Meta har brugt milliarder af dollars på den. Og nu forærer de den væk.
Fecabook-stifter Mark Zuckerberg er ellers ikke kendt for sit filantropiske sindelag. Men han har alligevel valgt at gøre sprogmodellen Llama til open source. Den kan altså hentes og bruges af alle, der har en passende supercomputer at køre den kunstige intelligens på. Og har man ikke et par datacentre i baghånden til selv at køre modellen, kan man også tilgå Metas udgave gratis via sitet Meta.ai. Det skriver teknologimediet Wired.
Ingen sikkerhedssele
Men det er ikke kun økonomisk, Metas kunstige intelligens er uden bindinger. De andre store sprogmodeller som OpenAI’s ChatGPT og Googles Gemini har indbyggede begrænsninger for, hvad der svares på. Og har man bare en lidt beskidt tankegang, vil man ofte få blive mødt med en undskyldende afvisning fra AI’en (har vi hørt).
Llama har ingen indbyggede filtre. I stedet siger Meta, at de har trænet sprogmodellen på en måde, der skulle forebygge “skadelige” resultater. AI’en har altså billedlig talt gået i klosterskole, hvor den er blevet fodret med sunde ideer. Men eftersom modellen er open source, kan den godt komme på andre ideer, hvis den trænes af andre.
Hvis man henter Llama fra Meta.ai’s side – og den kan altså ikke køre på din almindelige hjemme-PC – kan man vælge, om nødbremserne Prompt Guard og Llama Guard, der beskytter mod henholdsvis skumle spørgsmål og skadelige resultater skal med – eller man vil køre den angiveligt kraftigste AI-motor i verden uden sikkerhedssele.
Vil være den nye Linux – eller den nye Google
Mark Zuckerberg sammeligner i et åben brev Llama med styresystemet Linux, der også er open source. I begyndelsen blev det set som usikkert og risikabelt, men i dag er Linux rygraden i de datacentre, der driver internettet. Den er også kernen i Android-styresystemet.
Jeg tror, at det vil på samme måde med AI. Mange selskaber udvikler i dag lukkede AI-modeller. Men open source vinder frem,” siger Zuckerberg i brevet.
Det er muligvis ikke kun altruisme, der driver Facebook-chefen. Ved at gøre Llama gratis sikrer han sig, at det bliver Metas AI-model, der bliver den foretrukne hos forskere og udviklere. Og da Meta samtidig har lagt en begrænsning på, i hvor stor skala den gratis Llama kan bruges kommercielt, skal pengene nok komme ind i sidste ende. Nørder vil hævde, at med den slags begrænsninger er Metas AI ikke ægte open source. Og det vil de have ret i.
Kommer ikke til Europa
Den dårlige nyhed er, at vi her i Europa ikke kommer til at få glæde at den gratis adgang til Llama. Det skriver techmediet C|Net. Dette skyldes EU’s GDPR-regler til sikring af privatlivet, der længe har været en sten i skoen på META, og som allerede har tvunget selskabet til at spørge brugerne om lov, inden deres opslag bruges til at træne AI-modellerne – og også tvunget dem til at acceptere et nej.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer