TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
BLACK WEEK - 70% RABAT PÅ LB+

Årets bedste fladskærme

Årets tv byder på større, smartere og mere interaktiv underholdning end nogen sinde før.

Af / 23/01/2013 - 03:00
Årets bedste fladskærme

Tv-året 2012 har absolut været domineret af begrebet Smart TV. Fladskærme med internetopkobling og kraftige computerprocessorer er i færd med at forandre vores hverdag som tv-seere, hvor fjernsynet går fra at være en passiv “kigkasse” til en kilde til interaktiv underholdning. Vi behøver ikke længere at forholde os til sendetider, men kan i højere grad vælge at se, hvad vi vil, hvornår vi vil, gennem interaktive videotjenester, applikationer og spil. Smart-evolutionen er endnu i sin spæde start, men vil helt sikker opleve kraftig fremgang i de kommende år, efterhånden som flere apps kommer til.

Ny funktionalitet bringer også nye betjeningsbehov med sig, og derfor kommer mange tv’er nu med ekstra fjernbetjeninger, trykfølsomme paneler og sensorer, som registrerer stemmer og håndbevægelser – og nogle kommer også med interaktive betjeningsapplikationer til tablets og smartphones, som skal forenkle den smarte tv-oplevelse, men ikke alle er lykkedes lige godt.

Årets tv-modeller byder heldigvis også på meget nyt for os, som er allermest optaget af billedkvalitet. Mens vi venter på, at ny teknologi som OLED skal blive tilgængelig på forbrugermarkedet, har producenterne finpudset de traditionelle LED LCD- og plasmateknologier yderligere til et punkt, hvor det er blevet mindre forskel på de to teknologier kvalitetsmæssigt set.

Vælg rigtig størrelse
Valget af tv starter som regel med en størrelse og en pris, og i år er det blevet billigere end nogen sinde før at sikre sig et stort og godt tv. Hvis man sætter de æstetiske hensyn til side et øjeblik, er det for billedkvalitetens skyld vigtigt at vælge et tv, som er stort nok – ikke bare i forhold til siddeafstanden, men også med hensyn til hvad skærmen skal bruges til. Til film, sport og tv-serier i HD kan du med fordel vælge en stor skærm på 50 tommer eller mere og opnå lidt af biograffølelsen. Dem, der bare skal se TV 2 Nyhederne eller Deadline, vil næppe have lige så stor glæde af en storskærm.

Når man først har bestemt størrelsen, kan man afgøre, hvilken kvalitet man vil have. 46 tommer er en populær størrelse til varieret tv-brug og findes i snart sagt alle prisklasser, fra 3.000 til 30.000 kroner. Hvad er forskellen? Først og fremmest er der forskelle i billedkvalitet, især kontrast, farvegengivelse og sortniveau. For at opnå et billede med dynamik og liv er det vigtigt med et højt kontrastforhold fra mørkt til lyst. Et godt sortniveau er vigtigt for dybdeoplevelsen i mørke filmscener. Her findes der ingen genveje, og de billigste tv’er er som regel præget af svigtende billedkvalitet på et eller flere af disse punkter.

Annonce

5 gode tv-tips

1. Køb rigtig størrelse
Det første, du bør bestemme, er hvor stor fladskærmen skal være, og en typisk fejl, som mange begår, er at købe et for lille tv. En moderne fladskærm med HD-signaler giver så skarpt et billede, at du fint kan sidde tæt på skærmen, selv om den er stor. Skærmstørrelsen bør derfor vælges ud fra afstanden mellem tv’et og der, hvor du sidder.

Anbefalede tv-størrelser (vejledende)

Siddeafstand Skærmstørrelse
0,5-1 meter 32-37 tommer
1-2 meter 37-42 tommer
2-3 meter 42-46 tommer
3-4 meter 46-50 tommer
4-5 meter 50-55 tommer
5-6 meter 55-60 tommer
6+ meter 60-75 tommer 

 

2. Vælg rigtig skærmtype – LCD eller plasma
Hvad skal skærmen bruges mest til? Almindeligt tv-kiggeri, spil eller filmhygge om aftenen? Det er lettere at finde den rette fladskærm, når du kender dine egne behov. Hvis du ser meget tv i dagslys, er en lysstærk LED LCD-skærm f.eks. bedre egnet end en plasmaskærm, men med film om aftenen er plasmaskærmen i sit es. Husk også, at skærme med blank skærmoverflade kan give generende refleksioner af omgivelserne.

3. Brug digitale signaler
En fladskærm skal helst have digitale billedsignaler, og jo flere videokilder du har, jo flere HDMI-indgange skal du bruge. Tre er minimum på et almindeligt tv, og de mere veludstyrede skærme har gerne fire eller fem HDMI-indgange. Skal du bruge en ekstern soundbar? Sørg for, at tv’et kan sende lydsignalet ud digitalt.

