Fredag blev raketten Soyuz-2.1b affyret, bærende på rumfartøjet Luna-25. Den russiske måneraket er den første siden 1976, og den vil bruge fem dage på at nå Månen og efterfølgende tilbringe 5-7 dage i kredsløb om Månen, før den lander. Den konkurrerer nu med en indisk raket, som blev opsendt for en måned siden, men som vil være længere tid om at nå frem. Begge sigter mod at lande den 23. august.
Begge vil forsøge sig med den vanskelige landing på Månens sydpol, hvor terrænet er særligt forræderisk. En japansk månelanding mislykkedes sidste år, en israelsk og en indisk i 2019.
Årsagen til valget af placering er den store gevinst – vand! Månen er 100 gange tørrere end Sahara-ørkenen. Men NASA’s kortlægning har vist is i skyggen af Månen, og i 2020 bekræftede de, at der også er vand i solbeskinnede områder. Vand ville gøre koloniseringen af Månen meget lettere, da det ud over drikkevand kan bruges til at producere brændstof og ilt.
Luna-25 vejer 1,8 tons, men medbringer kun 31 kg videnskabeligt udstyr. Den skal bruge en skovl til at tage prøver 15 cm nede i jorden og teste for tilstedeværelsen af vand. Det var oprindeligt meningen, at Luna-25 skulle medbringe en robot til at udforske Månen, men den idé blev skrottet, da russisk elektronik er tungere end den vestlige.
Læs også:
Første privatpersoner i rummet med Virgin Galactic
Galactic 02 fløj i går en vellykket rummission med tre privatpersoner, og var således først på flere punkter.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer