Når jeg hører ord som ‘bæredygtighed’ og ‘genanvendelse’ fra elektronikproducenter, trækker jeg som regel lidt opgivende på smilebåndet. Jeg har altid tænkt, at denne branche aldrig vil blive en del af løsningen, men for altid vil være et af hovedproblemerne bag al verdens ophobning af elektrisk affald og udledning af drivhusgasser.
At et TV eller et lydanlæg kun bruger 0,5 watt strøm i standby-tilstand hjælper kun lidt, når produkterne har en levetid, der er kortere end en døgnflue, og ender deres korte liv på en kæmpe ø af skrald i Stillehavet. At det egentlig ikke er en ø, men en gyre, hjælper ikke meget, når man ser, at djævelskabet er tre gange så stort som Frankrig.
Ikke desto mindre hører vi mere og mere om bæredygtighed i vores branche, og nogle er holdt op med at bruge plast i deres emballage. Selve produktet er derimod ofte stadig af 24 karat plast, men det taler man ikke så meget om.
Belkin vil gøre en forskel
Du må derfor have mig undskyldt, hvis jeg var mere end en smule skeptisk, da Belkin inviterede mig til et digitalt møde for at tale om netop bæredygtighed. Og hvad de er begyndt at gøre. Her indrømmede de straks, at der ikke er noget ‘quick fix’ til dette problem, og at man aldrig vil komme i mål. Men at man hele tiden vil finde bedre og mere miljøvenlige måder at producere og distribuere produkter på.
Jeg bliver straks mere positivt indstillet, da jeg er mere vant til, at producenter klapper sig selv på skulderen i en pressemeddelelse om, at produkterne fremover kommer i papkasser og ikke plastkasser.
Har arbejdet med det i to år
I et digitalt møde med vicepræsident for kommunikation og virksomhedsudvikling, Jen Wei, kunne hun stolt fortælle, at Belkins historie begyndte for 40 år siden, da de introducerede Hamlet, et specielt kabel, der koblede Apple 2C-computeren sammen med en printer med parallelport.
I dag er Belkin kendt for kabler til alle former for forbrugerelektronik, det være sig telefoner, computere, lyd- og videokabler. Men også strømforsyninger, nødopladere, USB-hubs og faktisk også hovedtelefoner og hørepropper. Generelt står de bag en stor del af den småelektronik, der sælges på markedet i dag, og derfor er de selvsagt også ansvarlige for en stor del af elektronikaffaldet.
De kunne nu fortælle mig, at de har arbejdet hårdt på bæredygtighed de seneste to år, efter at have tænkt over det i de seneste 20 år. Det har med andre ord været længe undervejs.
“Når vi tænker på, hvilken forskel en virksomhed af vores størrelse og indflydelse kan gøre for planeten, er det en oplagt beslutning at gå væk fra at bruge jomfruplast i vores produkter,” siger Steve Malony, CEO for Belkin.
75 procent genanvendt plast
“Indtil nu har vi kunnet vise omkring 50 procent genbrugsplast i vores produkter. Men nu er det endelig lykkedes at komme op på 75 procent,” fortæller Jen Wei.
“Vi vil gerne nå op på 100 procent, men det er så langt, vi har kunnet nå nu.”
Ok, det lyder jo fint. Men det er der jo mange andre, som hævder også?
“Mange hævder, at de bruger genanvendelige materialer. Men det, de ikke fortæller dig, er hvordan de er genanvendt. Der er tre bogstaver, du skal kigge efter, og det er om genanvendelsesmetoden for plast er PCR eller PIR. De ligner hinanden meget, men forskellen er stor,” forklarer Jen Wei.
Hun fortsætter:
“Det står for henholdsvis ‘Post Consumer Recycled’ eller ‘Post Industrial Recycled’. Det første, PCR, er ægte genanvendt, fordi det er plast, der er blevet genanvendt efter først at have været i et anvendt produkt. PIR betyder derimod blot, at plastaffald – for eksempel plastspåner fra saveprocessen på fabrikken – omdannes til plast, der kan bruges i selve produktet. Du kan spørge dig selv, om det rent faktisk er genbrug, eller blot effektivitet. Det er selvfølgelig vigtigt arbejde, og det gør vi også, men det er ikke en ordentlig løsning. Og vi har aldrig kaldt dette genbrugsplast.”
