler H1780xB560xD550 mm og har 186 liter køl plus 62 liter frys, energiklasse D, 173 kWh pr. år. Ifølge Electrolux er køle- og fryseskabet det første i verden med hele 70 procent genbrugsplast, og plasten kommer fra kasserede køleskabe.