Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gadgetfabrikker skaber “Helvede på Jorden”

Sporer man vores gadgets hele vejen tilbage til kilden, finder man en kæmpemæssig indsø, fuld af radioaktivt, giftigt søle.

Skrevet af / 26/05/2015 - 13:56
Gadgetfabrikker skaber “Helvede på Jorden”

BBC-reporter Tim Maughan rejste med produktionsselskabet Unknown Fields Division til Kina for at finde ud af, hvor vores teknologiske gadgets kommer fra. Han og holdet besluttede sig for at følge ruten for de kinesiske forbrugsgoder baglæns fra butikken og tilbage til udgangspunktet, hvor de først ser dagens lys.

Sporet endte i det indre Mongoliet, hvor de fandt en kæmpemæssig indsø, fuld af radioaktivt, svovllugtende og giftigt søle.

Den stinkende giftsø grænser op til byen Baotou, som i 1950 havde under 100.000 indbyggere, men som i dag har en befolkning på over 2,5 millioner. Dette er på grund af verdens enorme efterspørgsel efter forbrugerelektronik.

mongolia_forurensning2
Snesevis af rør løber ud fra kysten, og udspyr en strøm af tyktflydende, sort, kemisk affald fra de raffinaderier, der omgiver søen. Lugten af ​​svovl og brølet fra rørene overfalder mine sanser. Det føles som helvede på jorden.”- Tim Maughan

De største forekomster af de såkaldte sjældne jordarter findes i Kina. Og blandt dem finder man de metaller og mineraler, der er meget vigtige bestanddele i forbrugerelektronik – alt fra mobiltelefoner og computere til elbil-motorer – og som er den største grund til, at Kina er verdens største producent af sådanne produkter. Udtrykket sjældne jordarter stammer fra en tid, hvor folk troede, at disse faktisk var sjældne, men i dag ved vi, at de er overalt. Der er med andre ord ingen grund til at tro, at udviklingen af ​​elektroniske dimser vil stilne af lige med det første.

Men selv om mineralerne er udbredte, er de vanskelige at udvinde, og processen er meget skadelig for naturen. Terrænet graves op, og jorden fyldes med kemikalier for at udskille de værdifulde bestanddele.

Helvede på Jorden
Omkring 90 procent af verdens sjældne jordarter stammer fra Baotou, som således har ansvaret for en stor del af vores moderne teknologi livsstil.

I 2016 kommer Kina til at passere en udvinding på 130.000 tons sjældne jordarter. Og for hver ton, som udvindes, udledes mellem 10.000 og 12.000 kubikmeter røggas, bestående af støv, flussyre, svovldioxid og svovlsyre. Dertil kommer 75 kubikmeter syreholdigt spildevand og en ton radioaktivt affald.

Vi ser med andre ord en uophørlig strøm af giftigt sjap, som løber ud i en gigantisk ødemark lige uden for Batou.

Konsekvenser
At beregne de miljømæssige konsekvenser af denne giftige søer ikke let. Også, fordi meget af de metaller og mineraler, der udvindes her, ironisk nok bruges i den såkaldte “grønne teknologi”, som elbilmotorer og solpaneler. Fabrikkens ansatte i området nægtede at udtale sig, når Maughan spurgte dem om miljøkonsekvenserne af selve udvindingen. Der er i øjeblikket ingen tilgængelige forskningsdata på, hvordan affaldet påvirker nærmiljøet.

Det er nemt at skyde skylden udvinding af fossile brændstoffer, hvad miljøet berørt. Men tingene bliver meget mere komplicerede, når en hel industri, som vi alle er afhængige af, og som at mange fremføres som løsningen på verdens forureningsproblemer, er bygget på et giftigt fundament.

Lad os håbe, at Elon Musk og andre fremtidige visionære hen ad vejen kommer med en løsning på dette problem. Som en mere miljøvenlig måde at udvinde ud materialerne på.

Kilder: BBCBusiness Insider

Fotos: Liam Young / Unknown Fields Division

Besøg giftsøen på Google Maps

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

Nu bliver Googles AI meget klogere - på dansk!

Hyperloop i Italien

0
Scroll to Top