CES 2019: 8K-OLED eller QLED i 2019?

Tv’erne bliver større og bedre i år. 8K er nøgleordet for topmodellerne. Men skal man vælge OLED eller QLED?

Det er selvfølgelig lidt tidligt at sige, hvad der er bedst, efter at have set årets nye tv-skærme i tvivlsom belysning omgivet af larm og leben.

Alle de store producenter lancerer gigantskærme i år, og de fleste tilbyder 8K-opløsning. Samsung med LCD-QLED, Sony med LCD-LED og LG med OLED. Førsteindtrykket er smashing over hele linjen!

Så hvad skal man vælge? Well, lad os starte med at slå fast, at billige er der ingen af dem, der bliver. Vi har ikke fået nogen priser endnu, men hvis du vil have et 82-85 tommers tv, må du regne med at slippe mindst 120.000 kroner. Hvis du er i ekstra godt humør og vil have et på 98 tommer (!), så må du nok af med mindst det dobbelte. Det bliver spændende at se, når priserne endelig kommer.

Men du vil ikke blive skuffet, uanset hvad du vælger. OLED har jo perfekt sortniveau, og selv om lysstyrken er noget lavere end på LCD-skærme, så synes vi ikke, at det er noget problem. Og LG’s 88 tommers OLED-tv ser virkelig imponerende ud! Perfekt sort, strålende farver og perfekt billede fra alle vinkler.

LCD har sine styrker i form af højere lysstyrke og nul problemer med indbrænding. Hvilket OLED trods alt kan have. Ulempen har været dårligere betragtningsvinkel og ikke helt perfekt sortniveau.

Efter hvad vi kunne se på Sonys 8K LCD-tv’er, gælder dette stadig i et vist omfang, selv om det virkelig så godt ud – også fra ganske langt ude til siden. De har i øvrigt også nye OLED-modeller i år, men disse får “kun” 4K. De ser dog stadig rigtig godt ud, og det holder fortsat et meget langt stykke af vejen med denne opløsning.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Samsungs nye 8K QLED-skærme har fantastisk sortniveau og betragtningsvinkel, og desuden meget lidt refleksioner fra omgivelserne. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

QLED og sort

Så er der Samsung. I dag overværede vi en “black box”-seance, hvor Samsung blev sat op mod nogle andre typer tv’er. Uden at vi fik mærkerne af disse at vide. Samsung blev også sammenlignet med deres eget 82 tommers 8K-flagskib Q900R fra i fjor.

Lad mig sige det sådan: Sortniveauet er ikke længere et problem. Det er virkelig imponerende, hvor sort Samsung har formået at få deres nye tv’er. Det gælder både 4K og 8K-topmodellerne i 9-serien. Faktisk så det selv med lyset slukket lige så sort ud som på det sammenlignede OLED-tv!

Samsung har også arbejdet med filteret, så det udsender lige meget lys i alle retninger. Resultatet er, at betragtningsvinklen er noget nær perfekt. Lige så god som på OLED og langt bedre end på sidste års modeller!

Der er ingen tvivl om, at betragtningsvinklen på Samsungs nye QLED-tv’er (ovenfor) er langt bedre end på sidste års modeller (nedenfor). (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Svært for OLED?

Indtrykket indtil videre er derfor, at det bliver svært for LG at overtale folk til at vælge OLED frem for QLED. Sonys LED står tilbage at se, såvel som Panasonics og Sonys nye OLED-flagskibe, selv om de er 4K-tv’er. Det sidste er ikke nødvendigvis så vigtigt, da indhold i 8K lader vente på sig, og da det under alle omstændigheder er svært at se pixels i 4K på afstand (men dybdeindtryk af 8K er virkelig noget for sig!).

