TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Din nye tv-hverdag

Planlægger du at købe nyt tv i år? Her giver vi dig et overblik over junglen af indhold, der kan vises på tv-skærmen i dag!

Af / 12/06/2015 - 06:00
Din nye tv-hverdag

Tv-skærmen har længe været og vil fortsat være den vigtigste indgang til underholdning i hjemmet. Men tiderne skifter, og nu er der mange måder at se serier, film og sport i tv på. Nu behøver du ikke at bænke dig foran fjernsynet på bestemte tidspunkter; du kan selv bestemme, hvad du vil se og hvornår.

Hvordan det foregår, skal vi se på i denne artikel, som handler om de nye måder, du kan finde og se indhold på, og hvilke tjenester der tilbyder hvad.

For nemheds skyld har vi også lavet en liste over de aktuelle tekniske begreber og forkortelser, som det er godt at vide lidt om. Så kan du også finde ud af, hvilke funktioner dit næste tv skal have. Lidt forhåndskendskab kan nemlig sikre, at du vælger den rigtige model til netop dit behov.

1. Traditionel tv-broadcast (lineært tv)

Godt, gammeldags tv er langtfra dødt endnu. Selv om stadig flere tv-seere flokkes om streaming-tjenesterne, er traditionelt tv stadig den vigtigste kilde til nyheder, sport, live-udsendelser samt underholdnings- og aktualitetsprogrammer.

Dagens tv-signaler er digitale og kræver derfor en digital modtager (tv-tuner). Den kan sidde i fjernsynet eller i en ekstern boks. En indbygget tv-tuner er at foretrække, da det reducerer antallet af bokse, fjernbetjeninger og ledninger. En anden fordel er, at kanalvalg og programguide så kan styres med tv’ets fjernbetjening.

Annonce

Optagefunktion (PVR)
Nogle tv’er har indbygget optagefunktion. At optage et program, mens du ser en anden kanal, kræver et tv med dobbelt tv-tuner. Optagelsen sker som regel på en krypteret USB-harddisk. Denne type tv kan være en tilstrækkelig erstatning for en separat tv-modtager med PVR-funktion. Bemærk dog, at nogle programudbydere kræver, at du altid bruger deres modtagerboks.

For at kunne tage signalerne direkte skal tv’et have en CAM (Conditional Access) kortenhed samt et programkort fra din leverandør.

Almindelige tv-udsendelser er tilgængelige digitalt via antenne (DVB-Terrestrial), kabel (DVB-Cable) eller parabol (DVB-Satellite). Ikke alle tv’er understøtter alle tre former, så tjek, at dit tv har den rigtige antenneindgang!

Eksempler på programleverandører: Canal Digital, Viasat, DR, TV 2

 

2. Web-tv, video on demand: Tv via internettet

Web-tv – eller streaming, som det også kaldes – er den nye måde at se tv på. Indholdet hentes i modsætning til almindelige udsendelser direkte fra internettet og er derfor interaktivt. Det betyder, at du kan stoppe og starte igen, når du vil. Du vælger selv, hvad du vil se, og hvornår du vil se det – uden at skulle forholde dig til sendeplaner.

Web-tv og streaming er tilgængeligt via en række forskellige platforme. Fælles for dem alle er, at de kræver et nyere smart-tv med internetforbindelse og “apps”. App-universet er velkendt fra smartphones og tablets: Ved at downloade applikationer til dit smart-tv får du adgang til nyt indhold. Antallet af apps til tv vokser konstant, og de fleste koncentrerer sig om det, tv er bedst til: Underholdning og spil.

Eksempler på streaming-apps: YouTube, Netflix, HBO Nordic, YouSee, Viaplay

Catch-up tv
Flere af de etablerede tv-kanaler og programudbydere har også lanceret deres egne online-tjenester som et supplement til lineært tv. Det kaldes ofte “catch-up tv” og giver dig mulighed for at se programmer og afsnit, som du er gået glip af.

Web-tv tilbyder ofte ekstraindhold, interviews og andet ekstramateriale, som du ikke får via almindelig broadcast. Det bliver mere og mere almindeligt, at tv-kanalerne “reklamerer” for dette indhold under udsendelserne.

Eksempler på catch-up tv-tjenester: DR Live-TV, Canal Digital Go, TV 2 Play

Spil via tv’et?
Selv om pc’er og traditionelle spilkonsoller stadig er konge, når det gælder hardcore gaming, følger smart-tv’erne lige i hælene. Nye cloud-tjenester – også kaldet gaming on demand – tilbyder spil direkte på tv-skærmen. I stedet for en dyr spilkonsol med kraftig hardware derhjemme foregår cloud-baserede spil ved, at du “fjernstyrer” spillet over internettet.

De tekniske platforme er i hastig udvikling, og udvalget af kvalitetsspil stiger konstant.

Eksempler på Cloud Gaming-tjenester: PlayStation Now

TV_illustrasjon

3. Tv fra eksterne videokilder

Selv om den interne videotilgang i tv’et bliver stadig vigtigere, findes der et væld af eksterne kilder at koble til. Fysiske formater som dvd og Blu-ray får du kun adgang til med separate enheder. Men det kan også være en separat tv-tuner eller medieafspiller/-harddisk. Eller en spilkonsol som f.eks. PlayStation. Fælles for dem alle er, at tilslutningen sker ved hjælp af et HDMI-kabel.

Flere af de eksterne enheder giver adgang til de samme programmer som et smart-tv og kan derfor være en nyttig opgradering til et ældre fjernsyn. Ved at tilslutte en Chromecast eller Apple TV kan du få meget af den samme funktionalitet som med et topmoderne smart-tv.

Eksempler på eksterne kilder, du kan koble til tv’et: Blu-ray-afspiller, Apple TV, Chromecast, PlayStation

 

4. Tv fra bærbare enheder

Et moderne smart-tv har indbygget trådløs netværkstilslutning (Wi-Fi). Ud over at være forbundet til internettet kan det derfor også kommunikere med andre enheder på det lokale netværk. Mobil og tablet kan bruges til at fjernstyre tv’et og/eller tilføre ekstra funktionalitet. De fleste producenter tilbyder en iPad- eller Android-version af deres fjernbetjening.

Nogle smart-tv’er kan dele indhold mellem tv og mobil. Du kan også “spejle” mobilskærmen og se alt indhold fra telefonen på den store skærm. Det kan være nyttigt, hvis tv’et ikke understøtter den app eller det indhold, du vil vise.

Eksempler på apps og funktioner: Panasonic TV Remote, Miracast, Chromecast

tvguide_short

 

Hvad betyder tv-begreberne?

Tv-verdenen byder hele tiden på nye ord, udtryk og forkortelser. Her får du en hurtig ordliste.

Android-tv
Et tv, der anvender Googles styresystem Android. I modelåret 2015 kommer en række tv-producenter med det nye operativsystem fra Google, som har meget tilfælles med mobilversionen, men er optimeret til tv-brug. Der er stadig plads til individuel tilpasning fra de forskellige producenter, men rammerne er ens.

Mange håber, at denne “standardisering” af smart-tv’er vil resultere i udviklingen af flere gode apps.

ARC (Audio Return Channel)
En funktion, der tillader, at lydsignalet fra tv’et sendes tilbage via HDMI-kablet. Nyttigt ved brug af ekstern soundbar eller hjemmebio-anlæg.

Chromecast
Googles lille “dongle” er en mini-medieafspiller, der sættes i HDMI-indgangen på tv’et og giver adgang til indhold fra YouTube og andre apps. Du kan søge efter indhold via mobilen og derefter “smide” det op på tv-skærmen i stort format.

Chromecast koster kun omkring 270 kroner og er en fin opgradering til ældre fjernsyn uden smart-funktioner.

DLNA (Digital Living Network Alliance)
DLNA er en standard for deling af billeder, video og musik mellem forskellige enheder, som er sluttet til hjemmenetværket. Bruges f.eks., når du vil afspille videofiler fra din computers harddisk på tv-skærmen. Videoafspilleren i tv’et skal imidlertid understøtte filformatet for at kunne afspille filmene.

HBBTV
Hybrid Broadcast TV.

HDCP (High Definition Content Protection)
En digital kopibeskyttelse, der følger med HDMI-standarden. Fungerer ved hjælp af et “håndtryk” mellem kilde og tv, der begge skal understøtte standarden, for at billedet kan vises.

HDCP har tidligere været en kilde til irritation og dårlig brugervenlighed, især ved brug af ekstra enheder som surround-receivere. Men det fungerer efterhånden ganske tilfredsstillende, også for brugerne.

Den seneste udgave, HDCP 2.2, kræves for at understøtte overførsel af Ultra HD-videosignaler.

HDMI (High Definition Media Interface)
Den moderne digitale forbindelse mellem tv’et og eksterne kilder. Populært kaldet “det digitale SCART-kabel”. Overfører lyd og video digitalt med en krypteringsnøgle, der giver kopibeskyttelse.

HDMI-standarden blev lanceret i 2004 og har siden gennemgået en række revisioner. Den seneste standard, HDMI 2.0a, understøtter overførsel af Ultra HD-videosignaler i HDR-kvalitet.

HDR (High Dynamic Range)
HDR er en ny standard for video, som indebærer et større dynamikområde. Nutidens etablerede videostandarder er baseret på billedrørs-fjernsyns tekniske begrænsninger. HDR er lavet til at udnytte kapaciteten i den nuværende og i fremtidens mere avancerede tv-teknologi. Formålet er at kunne vise et billede med mere kontrast og lysstyrke, og med flere nuancer, som minder mere om virkeligheden.

Læs mere om HDR i vores dybtgående artikel om emnet.

HDTV (High Definition Television)
HDTV er navnet på et tv-format med højere end standardopløsning. Et HD-signal har minimum 1280 x 720 pixel. Til tv-broadcast er 1920 x 1080i (interlaced) også et relevant format.

De første fladskærme med HD-opløsning blev ofte kaldt “HD Ready”. Mere moderne fladskærme har 1920 x 1080 pixel og kaldes som regel Full HD. Sidstnævnte er de facto standard for de tv’er, der sælges i dag, men traditionel tv-broadcast foregår stadig i 720-kvalitet.