Hvordan bevares kvaliteten?
“Vi har jo hørt om, at ægte genanvendt plast er af meget dårligere kvalitet end nyudvundet plast. De sorte urtepotter, man finder på lagersalg, som går i stykker, bare man kigger på dem, er et eksempel på genanvendt plast.”
“Det er en udfordring og grunden til, at vi i dag ikke kan gå op til 100 procent genanvendt plast i produkterne, uden at det sker på bekostning af holdbarheden. Det er også derfor, vi er stolte af faktisk at have 75 procent genanvendt plast, som faktisk holder samme kvalitet som tidligere.”
Så hvordan kommer I op på 75 procent?
“Der er forskellige metoder til genanvendelse. En metode er at bruge plantebaseret bioplast. Det er trendy, og man ser det ofte. Problemet er, at det ikke er holdbart nok til at lave ordentlige elektroniske produkter af endnu.”
“En anden måde er at genvinde plast fra havet. Men dette er meget ineffektivt. Ikke al plast kan genbruges, faktisk er kun en lille procentdel brugbar. Det er ikke bæredygtigt endnu. Men det er selvfølgelig et meget vigtigt arbejde at få plasten op af havet.”
I stedet kan Belkin fortælle, at de genanvender plast fra kasseret legetøj og elektronik, som så bliver til nye produkter.
“Man fjerner affald fra økosystemet og bruger det igen i produktionen. Men det er svært.”
Et team kun til bæredygtighed
Belkin har et team af forskere, som udelukkende arbejder med bæredygtighed.
“Hvis man ikke ser sandheden i øjnene, vil man aldrig kunne løse problemet. Vi er en branche, der har meget på samvittigheden, og det kan ikke fortsætte som hidtil. På CES i år vil mange rose sig af bæredygtighed, men mange af dem bruger ikke bæredygtige metoder. Vores designere er helt besat af detaljer, og holdbarheden er den største udfordring. Plast nedbrydes, hver gang det genanvendes.”
Er processen ikke dyr?
“Vi er optaget af, at forbrugerne ikke skal vælge mellem bæredygtige og forurenende produkter. Derfor er priserne for forbrugerne de samme, som før vi brugte denne metode. Det koster ekstra, men Belkin tager omkostningerne på sig. Vi er overbeviste om, at det vil betale sig for os i det lange løb.”
Seks produkter
Til at begynde med lancerer Belkin seks produkter, der alle indeholder op til 73-75 procent ægte genanvendt (PCR) plast.
- Boost Charge 10 watt magnetisk trådløs oplader til bilen. Denne fastgøres til ventilationsanlægget i bilen.
- Boost Charge 25 watt USB-C PD 3.0 PPS vægoplader til Samsung og andre enheder. Denne kan også oplade iPhone op til 20 watt.
- Boost Charge 40 watt dobbelt USB-C PD vægoplader, der kan oplade to enheder samtidig.
- Boost Charge Pro 4-Port 108 watt GaN lader. Samme størrelse som en MacBook-oplader med aftageligt strømkabel. Kan oplade fire enheder, to USB-A og to USB-C.
- Boost Charge Pro 45 watt dobbelt USB-C GaN vægoplader med PPS. Mindre end 40-watt’eren p.g.a. GaN-teknologien, som er halvledere af højere tæthed og dermed kan gøres mindre.
- Boost Charge Pro 65 watt dobbelt USB-C GaN vægoplader med PPS. Oplader f.eks. MacBook og iPhone samtidig.
Man kan ifølge Belkin ikke se forskel mellem disse produkter af genanvendt plast og forgængerne. Selv højglansudførelsen er den samme.
Er dette løsningen?
“Der er ingen tvivl om, at dette er et skridt i den rigtige retning for vores branche. Men vi står overfor flere udfordringer end jomfruplast. Den største synder er produkter med en alt for kort levetid i forhold til hvad de havde for få tiår siden.”
“I den sammenhæng er det meget vigtigere, at man kan reparere ødelagt elektronik, end at TV’ets strømforbrug skal falde.”
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer