annonce
annonce
annonce

Kvantecomputeren har ikke slået pc’en – endnu

Googles mytiske kvante-supercomputer er næsten lige så hurtig som en normal skrivebords-pc.

Tilføj som favorit

Det skulle ellers have været århundredets kamp. Den gammeldags bordcomputer imod den mystiske kvantemaskine fra D-Wave. En sort terning, drevet efter principper hentet i tusmørkezonen mellem videnskab og science fiction, hvor bits kan være både nul og et på samme tid. Men kampen endte nærmest uafgjort.

En kvantecomputer bygger på helt andre principper end vanlige computere. Principper, som gælder i de allermindste dele af atomet. Hvor pc’en jonglerer med milliarder af bits, rummer kvantecomputeren kun få bits, som til gengæld kan antage flere tilstande samtidig. Og hvor pc’en møjsommeligt tygger sig gennem de mange bits én ad gangen (eller i hvert fald kun så mange gange, som antallet af processorkerne tillader), kan kvantecomputeren – i hvert fald i teorien – afprøve alle tænkelige løsningsmodeller samtidig, og lynhurtigt finde frem til løsninger, som det ville tage en traditionel computer en evighed at beregne.

I hvert fald i teorien. Men det har ikke hidtil været muligt at konstruere en computer, der bygger på kvantemekaniske teorier. For selv om kvantebits kan være både det ene og det andet, vil de stadig helst være på et stabilt stade, og den mindste påvirkning – herunder forsøget på at aflæse deres position og dermed resultatet på beregningen – vil få dem til at skifte.

Canadiske D-Wave Systems har imidlertid haft succes med at fremstille en kommercielt tilgængelig computer bygget på kvantemekanisk teori. Computeren indeholder 512 såkaldte q-bits bestående af løkker af sjældne metaller, der med flydende helium holdes nedkølet til -273 grader. Blot 0,15 grader over det absolutte nulpunkt.

quantum-image_01
Hjertet i D-Wave-kvantecomputeren er løkker af sjældne metaller, der holdes nedkølet til 0,15 grader over det absolutte nulpunkt.

Et hold af forskere hos Google og NASA, som begge er storforbrugere af computerkraft, har prøvet at pudse D-Wave-maskinen på forskellige regneopgaver. De første tests var lovende, og viste en regnehastighed, der var over 35.000 gange hurtigere end klassiske algoritmer.

Nu har de imidlertid prøvet at sammenligne den mange millioner dollars dyre D-Wave-terning med en traditionel computer, hvor begge maskiner fik lov at være på hjemmebane. Begge skulle løse samme opgave, men programmerne blev optimeret til at udnytte hver maskinnes særlige fortrin i så høj grad som muligt.

Og resultatet blev i bedste fald flertydigt. Nogle opgaver klarede kvantecomputeren fem gange hurtigere end bord-pc’en, men i andre beregninger var D-Wave hundrede gange langsommere end pc’en.

Selv om man næppe kan sige, at Google har fået fuld valuta for pengene, mener fysiker Matthias Troyer fra det schweiziske teknologiske institut, at det er godt klaret af D-Wave. Han siger til magasinet Science, at det er imponerende, at en så ny teknologi er i stand til at måle sig med en moderne comnputer, som har årtiers udvikling i bagagen.

Alt i alt har forsøget med D-Wave hverken be- eller afkræftet spørsmålet, og måske er den en ægte kvantecomputer, måske ikke. Måske begge dele på én gang.

Kilde: Wired

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Skriv et svar

annonce

Læs også

Dyk med droner

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.Tilføj som favorit
CES 2019: Hey Google

CES 2019: Hey Google

Med Google Assistant Connect vil søgemaskinegiganten styre hele dit smarte hjem.Tilføj som favorit
Tidal med studielyd på Android

Tidal med studielyd på Android

Nu kan du nyde musikken i studiekvalitet med MQA på mobilen. Foreløbig dog kun hvis du har en Android-telefon. MQA-understøttelse til iPhone kommer senere.Tilføj som favorit
CES 2019: Kvantecomputeren er her

CES 2019: Kvantecomputeren er her

IBM viste verdens første kommercielt tilgængelige kvantecomputer i Las Vegas.Tilføj som favorit
Microsoft-medstifter er død

Microsoft-medstifter er død

Paul Allen, der grundlagde Microsoft sammen med Bill Gates er død, 65 år.Tilføj som favorit
Derfor bliver Google Home det næste store

Derfor bliver Google Home det næste store

Elgiganten forventer at sælge en halv million Google Home i Norden allerede i fjerde kvartal.Tilføj som favorit
Google Smart TV Kit og ny Chromecast

Google Smart TV Kit og ny Chromecast

På forkanten af Googles arrangement den 9. oktober er et “Smart TV Kit” allerede blevet lækket.Tilføj som favorit
Sådan beskyttes dit privatliv hos Apple

Sådan beskyttes dit privatliv hos Apple

Se, hvad der gemmes om dig, ret fejl og slet dine oplysninger.Tilføj som favorit
annonce
Luk menu