4. Har du mulighed for integreret digital-tv (IDTV)?
De fleste fladskærme kommer nu med indbygget MPEG4-dekoder, som er kompatibel med henholdsvis satellit eller kabel. Det indebærer, at programkortet kan stikkes direkte i tv’et med et kortmodul (CAM) uden behov for separat modtagerboks. Nogle skærme har også indbygget pause- og optagefunktion. For at denne løsning kan fungere, må tv-apparatet imidlertid være godkendt af din leverandør. Uanset om du modtager tv-signalet fra Canal Digital eller andre leverandører, bør du derfor tjekke, om de tilbyder en sådan IDTV-løsning, og hvilke apparater de har godkendt.

5. Køb efter behov, ikke pris!
Når du ved, hvilken størrelse og skærmtype og hvilke tilslutningsmuligheder du har behov for, bliver det meget lettere at finde det rigtige tv. Ellers gælder talemåden “kvalitet frem for kvantitet” lige så meget i tv-sammenhæng som på andre områder. Det lønner sig sjældent at købe den største og billigste fladskærm, man kan finde.

Budget LCD

Sony KDL 46HX753

Sony KDL-46 HX75

Hvis du er blandt dem, som sætter billedkvaliteten i højsædet, er Sony-skærmen det soleklare valg i budgetklassen.

Sony har en lang tradition for at lave gode budget-tv. 753-serien er en noget enklere udgave af den populære 853-serie, og 46HX753 er således en lillebror til 55HX853, som vi kårede til testvinder i sin klasse tidligere i år. Og der er helt klart familiære ligheder mellem de to: KDL-46HX753 har absolut det mest afbalancerede billede i testen og kan faktisk tilfredsstille selv de virkelig kræsne med hensyn til billedkvalitet. Sony-skærmen byder på en fænomenal skarphed og knaldstærk kontrast uden at overdrive, og der kræves ikke store ændringer i billedmenuen for at få et meget naturligt billede.  Sortniveauet er kulsort, men mest imponerende er det, hvordan Sony klarer at hente flere detaljer ud i mørke scener end flere af konkurrenterne. Her er der desuden mindre problemer med ujævnt baglys end hos Samsung og Philips. Sony-skærmen er også meget god på bevægelser og bevarer skarpheden, selv når det går ganske heftigt for sig, enten det er sport eller hæsblæsende actionfilm, man vælger at udfordre den med.

Brugermæssigt er Sony-skærmen en ganske enkel affære med en standard fjernbetjening og et ganske traditionelt menusystem. Du får ingen overflod af smarte tjenester, men Sony har fået plads til Netflix, som er en af de mest aktuelle tjenester for tiden.

Sony 46HX753 har ikke nødvendigvis det mest spændende udseende, og udstyrsmæssigt mangler den lidt i forhold til de koreanske udfordrere fra LG og Samsung. Men når det kommer til billedkvalitet, ligger Sony et hestehoved foran de andre, og dermed går 46HX753 af med en kneben, men alligevel velfortjent budget-sejr i år!

Læs hele testen her

 

Topklasse LCD

60PFL9707K

Philips 60 PFL9607

Med den opdaterede 9000-serie bevarer Philips sin position som en af kongerne på TV-bjerget.

9000-serien er Philips’ dyreste modelserie inden for tv, som traditionelt har hævdet sig helt i toppen, når det gælder billedkvalitet, lydkvalitet og finesser. De kommer stoppet med teknologi, såsom ægte LED-baglys, avanceret kontrastglas og Philips-kuriositeter som Ambilight omgivelseslys og Natural Motion billedbehandling.

60PFL6707er lastet til randen med udstyr og finesser. Med hele fem HDMI-indgange bør det være godt dækket ind med tilslutning af de fleste digitale billedkilder. Det har MPEG4 tv-tuner og kommer med tre USB-indgange til afspilning og optagelse af video. Trådløs netværkstilslutning giver adgang til Philips’ egen smart-portal. Udseendemæssigt er Philips-skærmen en minimalistisk affære med børstet metalramme og hvid bagplade samt en tynd, vridbar sokkel.

Mens mange producenter er gået over til kant-LED, er Philips fortsat med at videreudvikle den mere avancerede bag-LED teknik for at opnå bedst mulig billedkvalitet. Årets modeller har et billedpanel med hundredvis af lysdiode-grupper bag LCD-laget. Det giver mulighed for individuelt inddelt lysstyrke, som giver en formidabel forøgelse i kontrasten.

Fordelen er åbenbar: Philips-skærmen kan give blændende hvid, hvor det behøves, og samtidig være kulsort et andet sted på skærmen. Oversat til praksis betyder det, at billedet bliver fuld af dynamik og liv. 60PFL6707 er desuden udstyret med aktive 3D-briller (to følger med i kassen), og gengivelsen af 3D-film er imponerende skarp og livlig takket være LED-skærmens nærmest ubegrænsede lysstyrke. En velfortjent vinder af vores topklasse-pris.

Læs hele testen her

 

High-end LCD

samsung ue75es9005uxxe elite 21546457 xtra5NEE

Samsung UE75 ES9005

Ønsker du dig en ægte plasma-storskærm med heftig billedkvalitet, men uden lige så heftig pris? Så bør du tjekke Panasonics nye slagtilbud!

