Den krypterede beskedtjeneste Signal kan føle sig nødsaget til at forlade Sverige – og andre lande, som vedtager lovgivning, der ville tvinge Signal til at give myndighederne adgang til brugernes krypterede data ved hjælp af en såkaldt bagdør. Det siger Meredith Whittaker, der er formand for foreningen ‘Signal Foundation’.
‘Signal Foundation’ er en non-profit organisation, der bl.a. udvikler Signal-app’en, og foreningens formål er at beskytte ytringsfriheden ved at muliggøre og sikre sikker og privat kommunikation.
I et interview med SVT Nyheter reagerer Whittaker, der også fungerer som administrerende direktør for beskedtjenesten, på et lovforslag, som i øjeblikket er under udarbejdelse af den svenske regering. Af forslaget fremgår det, at tjenester som Signal og WhatsApp skal tvinges til at gemme alle beskeder, som sendes via de pågældende chat-apps.
„I praksis betyder det, at vi bliver bedt om at bryde den kryptering, der ligger til grund for hele vores forretning. At bede os om at gemme data ville underminere hele vores arkitektur, og det ville vi aldrig gøre. Vi vil hellere forlade det svenske marked helt,“ siger Meredith Whittaker til SVT.
Lovforslaget kan nemlig ikke implementeres uden at beskedtjenesterne installerer en bagdør i softwaren, da Signal – og også WhatsApp, der baserer deres kryptering på Signals teknologi – benytter såkaldt end-to-end-kryptering, når beskeder transmitteres frem og tilbage mellem brugerne.
Det betyder, at enhver besked er krypteret, når den forlader brugerens mobil, og selvom datatrafikken går gennem Signals servere, har beskedtjenesten ikke adgang til kommunikationens indhold.
„Hvis man skaber en sådan sårbarhed med udgangspunkt i de svenske krav, så åbner det i realiteten en ladeport, der kan underminere hele vores netværk. Derfor kommer vi aldrig til at indføre den slags bagdøre,“ siger Whittaker.
Der findes ingen bagdøre, som kun „the good guys“ har adgang til,“ fastslår Signal-chefen.
Meredith Whittaker og Signal har tidligere været skarpt kritiske overfor lovgivning, såsom EU’s foreslåede chatkontrol, der vil tvinge chat-apps til at spionere på deres brugeres private beskeder.
I Sverige er det regeringen med justitsminister Gunnar Strömmer (M) i spidsen, der presser på for at få vedtaget den nye lovgivning, mens det svenske forsvar, Försvarsmakten, forholder sig kritisk til ideen. I et brev til regeringen skriver det svenske militær ifølge SVT bl.a. at, lovforslaget ikke kan blive realiseret „uden at indføre sårbarheder og bagdøre, som kan udnyttes af tredjeparter“.