Sony overraskede markedet sidste år med introduktionen af verdens første QD-OLED-TV. I år har de trukket spændingen betydeligt længere, men lige om lidt er den nye topmodel A95L klar; den forventes at komme på hylderne i september.
Vi fik et lille glimt af A95L tilbage i marts, da Sony afslørede hele TV-sortimentet for 2023, men da var det blot en tidlig prototype. Nu er topmodellen endelig “færdigbagt”, og for at markere begivenheden inviterede Sony os tilbage til deres hovedkvarter i Weybridge uden for London til et eksklusivt smugkig.
Sonys europæiske hovedkvarter ligger tæt på det legendariske Brooklands, Storbritanniens første racerbane og hjemsted for Concorde. Mercedes har også en testbane til biler og terrængående køretøjer her. Men i dette tilfælde var det altså et TV, vi fik mulighed for at prøvekøre!
Bemærk: Dette var et Sony-arrangement, hvor leverandøren stod for rejse, kost og logi. Så dette smugkig skal ikke tages for mere, end det er – vi venter med konklusionen, til vi har foretaget en fuld test af A95L på hjemmebane i testrummet.
Sony A95L
Sony fik meget ros for topmodellen A95K sidste år, og det er tydeligt, at de også har store forventninger til efterfølgeren, A95L. Flagskibet har fået en række nye funktioner, som er eksklusive for denne model.
Designmæssigt har A95L et slankt design med en tynd ramme i børstet aluminium, hvor billedet går helt ud til rammekanten. Samtidig er forgængerens store og blytunge sokkel blevet erstattet af slanke fødder, som kan hæves for at give plads til en soundbar. Fødderne på 77-tommeren kan også placeres tættere sammen, så de passer til TV-bænken.
QD-OLED
Ikke overraskende er det Quantum Dot OLED-teknologien, som Sony har valgt at bygge videre på i 2023. A95L er udstyret med den nyeste generation af QD-OLED-panel fra Samsung Display – i lighed med Samsung S95C, som vi allerede har testet. Det nye panel har bedre køling, hvilket bidrager til en højere og mere vedvarende lysstyrke. Sony-skærmen kan ud over den længe ventede 77 tommer skærmstørrelse også fås i 65 og 55 tommer.
Videoprocessoren er en Cognitive Processor XR, som vi kender fra tidligere, men Sony fortæller, at de har arbejdet specifikt på at forbedre billedbehandlingen yderligere i forhold til 2022-modellerne. Den nye XR Clear Image-funktion analyserer og forbedrer løbende billedet, den skal især være velegnet til at forbedre kildemateriale af varierende kvalitet (streaming, TV, Blu-ray osv.) og opskalere til strålende 4K.
Det er påstande, vi har hørt mange gange før, så spørgsmålet er, hvor godt det fungerer i praksis?
I dagens anledning havde Sony sat A95L op i et bælgmørkt rum ved siden af sidste års A95K og de friske 2023-konkurrenter LG G3 og Samsung S95C. Desværre var der intet Panasonic MZ2000 i sigte, da det ikke er tilgængeligt endnu. Derimod havde de en Sony HX310 OLED prof-monitor som reference.
Så her havde vi altså flere af dette års fedeste flagskibs-TV’er side om side til sammenligning. Sony gav os frie tøjler til at vælge forskellige demo-scener samt tjekke og afprøve indstillingerne på de forskellige TV’er. Med krævende scener fra udvalgte film havde vi mulighed for at danne os et indtryk af de forskellige skærme.
Blændende billedkvalitet
Med topmodeller som denne er vi naturligvis på et meget højt niveau, når det gælder billedkvalitet. Det kræver en vis erfaring at se forskellene, men de er der. For det første er det tydeligt, at 2023-modellerne har lidt højere kontrast og lysstyrke end 2022-modellen A95K.
Når vi sammenligner LG OLED G3 med Sony og Samsung, er det også tydeligt, at den – trods imponerende kontrast – mangler nogle af den enorme farvemætning, volumen og nuanceforskelle, som vi opnår med QD OLED-skærmene. I de spektakulære flyscener fra Top Gun: Maverick kan vi se, at disse har en endnu stærkere glød og mere sømløse farvegradueringer over horisonten.
