TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Derfor har vi brug for 8K

2020 bliver 8K-TV’ernes år. Men hvor store skal de være, og hvor tæt på skal du sidde, for at det giver mening?

Af / 05/01/2020 - 18:52
Derfor har vi brug for 8K

Nu bliver 8K for alvor rullet ud, hvilket vi garanteret vil se en masse af på CES-messen i Las Vegas de kommende dage. Hjemmebio-entusiasterne jubler, mens andre er mere skeptiske. For hvor mange pixels har vi egentlig brug for?

Da 4K-TV’erne kom, havde vi den samme diskussion med de samme argumenter: “Man skal jo sidde helt tæt på TV’et for at kunne se forskel. Hvem i alverden gør det?”

Svaret på det første: Forkert. Svaret på det andet: Det gør mine børn.

Hvad angår at se forskel på 4K og 8K, kan det dog se ud, som om der er en pointe. For hvor stort skal billedet være, før man tydelig kan se pixels på en 4K-skærm? Og hvor stort skal billedet være, før man kan se forskel på 4K og 8K?

Rapport fra ITU

Ifølge en rapport fra 2013 fra Den Internationale Telekommunikationsunion (ITU) begynder man at se tydelige forskelle mellem 4K og 8K ved en betragtningsafstand på halvanden gange billedhøjden. Med et 65 tommers TV vil det sige 1,4 meter eller tættere på, før 4K begynder at blive mindre skarpt. Det er meget tættere på, end de fleste af os sidder. Et 8K-TV vil derimod bevare billedkvaliteten, indtil man kun er 0,7 meter væk. Altså upraktisk tæt på.

Annonce
k2
Hvor stort skal billedet være, før man kan se forskel på 4K og 8K? (Grafik: Sony)

HDR vælter læsset

ITU-rapporten er derimod for gammel til at tage højde for HDR-indhold. Ved en lukket “black box”-seance på CES sidste år fremviste Sony deres første to 8K-TV’er, en 85-tommer og en 98-tommer. Toshiyuki Ogura, chefingeniør for Sonys TV-afdeling, kom i den forbindelse med nogle betragtninger. Man kan nemlig ikke nøjes med at tale om skarphed, når man skal beskrive realisme.

Det viser sig, at ved HDR-indhold kommer 4K til kort mod 8K på væsentlig større afstand, end man tidligere har troet. Den væsentlig større farvepalet og lysdynamik i HDR-indhold nyder nemlig godt af det øgede antal pixels. Med flere pixels får du samtidig flere trin i farvepaletten, så schatteringerne bliver finere.

Med HDR-indhold kan forskellen i lysstyrke fra én pixel til en anden hurtigt blive større, end billedmaterialet dikterer. I forhold til 4K giver 8K en ekstra pixel indimellem, hvilket er nok til at give større realisme i billedet.

I praksis betyder det, at vi kan fordoble afstanden i forhold til, hvad man tidligere troede, før 4K begynder at blive lige så virkelighedsnært som 8K, og det er svært at se forskel. Med andre ord: Selv om man først begynder at kunne se pixels med 4K, når afstanden er 1,5 gange højden på TV’et, mister man gradvis virkelighedsfølelsen allerede fra tre gange højdeafstanden.

2,5 meter til 65 tommer

Med andre ord melder fordelene ved 8K sig allerede ved en sideafstand på 2,5 meter for et 65 tommers billede. Det giver 2,8 meter for 75 tommer og 3,2 meter for 85 tommer. Ja, det er tættere på, men ikke overdrevet, når vi taler om at få biograffølelse hjemme i stuen. Desuden er det afstande, hvor forskellene næsten ses med det samme, mens man over tid måske også vil kunne sætte pris på opløsningen ved større afstande.

k3
Toshiyuki Ogura, chefingeniør for Sonys TV-afdeling, forklarer, hvorfor 8K giver mere virkelighedstro billeder end 4K. (Foto: Sony)

Demonstrerede forskelle

Sony demonstrerede 4K mod 8K ved seancen sidste år, og man kunne tydeligt se forskel fra “praktisk siddeafstand” til TV’erne. Og der var ikke brug for ægte 8K-videomateriale for at se det. Også opskaleret indhold gav mere virkelighedstro billeder på 8K-skærmen. Når opløsningen er så høj, er det som regel en simpel sag for processoren at vide med stor nøjagtighed, hvilken farve og hvilken lysintensitet det skal være på de manglende billedpunkter.

Frem med 8K-skytset!

Det skulle ikke undre mig, om der er endnu flere faktorer end de nævnte, som spiller ind, så det om nogle år, når 8K er blevet dagligdags, vil være en lige stor nedtur at gå tilbage til 4K, som det er at gå fra 4K til 1080p (Full HD) i dag. Selv om 8K helt klart bedst kommer til sin ret, når billedet er stort.

Det er med andre ord bare om at finde 8K-skytset frem, så kan vi glæde os til det indhold, der (forhåbentlig snart) følger efter.

Vi vil være til stede på CES-messen i Las Vegas hele næste uge, altså fra mandag den 6. januar, og reportere om spændende nyheder og teknologier.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

LG skifter gear: Lancerer større og bedre LCD-TV'er i år

Vi har set Samsungs nye OLED-TV i aktion

Samsung lancerer 8K-TV med Frame-design

TCL lancerer bedre og billigere MiniLED TV

Sådan kommer den nye HDMI 2.2-standard til at fungere

Her er LG's nye OLED-flagskib: 165 Hz og blændende lysstyrke

Sådan bliver årets nye TV'er fra Samsung

CES-messen i Las Vegas åber snart

De bedste TV'er på januarudsalg: Store rabatter på store skærme

Lancerer ny konkurrent til Dolby Atmos

LG's nye OLED-TV koster en mindre formue

LG OLED-TV'er: Nu med ny kunstgalleri-funktion