TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Fremtidens internet

I fremtiden er internettet en så integreret del af hverdagen, at vi ikke engang mærker, at det er der. Og mobilt bredbånd bliver gratis.

Af / 13/02/2015 - 06:00
Fremtidens internet

Fremtidens internethverdag vil blive problemfri. Al information og kommunikation går over nettet og er så naturligt sammenflettet med vores daglige liv, at vi ikke mærker det. Internettet er der bare, ligesom elektricitet. Lokal lagring bliver i høj grad historie, da alt ligger i netskyen. Både vores arbejde og vores billeder, videoer og musik. Alt er tilgængeligt med et tastetryk, uanset hvor i verden vi befinder os. Og vi er allerede på vej.

Bilnavigation med kort og trafikovervågning holdes allerede opdateret i realtid. I fremtiden vil køretøjer konstant kommunikere deres placering via internettet, hvilket igen betyder, at de kan kommunikere med hinanden, når de er tæt på, og dermed afværge farlige mødesituationer i uoverskuelige omgivelser. En farlig overhaling undgås let ved, at man hele tiden holdes opdateret om trafiksituationen rundt i svinget.

GPS_sikkerhet
I fremtiden kan alle køretøjer kommunikere deres position på vejen via GPS, så trafikulykker lettere undgås.

Augmented Reality
Vi vil også i højere grad nyde godt af mere såkaldt Augmented Reality. Selvom Google Glass-brillerne næppe bliver en succes, kommer der noget lignende, som giver oplysninger om de steder, man befinder sig, lige foran øjnene. Tag f.eks. det nævnte eksempel med navigation. Hvorfor se ned på et kort på instrumentbrættet, når man kan få det lige foran øjnene – gnidningsløst integreret med det virkelige udsyn over terrænet?

P90083062
I fremtiden får vi navigationen lagt direkte oven på det virkelige udsyn.

Annonce

På samme måde vil vi kunne gå igennem et indkøbscenter eller ned ad en butiksgade og få information om de forskellige butikkers udbud og priser, uden at behøve at gå derind. Studér en andens påklædning og få oplysninger om, hvor tøjet kan købes. Og måske vil du gerne have information om, at en af dine Facebook-kontakter er i umiddelbar nærhed, så du kan vælge, om du vil møde vedkommende – eller se at komme væk.

Tingenes internet
Nu er “tingenes internet” – the Internet of Things – også på vej ind i vores liv. Ikke alene vil tv’et og musikanlægget være sluttet til internettet, men også køleskabet, ovnen, kaffemaskinen og vaskemaskinen.

Få færdigbrygget kaffe, når du står op, og hav maden klar og fritidstøjet rent, når du kommer hjem fra arbejde. Download en opskrift til din mobiltelefon, og køleskabet derhjemme vil straks fortælle, om der er nogen af ingredienserne, du mangler. Tjek henne fra arbejdet, om du har glemt at slukke for kaffemaskinen, eller fra festen, om strygejernet blev slået fra, før du gik ud ad døren. Og sluk dem med mobilen.

smartkjøkken
Fremtidens køkken er på nettet.

Sundhed
Smart-armbånd er ved at blive ret populære. I fremtiden vil de blive stadig mere avancerede. Armbåndet kan overvåge dit helbred, mens køleskabet holder styr på dit daglige indtag af mad. Hvis du er lækkersulten før sengetid og stadig har lidt af dit daglige kalorieindtag at løbe på, kan du få forslag til snacks, der ikke overstiger dine mål. Personlig sundhedsovervågning har vi kun set begyndelsen på.

Lægebesøg sker derhjemme
Med stadig bedre kameratelefoner er det også nærliggende at tænke sig, at lægetjek af den mere simple type – f.eks. undersøgelse af et udslæt – kan finde sted uden at opsøge lægen fysisk, idet han eller hun i stedet stiller en diagnose via en videosamtale.

F.eks. kan din egen læge efter et kvalificeret gæt stille dig direkte videre til en hudlæge, som kan udtale sig med det samme, i stedet for at du skal møde op fysisk begge steder. Det kan føre til meget kortere ventetider i sundhedsvæsnet og desuden forkorte afstanden fra praktiserende læge til specialist.

doktor_online
Simple diagnoser kan stilles via mobiltelefon takket være stadig bedre mobilkameraer.

Uddannelse
Uddannelse bliver stadig mere internetbaseret. Information er tilgængelig ved et tastetryk, og i stedet for at være fysisk til stede ved en forelæsning kan man se den på video, ligesom man kan læse pensum direkte på sin tablet eller computer. Dermed skal samfundet bruge færre penge på bygninger og undervisere.

UI-01-060514-175.jpg
Stadig mere af uddannelsen foregår via internettet.

Kapaciteten går til video og musik
Det vil dog også i fremtiden være video og musik, der forbruger størstedelen af båndbredden. Det være sig tv, internetradio eller streaming-tjenester. Undertegnede gætter på, at efterhånden som internetadgangen udbygges til enhver afkrog i selv tyndt befolkede områder, så vil DAB erstattes af internetradio i biler.

Ikke alene vil lydkvaliteten kunne blive endnu bedre, det vil også give øgede muligheder for at gøre radioudsendelserne mere interaktive. Når et nummer med en bestemt sanger sendes, kan man f.eks. vælge et andet nummer med samme sanger i stedet – eller en helt anden sanger – ved at musikken streames fra en server på samme måde som musiktjenester som Spotify og WiMP, mens snakken mellem musiknumrene stadig kan være live fra studiet.

Med et udbygget internet behøver man heller ikke at vedligeholde et dyrt DAB-net oveni.

Gratis internet
For at alt dette kan blive til virkelighed, skal mobilt internet være gratis. Eller i hvert fald inkluderet i telefonabonnementet (eller prisen for hjemmenetværket). Vi vil kræve at kunne streame video fra Netflix, YouTube, HBO og de nationale tv-stationer, når vi er på farten – uden at bekymre os om, hvor mange gigabyte vi har til rådighed. Det samme gælder de musiktjenester, vi abonnerer på.

Derfor er det ikke usandsynligt, at fremtidens internet gøres tilgængeligt via et samspil mellem mobilnettet og gratis trådløse hotspots. Uanset om de er jordbaserede eller kommer fra satellitter i rummet. For os brugere er det irrelevant, hvor adgangen kommer fra; vi vil ikke engang mærke teknologien bag. Det virker bare.

internett-satellitt
Google er blandt dem, der gerne vil give hele verden internetadgang via satellitter.

Da en rapport fra FN i 2011 konkluderede, at internetadgang er en menneskeret, var det en reaktion på, at den syriske regering koblede hele landets befolkning af nettet. Som undertegnede ser det, er det uundgåelige næste skridt at gøre adgangen til internettet helt gratis.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

VR-briller til mus

Milliarder af brugere vil snart møde AI-profiler på Facebook

Er dette fremtiden for flyvning?

Få en snak med ChatGPT i telefonen

Mikroskopiske sorte huller kan være overalt

Google Gemini 2.0 er nu her

ChatGPT løj egoistisk

Googles kvantechip slår alle rekorder

AI-spillere opførte sig som mennesker

SpaceX skal levere månebil fra konkurrent

Nvidias AI Fugatto skaber nye lyde

Månesten forvirrer forskere