Den mest interessante sammenligning var dog “duellen” mellem de nyeste QD-OLED-skærme fra 2023. Eftersom Sony A95L og Samsung S95C bruger den samme type billedpanel, vil den største forskel være i billedbehandlingen. Og her er det tydeligt, at Sony er gået grundigt til værks. Med krævende mørke scener fra bl.a. The Revenant og The Greatest Showman kunne vi se, at A95L havde et ekstremt lavt støjniveau, og samtidig en særlig evne til at hente detaljer frem i mørke dele af billedet. Mens både Samsung og LG havde tendenser til black crush, kom skyggedetaljerne imponerende godt frem på Sony-skærmen.
Vi fik ikke målt lysstyrken, men Sony A95L virkede omtrent lige så kraftfuld som Samsung S95C, som vi tidligere har målt til omkring 1.250 nit i et 10 procent-vindue. Præcise målinger må vente, til vi har haft Sony-skærmen på testbænken herhjemme.
Opdateret brugergrænseflade
A95L er et Google-TV, som vi har set det før, med den sædvanlige hovedmenu med et godt overblik over et bredt udvalg af apps. Men Sony har også valgt at lave nogle særlige opdateringer til netop denne model. Menusystemet har fået en overhaling, som gør det lettere at navigere gennem videokilder og specifikke indstillinger. Der er en klar og overskuelig pop-up-menu, som kan betjenes uden at dække hele skærmen og det, man ser. Vi legede lidt med menuerne og fik et positivt førstehåndsindtryk.
A95L er også skræddersyet til brug med PS5 og andre spillekonsoller. Den har fået den nye gaming-menu med hurtig adgang og overblik over de relevante indstillinger. Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode er på plads for at sikre god billedkvalitet til både gaming og streaming. Her kan man foretage forskellige valg og optimere til forskellige spilgenrer. Funktionen Black Equalizer forbedrer detaljerne i sorte/mørke områder, så man kan se eventuelle fjender, der gemmer sig i mørket. A95L har også en billede-i-billede-funktion (Multi-View), hvor du kan se YouTube-guider i et separat vindue, mens du spiller.
Sony-skærmen kan også prale af fire HDMI-indgange, men ligesom tidligere generationer må den nøjes med, at to af disse er 4K/120Hz-kompatible. De to andre indgange understøtter op til 4K/60Hz.
Sony A95L vil på et tidspunkt også understøtte Dolby Vision HDR til spil op til 4K/120 Hz, men kun gennem en fremtidig softwareopdatering. Sony kunne ikke give en præcis dato for opdateringen, men fortæller til Lyd & Bilde, at den vil blive planlagt inden for dette kalenderår.
Avanceret lyd
Sony har som sædvanlig gjort sig umage med lyden. A95L bruger de skjulte indbyggede højttalere, vi kender fra tidligere (Acoustic Surface Audio+ med to aktuatorer og to basenheder), hvilket giver en kraftfuld, klar og fyldig lyd. Samtidig er der flere udvidelsesmuligheder.
TV-højttalerne kan også bruges sammen med Sonys egne soundbars (Acoustic Center Sync). Når du tilslutter en soundbar som f.eks. HT-A7000, kan du vælge, om dialogen skal gengives af soundbaren alene eller sammen med TV-højttalerne for at forbedre lydbilledet og give en bedre kobling til handlingen på skærmen. Ved at tilslutte trådløse baghøjttalere kan man opnå et fuldt surround-lydbillede gennem såkaldt 360 Spatial Sound-mapping.
A95L har også dobbelt lydudgang, så du f.eks. kan tilslutte et par Bluetooth-hovedtelefoner, samtidig med at TV-højttalerne er aktive. På den måde kan du og din partner lytte til det samme program med forskellig lydstyrke. Nyttigt!
Positivt førstehåndsindtryk
Som nævnt er dette blot nogle førstehåndsindtryk af Sony A95L, og vi ser frem til snart at få fingrene i et testeksemplar – forhåbentlig i den nye skærmstørrelse på 77 tommer.
Sony A95L forventes at være i butikkerne i september og vil blive prissat som følger (vejledende priser):
- XR-55A95L (55″): 26.000 kroner
- XR-65A95L (65″): 34.000 kroner
- XR-77A95L (77″): 49.000 kroner
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer