annonse
annonse
annonse

Google Home på dansk: Er smart-højttalere det næste store?

Er smarte højttalere fremtiden? Vil vi snakke med dem? Google Home er den første af slagsen, der taler dansk.

Sidste år sad undertegnede i et diskussionspanel under musikfestivalen by:Larm i Oslo. Det handlede bl.a. om smart-højttalere, som efter sigende skulle blive “det største siden smartphones” og revolutionere den måde, vi konsumerer musik på. Højttalerne, som “alle vil have”.

Jeg er altid skeptisk over for “det næste store”. Det er kun et spørgsmål om tid, før der kommer en ny trend, som vil revolutionere alt, og smarte højttalere, som man kan tale til, har absolut potentiale til at blive sådan en trend. Amazon Echo har solgt godt i USA siden lanceringen i 2014, men er siden blevet overhalet af Google Home.

Nu er Google Home og Home Mini så officielt på vej til det skandinaviske smart-højttaler-markedet.

De smarte højttalere styres med stemmen ved hjælp af den digitale assistent Google Assistant, som gør det muligt for brugerne at stille spørgsmål og få svar på f.eks. dansk via enheden. Google Home og Google Mini bliver tilgængelige i butikkerne fra den 24. oktober, men allerede i dag er det muligt at forudbestille.

Ekkokammer?

Et af de spørgsmål, jeg stillede i by:Larm-panelet, var om sådanne højttalere i sidste ende ville blive en hindring for at opdage ny musik og snarere spille musik, der allerede er i vores repertoire. Eller sagt lidt frækt: Vil Amazon Echo i realiteten blive Amazon Echo Chamber?

“Du skal kunne give den kommandoer, der er komplicerede, så du kan bruge den til at opdage eller fordybe dig i ny musik, ikke bare musik, der allerede bliver spillet på top 50-listen,” sagde jeg dengang.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Warner Music Norways marketingchef, Bjørn Reinfjell, kunne fortælle, at selv om smart-højttalere ikke bliver en driver for at opdage musik, behøver det ikke være et problem for pladeselskaberne.

“Måske er det at opdage ny musik ikke det, du er ude efter, når du bruger dem? Måske er det at opdage ny musik noget, du gør andre steder, i andre situationer?”

På den måde kan disse opdagelser i andre situationer fodres til de musikalgoritmer, som smart-højttalerne vælger for lytteren.

Og han har en klar pointe. Der er en tid for alt, og smart-højttalere vil nok blive en del af vores musikalske hverdag. Det er heller ikke svært at forestille sig, at personer, der har nedsat bevægelighed eller af andre grunde ikke kan eller vil hive mobilen frem hele tiden, når de skal høre musik, vil ty til stemmen fra tid til anden.

Censur

Jeg havde også en anden bekymring:

“Jeg bekymrer mig lidt i disse tider, hvor vi meget let bliver stødt over så mange ting. Vi bliver stødt over alting! Hvis du er undergrundsartist, vil du nærmest garanteret støde visse mennesker. Og det vil nok være nemmere at blive censureret af den slags algoritmer. Alt er jo ejet af private virksomheder. Jeg er lidt bekymret for undergrundsmusikken i denne sammenhæng.”

Det er ikke kun musik, der er på dagsordenen med sådanne højttalere. De kan gøre alt fra at læse opskrifter højt til at fortælle dig, om du skal tage regntøj på.

Smart Home

Og mere avanceret, så snakker højttalerne med andre smarte dimser i huset. I det øjeblik du siger: “Se film,” kan lyset dæmpes og persiennerne gå ned, mens tv’et finder den rigtige kanal og de rigtige billedindstillinger til aftenens højdepunkt.

Eller du har plottet et møde om morgenen ind i din kalender, og smart-højttaleren ved, præcis hvad mødet handler om, og om det er med en person, du måske er nervøs for at møde – og spiller så “Eye of the Tiger” for at motivere dig til konfrontationen.

Potentialet for sådanne smarte højttalere er enormt, og hvis markedet forstår og værdsætter dette, kan de faktisk blive “the next big thing”. Det får vi at se.

Google Home i Norden

Nu kan vi for alvor begynde at tage del i det herhjemme med lanceringen af Google Home. Som altså kommer den 24. oktober og taler dansk.

Prisen bliver 1.149 kroner for Google Home og 449 kroner for den lille Google Home Mini. Sidstnævnte kan alt, hvad den store kan, inklusive at snakke med resten af det smarte hjem; den er bare mindre og har derfor ikke så kraftig lyd. I USA fås også en større Google Home Max, men den ser ikke ud til at blive lanceret herhjemme lige med det første.

Andre produkter med indbygget Google Home/Google Assistant:

Panasonic SC-GA10                    1.900 kr.

Sony LF-S50G                              1.500 kr.

Kygo B9/800                                 1.500 kr.

JBL Link 10, 20, 300, 500             750-2.300 kr.

Derudover har det smarte overvågningskamera Nest Cam IQ indbygget Google Assistant og koster ca. 2.800 kroner. Philips’ farverige Hue-pærer vil ligeledes kunne stemmestyres.

Sonos har også længe sagt, at de er på vej med Google Home-understøttelse i deres højttaler One og soundbaren Beam, men de kunne i går ikke bekræfte, hvor langt de er kommet med dette:

“Vi arbejder lige nu på at integrere Google Assistant. Men desværre har vi p.t. ikke nogen præcis dato at melde ud,” svarer PR-chef Sabrina Kim via e-mail. Det gælder både engelsk og de nordiske sprog.

