Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

70 tommer med 8K-opløsning

Glem 4K. Nu er det 8K-opløsning, der gælder, mener Sharp.

Skrevet af / 26/04/2018 - 19:53
70 tommer med 8K-opløsning

Sharp var længe en af verdens førende tv- og skærmproducenter med en lang række højteknologiske patenter i porteføljen. På det seneste har der dog været stille fra den japanske producent, i hvert fald her i Norden. Indtil nu!

Sharp LV-70X500E

Sharp meddelte nemlig for nylig, at de vil gøre comeback på det europæiske marked med en ekstrem high-end-model. Det ultra-højopløste tv LV-70X500E bliver efter alt at dømme den første 8K-skærm, der sælges på vores breddegrader. Med en opløsning på 33 millioner pixel (7680 x 4320) er det fire gange skarpere end nutidens 4K-skærme!

Men hvad skal vi egentlig med 8K-opløsning – er 4K-skærmene ikke allerede mere end skarpe nok? Jo, i mange tilfælde er de. Men efterhånden som tv-skærmenes størrelse øges – fra 65 til 70, 75, 82 eller endnu større – begynder det at give mere mening. Afhængigt af betragtningsafstanden og ens syn vil man kunne opleve en antydning af pixelstruktur, og så går noget af illusionen tabt.

Sharp fremviste 8K-skærmen for den europæiske presse i sidste uge, og den er uden tvivl et imponerende syn: Man skal stå klos op ad tv’et for at skelne de individuelle pixels! Forøgelsen af skarphed får billederne til at se ekstremt naturtro ud – hvis man har det rigtige indhold, vel at mærke.

Adgangen til indhold i vaskeægte 8K-kvalitet er selvfølgelig meget begrænset og vil være det et stykke tid fremover. Derfor er Sharp-skærmen nødt til at have en yderst kapabel billedmotor, som kan opskalere HD- og 4K-videoindhold til 8K-opløsning.

ULTRASKARPT: Man skal tæt på for at skelne individuelle pixels på Sharp-skærmen. Her fra lanceringen i Rom. (Foto: Lasse Svendsen)

Ægte LED-bagbelysning, HDR og 1000 nit

LV-70X500E er i øvrigt en LCD-skærm med udvidet farverum og fuld LED-bagbelysning (216 zoner). Det skulle også være HDR-kompatibelt, med op til 1000 nit lysstyrke.

Skærmen har ingen integreret tv-tuner, men kommer til gengæld med hele otte (!) HDMI-indgange. Fire af disse er almindelige 2K/4K-indgange, mens de resterende fire er forbeholdt 8K-indhold gennem fire parallelle HDMI-tilslutninger. Desværre ser det ikke ud til, at nogen af dem følger den kommende HDMI 2.1-standard, som har båndbredde nok til 8K-signal gennem et enkelt kabel.

Det 70 tommer (177 cm) store LV-70X500E bliver tilgængeligt i Europa her i slutningen af april til en vejledende pris af 12.000 euro.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

TCL 115X955: Gigant-TV klar til Danmark

Se hvad vi fandt hos LG i Tyskland

Smugkig på LG's nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer - nogle større?

Nu i butikkerne: TCL X955-serien

Smugkig på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Vores OLED TV'er er de bedste til film

Marimekko-mønster på The Frame

Her er Philips' 2024 TV-modeller

Her er de bedste (og vildeste) TV'er, vi fik at se i Las Vegas

Blændende og knivskarpt!

Sådan er Panasonics nye "Fire TV"

0
Scroll to Top