Den 75 tommer store 3D smart-skærm er Samsungs allerstørste, mest veludstyrede og uden tvivl også dyreste tv.  Udseendemæssigt giver 9-serien et klart mere eksklusivt indtryk end sine søskende i 8-serien takket være den kobberfarvede ramme og soklen, som giver et varmere og mere organisk udseende end kromvarianten. Det mest imponerende er alligevel, hvor tynd rammen er. Med kun nogle få millimeters ramme er det næsten, som om billedet svæver i luften. Lad gå, en 75-tommer bliver aldrig usynlig, men den slanke ramme gør i hvert fald sit for at gøre den mere diskret.

Udstyrsmæssigt har 75ES9005 mange ligheder med 8-serien fra Samsung, som allerede er en af markedets mest avancerede. Her får du Samsungs netportal Smart Hub, mulighed for stemme- og bevægelseskontrol, internet og video-apps som YouTube, Netflix og HBO samt indbygget videokamera til Skype videochat. På 9-serien sidder både kamera og bevægelsessensor i en skjult konsol på bagsiden, som stiger op, når en af enhederne aktiveres.

Selv blæst op til 75 tommer, med en siddeafstand på 3 meter, er det vanskeligt at se nogen antydning af pixelstruktur eller korn i billedet. Tværtimod: Her lægger man mærke til små detaljer, som har en tendens til at forsvinde i mængden på mindre skærme.

Det her er det største og dyrest tv-bæst, vi nogensinde har testet, og derfor ikke noget for alle og enhver. Men når tv’et står hjemme på gulvet, har man forhåbentlig glemt både sårene på ryggen og den tomme bankkonto: Det tager nemlig bare fem sekunder at blive vant til det store og livagtige billede, som Samsung skærmen giver. Billedkvaliteten er noget af det bedste, vi har set fra et konventionelt LED LCD-tv, og giver en indlevelse i både 2D og 3D, som er få forundt.

Læs hele testen her (Mangler)

 

Plasma

Panasonic TX P65ST50 990x505

Panasonic TX-P65 ST350

Ønsker du dig en ægte plasma-storskærm med heftig billedkvalitet, men uden lige så heftig pris? Så bør du tjekke Panasonics nye slagtilbud!

Panasonic har længe lavet nogle af de bedste tv’er på markedet, men desværre har prisen også været derefter. Det bliver der nu ændret på med den nye ST50-serie. Lige siden Panasonic lancerede deres nye budgetserie tidligere i år, har vi udset P65ST50 som den mest spændende model: Det er nemlig første gang, vi får en 65-tommer i de lavere serier fra Panasonic at se. P65ST50 er den billigste storskærm fra Panasonic nogensinde.

P65ST50 byder nemlig på et knivskarpt billede, der bugner af liv og er i stand til at gengive detaljer, som du næppe vidste var der. Her ser vi selv de mindste detaljer i filmen klart og tydeligt – information, som har let ved at blive visket ud på skærme af lavere størrelse og kvalitet.

De bedste LED-skærme begynder at puste plasmaskærmene i nakken, når det gælder billedkvalitet. Og ganske rigtigt, så har LED-skærmene efterhånden fået et rigtig godt sortniveau, foruden den allerede voldsomme lysstyrke, som lysdioderne altid har haft som fordel.

Alligevel er det noget helt specielt at se film på en stor plasmaskærm som denne Panasonic. Mens LED-skærmen prøver at blænde dig med lysstyrke og overdrevent skarpe konturer, har Panasonic-plasmaen et meget mere afslappende og behageligt billede at se på, som også giver større dybdefølelse.

Den ekstra dybde kommer ikke mindst af plasmaens suveræne sortniveau, som faktisk er opsigtsvækkende godt på P65ST50. Ikke bare er det sorte helt kulsort, også de mørkere gråtoner gengives rigtig godt med nøjagtige nuancer.

Plasmaskærmen er også behageligt fri for problemer med ujævn lysfordeling. Her er hele skærmoverfladen knaldsort, og den er også langt mere nøjagtig i lysstyringen, end en almindelig LCD-skærm er i stand til. Her kan billedet være mørkt som en afgrund og blændende hvidt på samme tid.

Med sit enorme billede og imponerende detalje- og sortniveau er denne Panasonic-skærm et soleklart valg for filmelskerne. Men det bedste af alt er prisen, som gør det muligt for endnu flere at opleve billedkvalitet tæt på referenceklasse i sin egen stue. Panasonic TX-P65ST50 er kort og godt det bedste tv-køb for billedentusiasten lige nu!

Læs hele testen her

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Blindtest af OLED-TV'er

TCL med største TV-udstilling nogensinde

Black Week? Køb ikke et nyt TV, før du har læst dette

LG OLED T hædret af TIME Magazine

LG præsenterer ny målemetode for farveforskel

Gigantisk Samsung-TV ventes i 2025

Samsungs nye TV-funktion bruger generativ AI

Moderne kunst til The Frame

Prisrekord for et 100-tommer TV?

Philips fejrer 20 år med Ambilight og lancerer nyt flagskibs-TV

Ku' det friste med et "gennemsigtigt" OLED-TV?

Sony tager affære efter klager