Skærme, der understøtter Google Home:

Lenovo Smart Display

JBL Link View

Android TV

Sony Bravia

Philips OLED

Sharp Aquos

Nvidia Shield TV

 

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Sidste år sad undertegnede i et diskussionspanel under musikfestivalen by:Larm i Oslo. Det handlede bl.a. om smart-højttalere, som efter sigende skulle blive “det største siden smartphones” og revolutionere den måde, vi konsumerer musik på. Højttalerne, som “alle vil have”. Jeg er altid skeptisk over for “det næste store”. Det er kun et spørgsmål om tid, før der kommer en ny trend, som vil revolutionere alt, og smarte højttalere, som man kan tale til, har absolut potentiale til at blive sådan en trend. Amazon Echo har solgt godt i USA siden lanceringen i 2014, men er siden blevet overhalet af Google Home. Nu er Google Home og Home Mini så officielt på vej til det skandinaviske smart-højttaler-markedet. De smarte højttalere styres med stemmen ved hjælp af den digitale assistent Google Assistant, som gør det muligt for brugerne at stille spørgsmål og få svar på f.eks. dansk via enheden. Google Home og Google Mini bliver tilgængelige i butikkerne fra den 24. oktober, men allerede i dag er det muligt at forudbestille.

Ekkokammer?

Et af de spørgsmål, jeg stillede i by:Larm-panelet, var om sådanne højttalere i sidste ende ville blive en hindring for at opdage ny musik og snarere spille musik, der allerede er i vores repertoire. Eller sagt lidt frækt: Vil Amazon Echo i realiteten blive Amazon Echo Chamber? “Du skal kunne give den kommandoer, der er komplicerede, så du kan bruge den til at opdage eller fordybe dig i ny musik, ikke bare musik, der allerede bliver spillet på top 50-listen,” sagde jeg dengang. Warner Music Norways marketingchef, Bjørn Reinfjell, kunne fortælle, at selv om smart-højttalere ikke bliver en driver for at opdage musik, behøver det ikke være et problem for pladeselskaberne. “Måske er det at opdage ny musik ikke det, du er ude efter, når du bruger dem? Måske er det at opdage ny musik noget, du gør andre steder, i andre situationer?” På den måde kan disse opdagelser i andre situationer fodres til de musikalgoritmer, som smart-højttalerne vælger for lytteren. Og han har en klar pointe. Der er en tid for alt, og smart-højttalere vil nok blive en del af vores musikalske hverdag. Det er heller ikke svært at forestille sig, at personer, der har nedsat bevægelighed eller af andre grunde ikke kan eller vil hive mobilen frem hele tiden, når de skal høre musik, vil ty til stemmen fra tid til anden.

Censur

Jeg havde også en anden bekymring: “Jeg bekymrer mig lidt i disse tider, hvor vi meget let bliver stødt over så mange ting. Vi bliver stødt over alting! Hvis du er undergrundsartist, vil du nærmest garanteret støde visse mennesker. Og det vil nok være nemmere at blive censureret af den slags algoritmer. Alt er jo ejet af private virksomheder. Jeg er lidt bekymret for undergrundsmusikken i denne sammenhæng.” Det er ikke kun musik, der er på dagsordenen med sådanne højttalere. De kan gøre alt fra at læse opskrifter højt til at fortælle dig, om du skal tage regntøj på.

Smart Home

Og mere avanceret, så snakker højttalerne med andre smarte dimser i huset. I det øjeblik du siger: “Se film,” kan lyset dæmpes og persiennerne gå ned, mens tv’et finder den rigtige kanal og de rigtige billedindstillinger til aftenens højdepunkt. Eller du har plottet et møde om morgenen ind i din kalender, og smart-højttaleren ved, præcis hvad mødet handler om, og om det er med en person, du måske er nervøs for at møde – og spiller så “Eye of the Tiger” for at motivere dig til konfrontationen. Potentialet for sådanne smarte højttalere er enormt, og hvis markedet forstår og værdsætter dette, kan de faktisk blive “the next big thing”. Det får vi at se.

Google Home i Norden

Nu kan vi for alvor begynde at tage del i det herhjemme med lanceringen af Google Home. Som altså kommer den 24. oktober og taler dansk. Prisen bliver 1.149 kroner for Google Home og 449 kroner for den lille Google Home Mini. Sidstnævnte kan alt, hvad den store kan, inklusive at snakke med resten af det smarte hjem; den er bare mindre og har derfor ikke så kraftig lyd. I USA fås også en større Google Home Max, men den ser ikke ud til at blive lanceret herhjemme lige med det første.

Andre produkter med indbygget Google Home/Google Assistant:

Panasonic SC-GA10                    1.900 kr. Sony LF-S50G                              1.500 kr. Kygo B9/800                                 1.500 kr. JBL Link 10, 20, 300, 500             750-2.300 kr. Derudover har det smarte overvågningskamera Nest Cam IQ indbygget Google Assistant og koster ca. 2.800 kroner. Philips' farverige Hue-pærer vil ligeledes kunne stemmestyres. Sonos har også længe sagt, at de er på vej med Google Home-understøttelse i deres højttaler One og soundbaren Beam, men de kunne i går ikke bekræfte, hvor langt de er kommet med dette: “Vi arbejder lige nu på at integrere Google Assistant. Men desværre har vi p.t. ikke nogen præcis dato at melde ud,” svarer PR-chef Sabrina Kim via e-mail. Det gælder både engelsk og de nordiske sprog.

Skærme, der understøtter Google Home:

Lenovo Smart Display JBL Link View Android TV Sony Bravia Philips OLED Sharp Aquos Nvidia Shield TV  
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

annonse
Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.
Test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.