HEVC (High Efficiency Video Codec)
En moderne og meget effektiv komprimeringsstandard for video. Kaldes også H.265 og er arvtager til H.264/MPEG-4, der bruges på Blu-ray. HEVC er dobbelt så effektiv som forgængeren og giver betydelig bedre videokvalitet ved samme overførselshastighed/båndbredde.

HEVC bruges af bl.a. Netflix for at opnå streaming af Ultra HD-signaler og vil også være en del af den kommende UHD Blu-ray-standard. Derfor er det et krav, at et fuldgyldigt 4K-tv understøtter HEVC.

IDTV (Integrated Digital TV)
Betegnelse for et tv med indbygget digital tv-tuner og kortlæser.

Miracast
En trådløs form for kommunikation, der gør det muligt at dele skærmindhold og lyd mellem to enheder.

Netflix
Amerikanske Netflix blev etableret i 1997 og startede som en udlejningsservice, hvor man kunne bestille dvd-film via internettet og bagefter returnere dem med posten, før man modtog næste film. En naturlig udvikling var at tilbyde afspilning af film direkte fra nettet, såkaldt video on demand. Netflix blev lanceret på det nordiske marked i 2012 og har siden opnået global succes.

Ved at betale et fast månedligt beløb (p.t. 79 kroner for et standardabonnement) får du adgang til et bredt udvalg af tv-serier, spillefilm, dokumentarfilm m.m. Netflix lader dig give karakterer til indhold, som du har set, og foreslår så nyt indhold baseret herpå. Afspilningen fortsætter automatisk med næste episode eller der, hvor du stoppede sidst.

Netflix er tilgængelig på en række forskellige platforme, men for at se indhold i Ultra HD-kvalitet skal du have et nyere UHD/4K-tv, der understøtter video-codec’en HEVC.

OLED
(Organic Light-Emitting Diode)

Organiske lysdioder er næste generations tv-teknologi og arvtager til LCD og plasma.

En OLED-skærm er bygget op af tusindvis af små lysdioder, der er fæstnet til en tynd organisk film. OLED-skærme kan producere lys og farver i hver enkelt pixel, hvilket betyder meget præcis farvegengivelse. Desuden er kontrasten i teorien uendelig, fordi hver pixel kan være fuldstændig slukket, når det kræves.

OLED tillader også væsentlig hurtigere opdateringshastighed og responstid end almindelige skærme, hvilket giver mere jævne og glidende bevægelser. Alt dette resulterer i overlegen billedkvalitet.

Smart-tv
Betegnelse for et tv med indbygget netværkstilslutning. Et smart-tv har normalt mulighed for at downloade ekstra apps, der udvider funktionaliteten. Et fuldgyldigt smart-tv skal også have en kraftig processor og hukommelse nok til at foretage flere operationer på én gang. De fleste tv’er, der sælges i dag, er smart-tv’er.

Streaming
Et populært navn for afspilning af musik og video direkte via internettet eller fra én enhed til en anden via et lokalt netværk.

Ultra HD/4K
Ultra HD er næste generations billedformat med fire gange så høj opløsning som det nuværende Full HD-format (3840 x 2160 mod 1920 x 1080 pixel). Formatet er inspireret af 4K-formatet (4096 x 2160), som allerede er etableret inden for biografverdenen. Derfor bruges de to udtryk i flæng, selv om Ultra HD (UHD) er den officielle betegnelse.

WebOS
Er LG’s eget styresystem, som anvendes i langt de fleste af LG’s tv’er fra 2014 og frem. Kendetegnet ved en “kortbaseret” menustruktur samt navigation ved hjælp af pegefjernbetjeningen Magic Remote.

YouTube
Alle kender YouTube. Den populære online-videoservice giver dig verdens største samling af både amatør- og professionelle videoer, og er en selvskrevet app på ethvert smart-tv.

YouTube ejes af Google og er i øjeblikket gratis/annoncefinansieret, men kan med tiden blive en betalingstjeneste, hvor du betaler for at slippe for reklamer og få adgang til mere kommercielt indhold som film og tv-serier.

I 2014 gik YouTube over til at bruge VP9, et nyt og mere effektivt komprimeringsformat. Den nye standard sikrer højere videokvalitet og – ikke mindst – bedre adgang til 4K-videoindhold. YouTube-app’en med VP9 er kun tilgængelig på nye smart-tv’er fra 2015.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Blindtest af OLED-TV'er

TCL med største TV-udstilling nogensinde

Black Week? Køb ikke et nyt TV, før du har læst dette

LG OLED T hædret af TIME Magazine

LG præsenterer ny målemetode for farveforskel

Gigantisk Samsung-TV ventes i 2025

Samsungs nye TV-funktion bruger generativ AI

Moderne kunst til The Frame

Prisrekord for et 100-tommer TV?

Philips fejrer 20 år med Ambilight og lancerer nyt flagskibs-TV

Ku' det friste med et "gennemsigtigt" OLED-TV?

Sony tager affære efter klager