LG’s 88 tommers 8K OLED-tv er en fryd for øjnene. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Kunstig intelligens

Det nye i år er, at tv’erne anvender kunstig intelligens (AI) i billedforbedringen. Det betyder, at tv’et har en kraftig processor, som tager et lavopløst tv-billede, analyserer det og sammenligner med data fra tusindvis af højopløste billeder, der ligner. Og herudfra hentes den manglende information. Hidtil har vi kun fået en ordentlig demonstration af dette fra Samsung. Og det virker!

Lavopløste billeder opskaleres op til 8K på imponerende vis, hvor man frembringer detaljer, samtidig med at man undertrykker støj. Selv streaming-video med lav bitrate så imponerende ud, hvor tv’et i høj grad fjernede “blokstøj” i mørke områder uden at miste detaljer i billedet. Farve-banding på f.eks. en himmel med mange schatteringer blev også fjernet.

Det betyder, at med de nye tv’er bør man afgjort streame indhold fra Netflix og YouTube direkte fra tv’et og ikke med en tilsluttet Chromecast eller Apple TV-boks. Samsung har jo fået iTunes nu, hvilket i høj grad eliminerer behovet for en Apple TV.

Vi ved, at LG’s nye tv’er gør noget af det samme med hensyn til billedforbedring via kunstig intelligens. Det samme med Sony og Panasonic. Det er på nuværende tidspunkt alt for tidligt at sige, hvem der gør det mest overbevisende.

Samsung har formået at få MicroLED-pixels endnu tættere end før, så man nu kan få 4K-opløsning helt ned til 75 tommer. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

MicroLED

Ud over de nævnte teknologier kommer Samsungs MicroLED ind som en udfordrer fra siden. Det vil sige, prisen på denne teknologi er så høj, at den vil være uopnåelig for de allerfleste. For dem med penge nok er det derimod en meget spændende teknologi.

Det drejer sig om bittesmå lysdioder (LED’s) med superkraftig lysstyrke. Og hvor hver pixel er sit eget lys, ligesom på OLED. Hvilket igen betyder helt perfekt sortniveau og langt bedre udnyttelse af højlys i HDR, end OLED formår. I år er det lykkedes Samsung at få pixels endnu tættere sammen end før, så de nu kan producere et 75 tommers billede med 4K-opløsning.

En anden fordel ved MicroLED er, at det er skalérbart. Det består nemlig af “fliser”, der hver især er et fuldgyldigt billedpanel, med pixels helt ud til kanterne – helt rammefrie. Disse fliser kan klikkes sammen, så man kan få så stort et billede, man vil. Dække hele væggen, hvis det skal være, og man er heller ikke låst til et bestemt størrelsesforhold. 16:9, 21:9 eller 4:3. Selv portrættilstand! Det bestemmer du helt selv. Og jo større billede man sætter sammen, jo flere pixels består det af.

Som sagt er teknologien dyr – det sidste, vi hørte, var at det koster over 350.000 kroner pr. kvadratmeter panel. Så det er i dag ikke nogen reel udfordrer til OLED, QLED og LED. I virkeligheden står konkurrencen om det bedste tv-billede mellem OLED og QLED. Hvor QLED, så vidt vi har set indtil videre, bliver svært at slå.

Det bliver en heftig kamp om tronen mellem topmodellerne anno 2019!

I mellemtiden, så glem ikke at tjekke, hvilke modeller vi kårede som årets bedste tv’er i 2018.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Gruppetest
Seks kompakthøjttalere

Vanvittig lyd på lidt plads

Det er utroligt, så god lyd man kan få fra en kompakthøjttaler, hvis man er villig til at gå op i pris.

Duel
Gaming laptops

Ny sherif i byen

De første maskiner med Nvidias hidtil hurtigste PC-grafikprocessor er ankommet. Hvem kommer først over målstregen?

Det er nu du skal købe iPad

Hvis du går med planer om at købe en ny tablet, så er tiden inde.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Lysdæmpersæt

Smart pære for nybegyndere

IKEA TRÅDFRI Lysdæmpersæt er nemt at komme i gang med. Men er ikke særlig smart på egen hånd.