annonce

Nyhed:
Tusind sange får 360° lyd

Sonys 360 Reality Audio lanceres på flere musiktjenester, også Tidal og Deezer.

Vi har tidligere skrevet, at Sonys nye musikbibliotek med 360 graders lydbillede kommer til musiktjenesten Amazon HD. Nu står det klart, at musikken også udsendes på andre lossless-tjenester såsom Deezer og Tidal, og vi skulle kunne høre de første numre den 28. oktober. Omkring tusind sange vil komme til at begynde med.

Sony håber med 360 Reality Audio at gøre for musik, hvad Dolby Atmos har gjort for film, nemlig at trække lytteren ind i et 360 graders omringende lydbillede. Ikke bare rundt om lytteren, men også over hovedet – såkaldt lyd fra himlen eller “Guds stemme”, som nogle pompøst kalder det.

Lyt med almindelige hovedtelefoner

Sony har udviklet en algoritme, der lader lytteren opleve 360 graders lyd bredt ud over 24 kanaler, afspillet på et par almindelige stereohovedtelefoner.

Sony skriver selv på deres hjemmeside:

“Individuelle lyde som vokal, kor, klaver, guitar, bas og endda lyde fra et live-publikum kan placeres i et 360 graders sfærisk lydlandskab og dermed give artister og skabere en ny måde at udtrykke deres kreativitet på. Lytterne kan blive nedsænket i et landskab af lyd, præcis som artisterne og skaberne har tænkt det.”

Vi har tidligere hørt demoer, der dog har været så som så.

Bluetooth?

Det er lidt uklart, om det objektbaserede lydbillede kræver tabsfri lydoverførsel; det at Sony kun lancerer 360 Reality Audio på premium-tjenester som Amazon HD, Tidal og Deezer, kunne tyde på det. Men hvad der gør det lidt kryptisk, er at Sony skriver: “Listen with any headphones” – med et billede af deres trådløse Bluetooth-hovedtelefoner WH-1000XM3.

annonce

Man skulle tro, at det krævede hovedtelefoner med ledning. Men siden Sonys hovedtelefoner understøtter LDAC, som skulle være en tabsfri måde at overføre lyd via Bluetooth på, kan det tænkes, at netop det er et krav for at opleve 360 graders lyd via Bluetooth. Og at hovedtelefoner fra andre producenter kræver ledning.

annonce

Det er noget, vi vil undersøge nærmere.

Flere pladeselskaber

Musikken kommer i løbet af efterår, bl.a. fra artister som Pharrell Williams, Bob Dylan og Billy Joel. Sony har også indspillet live-optrædener af artister som Charli XCX og Kodaline, og konverteret dem til det nye format.

Ud over Sonys eget pladeselskab arbejder man sammen med Universal, Warner og Live Nation for at få mere 360 graders indhold i fremtiden.

annonce
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
annonce

Læs også

Så let er det at lave dronevideoer

Droneflyvning bliver ikke meget lettere eller sjovere end dette.

Dette Leica-kamera mangler noget

En helt nyt billedsensor skal give meget bedre detaljer i sort-hvid.

Sådan bliver OnePlus' nye 120 Hz Fluid Display

Den kommende OnePlus 8-serie får formentlig ny skærmteknologi.

Superlet Hasselblad-objektiv

Hasselblad siger, at den er verdens mindste og letteste af sin slags.

Fjernbetjening til Sony-kameraer

Sonys håndgreb har fjernstyring af kameraet og er også et praktisk bordstativ.

Nu lukker butikkerne

Efter 27 år lukker Bose 119 butikker på verdensplan.

Alt-i-en-afspiller fra Mark Levinson

Mark Levinsons kommende afspiller opfylder tre krav.

Speedy Gonzales

Sony a9 II frister sportsfotograferne med verdens bedste autofokus.

B&O’s tredje forsøg med true wireless

Beoplay E8 3rd Generation er mindre end forgængerne. Alligevel har de mere kraft og bedre batterilevetid.

Opgradér lyden med en ny pickup

Rega har tweaket en af deres bedste MC-pickupper.