Enorme TV-skærme, der fylder hele væggen, er en trend på årets CES-messe. En af dem er Sonys gigantiske Crystal LED, som kan opskaleres til hele 400 tommer!
Den er baseret på den banebrydende MicroLED-teknologi, som også LG og Samsung har præsenteret varianter af. Men hvor Samsung planlægger at udsende en model til potentiel hjemmebrug allerede i år, er Sonys Crystal LED først og fremmest beregnet til professionel brug. Ifølge Sony skal de være ideelle til virtuelle filmsets og studiebaggrunde.
Hvad er MicroLED?
MicroLED-teknologi er en såkaldt selvoplysende panelteknologi, der består af mikroskopiske lysdioder, som kan afgive både lys og farver samtidig. Kontrasten og lysstyrken er teknisk set det meste andet på markedet overlegen, inklusive både OLED, QLED og MiniLED – op til 1:1.000.000 i kontrast!
På længere sigt kan det tænkes, at MicroLED vil overgå alle disse teknologier og blive “the next big thing” inden for TV, men det sker nok ikke lige med det samme. Teknologien er stadig for kompliceret og pladskrævende (bl.a. når det gælder pixeltæthed) til at blive realiseret i et almindeligt forbruger-TV.
Derfor vil vi sandsynligvis først og fremmest se den brugt i professionelle sammenhænge i form af enorme videovægge til reklamer, præsentationer og andre anvendelsesområder.
Sony Crystal LED: Videovæg til filmproduktion
Sonys nye Crystal LED-modeller i C- og B-serien er begge såkaldte modulære MicroLED-skærme. De består af byggesæt-moduler, der kan sættes sammen til store skærme i forskellige højde- og breddeformater. Samtidig er de langt skarpere og mere farvekorrekte end traditionelle videovægge. Det giver mange spændende anvendelsesområder – deriblandt som digitale baggrunde til filmproduktion.
Sony er allerede storleverandør af kameraudstyr til filmindustrien, og de nye Crystal LED-skærme kan bl.a. bruges til at skabe digitale baggrunde på filmsets: I stedet for at bruge en såkaldt green screen, hvor baggrund og CGI-effekter lægges på i postproduktionen, kan man indsætte og ændre baggrunde under optagelserne. Det har mange fordele, da det giver mere troværdige omgivelser omkring skuespillerne og eliminerer refleksioner af grønt lys.
Sådan en teknik bruges allerede i dag i en række højt profilerede produktioner – deriblandt Star Wars-serien The Mandalorian, hvor hele filmsettet består af en gigantisk, buet LED-skærm drevet af Nvidia-grafikprocessorer. I videoen nedenfor kan du se, hvordan princippet fungerer i praksis.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer