TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Her er forårets tv-nyheder

Vi skriver april, og et hav af nye tv-modeller er på vej ud i butikkerne, den ene større, skarpere og smartere end den anden. Tjek vores guide til årets tv-nyheder!

Af / 17/04/2015 - 06:00
Her er forårets tv-nyheder

Omtrent samtidig med at forårssolen titter frem, lander årets første nye tv’er i butikkerne. Sidste års modeller udfases og erstattes af friske modeller med ny teknik. Verdens største tv-producenter har arbejdet på højtryk for at kunne tilbyde noget nyt og spændende, der kan udløse købetrang hos forbrugerne!

4K for alle pengene
En tydelig trend i år er den kraftige stigning i antallet af tv-modeller med 4K-opløsning (3840 x 2160 pixel). I 2014 faldt priserne til et anstændigt niveau, og denne tendens ser ud til at fortsætte i 2015. 4K er ikke længere en dyr teknik forbeholdt topmodellerne, men bliver nu rullet ud i stor skala hos alle producenter.

Større udvalg betyder også lavere priser: Sidste år kunne man købe de billigste 55 tommers 4K-tv’er for under 10.000 kroner. I år tror vi, at det er priserne på de helt store skærme (65 tommer og større), der skal længere ned. Stadig flere drømmer om en ægte storskærm i stuen, og i år vil der være mindre grund til at vælge et traditionelt Full HD-tv, næste gang du skal ud og handle.

Streaming & on demand
Tv-markedet, som vi kender det, er i hastig forandring. Netflix har vendt op og ned på den måde, mange af os ser film og serier på. YouTube er også en stadig voksende kilde til indhold i alle kategorier og kvaliteter. Vi er ved at vænne os til et nyt forbrugsmønster, hvor vi kan vælge at se, hvad vi vil, når vi vil.

Traditionel broadcasting opfylder stadig et vigtigt behov i form af direkte sendte programmer. Men også tv-kanalerne må tilpasse sig udviklingen og tilbyde os noget af deres indhold on demand. Tv’et er blevet en kilde til interaktiv underholdning. Derfor er internet, Wi-Fi-tilslutning og en kraftig processor blevet mindst lige så vigtigt som den almindelige antenneindgang.

Annonce

Forbedret smart-tv
Nyt indhold og nye brugsområder stiller også nye krav til, hvordan fjernsynet betjenes. 2015 markerer derfor overgangen til nye operativsystemer for mange af tv-producenterne.

Sony og Philips har begge valgt Googles nye Android Lollipop som platform for deres smart-tv’er. En indlysende fordel ved Android som styresystem er det store udvalg af apps. Det er imidlertid ikke nok for Samsung og LG: De vil bevare en højere grad af selvkontrol og har derfor valgt deres egne løsninger (Tizen og WebOS). Panasonic har på sin side valgt det åbne, HTML5-baserede Firefox som samarbejdspartner.

Bedre billedkvalitet med HDR
Videoindhold med High Dynamic Range (HDR) er et af de hotteste temaer på billedfronten i år. Kort fortalt drejer det sig om en ny digital billedstandard med øget kontrastomfang fra det mørkeste sort til det lyseste hvid.

Dagens billedstandard er tilpasset et forholdsvis lavt gennemsnitligt lysniveau. Nu ønsker man at kunne vise billeder, hvor stærke lyskilder som flammer og sollys får en mere realistisk styrke og glød. Det kræver både nyt kildemateriale, ny kodning og nye skærme, der kan udnytte den ekstra billedinformation.

Denne teknik vil i første omgang være forbeholdt årets high-end modeller med OLED eller bag-LED paneler. HDR-kildemateriale er det endnu sparsomt med, men Netflix lancerer nyt indhold kodet i formatet i årets løb. Det kommende 4K Blu-ray-format, som lanceres ved årsskiftet 2015/2016, vil også understøtte HDR. Det samme gælder sandsynligvis nye broadcasting-standarder, når de er færdige.

Guiden
Årets tv-guide er som sædvanlig baseret på den tilgængelige information, før bladet gik i trykken. Vi har baseret os på et udvalg af de formentlig mest populære modeller, hvor 4K-kompatible modeller er prioriteret. Følg med på lydogbillede.dk for opdateret info om de forskellige tv-producenter!På grund af hyppige valutaudsving har det desværre ikke været muligt at indhente opdaterede priser fra alle leverandørerne. Vi anbefaler derfor at tjekke websites som PriceRunner for dagsaktuelle priser.

Samsung

Samsung_990
Den koreanske gigant har i flere år været den bedst sælgende tv-producent i Norden. I år satser de hårdt på buede skærme med Ultra HD-opløsning.

Samsung er den mest toneangivende producent inden for tv-design, hvilket de bekræftede med sidste års introduktion af “Curved” tv-skærme med bueform. Efter en lidt langsom start ser det ud til, at de buede skærme er kommet for at blive, og selv om det ikke er alle, der foretrækker dem frem for de flade, er Samsung stærke i troen: I år introducerer de bueformen på endnu flere af deres modelserier.

SUHD
Der bliver ikke nogen udvidet satsning på OLED fra Samsung i år. I stedet lancerer de en toptrimmet version af deres traditionelle LED LCD-skærme med ultrahøj kontrast og lysstyrke – kaldet SUHD – som er forberedt til det kommende HDR-format. De nye skærme anvender avanceret quantum dot-teknologi, som ifølge Samsung skulle kunne konkurrere med og endda overgå OLED på visse områder.

Nyt smart-tv koncept
Samsung har valgt ikke at benytte Googles Android TV-brugerflade. I stedet benytter de deres eget operativsystem, Tizen. Det indebærer en helt ny grafisk brugerflade, hvor de forskellige former for tv-indhold og apps skulle være bedre organiseret. Nye, kraftigere processorer skal sørge for lynhurtig betjening. En ny fjernbetjening med pegefunktion er også på listen over forbedringer.

JS9505
Årets topserie fra Samsung er tv’er, som mange sikkert vil savle over. De har en buet ramme i børstet metal og et avanceret 200 Hz UHD-billedpanel med ægte LED-baglys, som Samsung kalder Precision Black Pro. Det skal sikre optimalt sortniveau og ditto kontrast. Samsung-panelet er også specificeret til ekstra høj maksimal lysstyrke (Peak Illuminator Ultimate) for at være kompatibelt med HDR-billedmateriale.

Tilslutning sker via en separat One Connect-boks. En ny octa-core processor sikrer lynhurtige smart-funktioner og multitasking. Desuden har JS9505 indbygget webcam og kommer i 65, 78 og 88 tommers skærmstørrelse.

JS9000_990

JS9005
JS9005 er en forenklet version af topmodellen, stadig med buet skærm og UHD-opløsning, men her er bagbelysningen erstattet af billigere LED-kantbelysning. JS9005 understøtter også HDR-billedmateriale, men vil sandsynligvis have lavere kontrast og maksimal lysstyrke. De har imidlertid lige så avanceret billedprocessering og samme One Connect-boks med octa-core processor. Fås i 48, 55 og 65 tommer.

JS8505
Samsungs 8-serie har længe været en af deres bedst sælgende. Det er den billigste serie, der kombinerer buet design, Ultra HD-opløsning (4K) og den ekstra kontrastrige SUHD-teknik. Årets modeller har meget tilfælles med 9-serien, men har en mindre One Connect Mini-samleboks og må nøjes med en almindelig quad-core processor. JS8505-serien vil være tilgængelig i 48, 55 og 65 tommer.

JU7505
Sidste års bestseller HU7505 var Samsungs bedste flade skærm og en af vores favoritter blandt de overkommelige 4K-tv’er. Nu er det tilbage i en buet version. JU7505 har et noget mere simpelt billedpanel med Ultra HD-opløsning, men uden den avancerede SUHD-teknik fra topmodellerne. Tilslutning sker via One Connect Mini-boks. JU7505-serien bliver tilgængelig i 48, 55, 65 og 78 tommers skærmstørrelse.

SUHD TV_PRO_9000_01 (5)

JU7005
7005-serien er den flade version af 7505-serien. Bortset fra bueformen og den tilhørende Auto Depth Enhancer-funktion er de to modellinjer meget ens. 7005-serien er dog tilgængelig i et bredere udvalg af størrelser, fra 40 og helt op til 85 tommer.

JU6000
6-serien fra Samsung er en varieret og omfattende modelserie, der består af både buede og flade modeller med såvel UHD- som Full HD-opløsning, fra 40 til 65 tommer. Fællesnævneren er standard 100 Hz billedprocessering og fraværet af One Connect-boks. Al tilslutning sker på bagsiden af skærmen.

LG

LG_990
Koreanske LG har som mål at være teknologiledende blandt tv-producenterne. Det markerer de i år med næste generation af OLED tv-teknologien med 4K-opløsning!

LG chokerede en hel tv-verden, da de i 2013 lancerede deres første produktionsklare OLED-skærm for næsen af konkurrenterne. Derefter blev 2014 året, hvor den sagnomspundne OLED-teknologi sivede ned i prisklasser, som vi almindelige dødelige kunne få råd til. I år vil LG introducere de første storskærme med 4K-opløsning.

Selv om OLED er i fokus, har LG ikke forsømt at videreudvikle den traditionelle LED LCD-teknik, der stadig tegner sig for størstedelen af omsætningen. Årets sortiment består af hele seks forskellige serier med 4K. Topmodellerne tager en ny teknik i brug kaldet quantum dot (kvanteprikker) for at opnå både øget kontrast og lavere energiforbrug.

Fællesnævneren for OLED- og LED-topmodellerne er øget kontrast og bredere farvespektrum, så de kan være kompatible med fremtidigt tv-indhold med HDR. Alle 4K-skærme understøtter også HEVC og Googles VP9 video-codec til streaming af 4K-indhold fra Netflix og YouTube over nettet.

Forbedret brugerflade
I 2014 lancerede LG deres nye operativsystem kaldet WebOS. En grafisk lækker platform, hvor indhold og funktioner er organiseret i en “kortrække” i bunden af skærmen. Den avancerede software havde dog den ulempe, at den kunne opleves som langsom i brug, ligesom den var forbeholdt et begrænset antal modeller.

I år kommer samtlige modeller med WebOS og har desuden fået opgraderede quad-core processorer for en mere gnidningsløs brugeroplevelse. Den nye Magic Remote fjernbetjening har også fået genvejsknapper til de vigtigste funktioner.

OLED

LG’s OLED-sortiment består af fem separate modelserier. Fælles for alle OLED-modellerne er ægte 10 bit billedpaneler med TrueHD billedprocessering og ColorPrime farveteknik, der giver mulighed for understøttelse af HDR-billedmateriale.

Topmodellen 77EG990V er et 77 tommers OLED-tv med 4K-opløsning. En meget eksotisk, “fleksibel” OLED-skærm med motoriseret billedpanel, der kan skifte imellem flad og buet facon! Med en vejledende pris på omkring 300.000 kroner bliver den næppe nogen storsælger.

65EF980V er – som navnet antyder – et fladt 65 tommers OLED-tv med 4K-opløsning. Denne model har et eksklusivt lydsystem i form af en separat soundbar under skærmen.

55/65EG960V er buede OLED-skærme med 4K-opløsning.

55/65EF950V vil formentlig være blandt de mest interessante OLED-skærme fra LG år med henholdsvis 55 og 65 tommer i flad facon.

55EG920V er en 55 tommers buet 4K OLED-skærm med en mere simpel Magic Remote.

LG_UF950V_V

UF950V/940V
Er LG’s topmodeller blandt traditionelle LED LCD-skærme. UF950-serien er et supertynde tv’er (8,5 mm) med dobbelt tv-tuner, 4K-billedpanel med ColorPrime-teknik, som giver mulighed for et bredere farvespektrum, samt quantum dot-teknologi for øget kontrast og billeddynamik. Et ekstra avanceret 4.2 kanals lydsystem er også om bord. Den enklere UF940-serie er magen til, bortset fra kun én tv-tuner og et mere simpelt stereo-lydsystem samt manglende ColorPrime-teknik.

LG_UG880V

UF850V/860V
UF850V er traditionelle, flade LED LCD-tv’er med kantbelysning og 4K-opløsning. Serien vil kunne fås i en række størrelser fra 49 til 65 tommer med standard farverum og billeddynamik. UF860V kommer i 55 og 65 tommers format med understøttelse af øget farvespektrum (Wide Color Gamut).

LG_UF857V_H

UG870V/880V
LG’s første buede LCD LED-serie, uden det bredere farvespektrum eller den ekstra lysstyrke fra topmodellerne, men stadig med højkvalitets specifikationer. UG870V fås i 55 og 65 tommer med kant LED-belysning, UG880V i 79 tommer med direkte LED-baglys.

Sony

Sony_990
Skarpere og mere kontrastrig billedkvalitet, slankere design og federe lyd står på menuen fra Sony i år.

Sony har ikke haft det nemt på det sidste. Det seneste år har været præget af røde tal på bundlinjen, nedskæringer, omstruktureringer og ikke mindst hacking-skandaler for den japanske gigant, som heldigvis har mange ben (film, musik, forbruger- og professionel elektronik) at stå på. Kvaliteten er der heller ikke noget at indvende imod: Sony leverede nogle af sidste års bedste tv’er i både den overkommelige og den dyre ende af prisskalaen.

Bedre billedkvalitet med X1
Sony har en lang historie med 4K og var den første producent, der lancerede 4K-tv’er til hjemmebrug. En af hemmelighederne bag den gode billedkvalitet er Sonys avancerede X-Reality billedprocessor, som nu er tilbage i en endnu kraftigere udgave. Den nye X1-processor analyserer billedmaterialet ned til mindste pixel og tager sig af opskalering og støjreduktion samt øget skarphed og billeddynamik.

Android TV
Sony har valgt Googles nye Android Lollipop som brugerflade for deres smart-tv’er. Det nye styresystem er en skræddersyet version af Android til tv-brug, hvor apps og indhold er bedre integreret på tv-skærmen. Kommunikation med smartphones og tablets kører også betydelig glattere med Google Cast, hvor man nemt kan søge og dele indhold mellem skærmene.

Uden på selve Android-rammen har Sony tilføjet deres egne funktioner, heriblandt deres One Flick fjernbetjening, som gør det let at navigere i de forskellige menuer.

Sony_KD-65X9000C_btyA_SCREENFILL

X930C (65″)/X940C (75″)
Sonys topmodeller kombinerer 4K-opløsning og Triluminos-billedpanel med øget farvespektrum. X930C kommer i en 65 tommers version med kantbelyst LED-panel. Storebror 75X940C kommer med direkte LED-baglys. Begge modeller vil understøtte videoindhold med HDR fra Netflix. De har også sidemonterede højttalere, som vi kender det fra sidste års topmodel, men har fået en slankere formfaktor. For at undgå, at lyden bliver tilsvarende tyndere, har Sony udstyret skærmen med mere effektive Magnetic Fluid bas-elementer.

Sony_KD-65X9000C_Hero_SCREENFILL

X900C
Sony vil også tilbyde en “Ultra-Slim” designmodel med 4K-opløsning i år. X900C er faktisk verdens tyndeste LED LCD-tv og måler kun 4,8 mm ude i kanterne. Der er udviklet et særligt vægbeslag, som monterer skærmen tættere på væggen. Billedpanelet er standard 4K med kant-LED uden XDR. X900C kommer i 55 og 65 tommers udgaver med Android operativsystem.

Sony_S85C b

S85C
Heller ikke Sony vil være uden buede skærme i år. S85C kommer i 55 og 65 tommers størrelse. Den er i øvrigt bygget over samme læst som de andre 2015-modeller fra Sony, inklusive X1 billedprocessor og Triluminos billedpanel, men uden den ekstra kontrast/billeddynamik fra X-tended Dynamic Range.

X85C/X83C
Her er arvtageren til sidste års populære X8505-serie! Sonys billigste 4K-modeller kommer nu i mange flere størrelser, heriblandt 43 og 49 tommer (X8305C) samt 55, 65 og 75 tommer (X8505C). De skal byde på meget af den samme billedkvalitet som topmodellerne, men ser ud til at mangle understøttelse af HDR, som kræver et panel med endnu større lysstyrke. Der er dog stadig tale om Android-tv’er med fuld understøttelse af Netflix og YouTube i 4K-opløsning.

Panasonic

Panasonic_990
Panasonic udsender fem modelserier med 4K-opløsning i år, hvoraf tre har buet skærm.

Panasonic er ikke så store, som de var i plasmaskærmenes glade dage, men den traditionsrige japanske producent er stadig lidenskabeligt optaget af billedkvalitet. Sidste års topmodel TX-65AX900E markerede et velkomment comeback i denne henseende, og det er disse værdier, man vil bygge videre på. I år tilbyder Panasonic hele fem nye modelserier med 4K-opløsning, hvor tre er af den buede variant.

Avanceret billedprocessering
Panasonic påberåber sig som sædvanlig store fremskridt inden for billedkvalitet. Den nye billedprocessor 4K Studio Master Pro analyserer alt videomateriale og opskalerer det til 4K-opløsning. Næsten alle de nye Panasonic 4K-skærme understøtter HEVC med mulighed for Netflix-streaming i 4K. Panasonics topmodeller CX800 og CR850 vil desuden understøtte videoindhold i HDR-kvalitet.

Firefox OS
Sony og Philips har valgt Android, mens LG og Samsung kører med egne systemer. Panasonic har valgt Mozilla Firefox som deres nye smart-tv brugerflade, der kan skræddersys til, hvad du kan lide at se. Indholdet er opdelt i tre kategorier: Live TV (broadcastet), Apps (f.eks. Netflix) og Devices (tilsluttet udstyr som f.eks. Blu-ray-afspiller). Menusystem og brugerflade drives af en kraftig quad-core processor.

TV Anywhere
Flere af Panasonics modeller kommer også med dobbelt tv-modtager og funktionen TV Anywhere, som gør det muligt at streame broadcastede tv-kanaler fra tv’et til en anden skærm eller en tablet. I teorien skulle du kunne se dine favoritkanaler hvor som helst i verden, bare du er tilsluttet et netværk!

Panasonic_VIERA-TX-CX800-inscreen-2

CX800
Stikordet for Panasonics nye topmodeller er større farvespektrum. CX800-serien har fået et avanceret billedpanel med Wide Color Phosphor-teknologi og et nyt farvefilter, der gør det muligt at gengive flere nuancer end før. Panasonic hævder, at den nye model kan gengive op til 98 procent af farverummet Digital Cinema Initiative, som er den professionelle billedstandard i biografverdenen.

Panasonic har også øget lysstyrken betragteligt på CX800 med noget, de kalder Super Bright Panel. Alt skulle dermed være linet op til at gengive HDR-indhold, når det lanceres! CX800 har dobbelt tv-tuner og kommer i 55 og 65 tommers udgave.

Panasonic_VIERA-TX-CR850-inscreen

CR850
Samsung har fokuseret meget på buede skærme det forgangne år, og nu vil Panasonic også være med. CR850 er en buet topmodel, der ellers har de samme specifikationer som det flade CX800.

Panasonic_VIERA-TX-CX750-55-inch-Left

Panasonic_VIERA-TX-CX700-inscreen

CX750/CX700
Er en enklere version af topmodellen CX800 uden højere kontrast, udvidet farverum eller HDR-understøttelse. Det har dog dobbelt tv-tuner. CX750 bliver tilgængelig i 43, 49, 55 og 60 tommer. Panasonic lancerer også CR730 (55/65 tommer), som er en buet version af CX750, samt CX700 (40-65 tommer), en flad lillebror med én tv-tuner.

Philips

Philips_990
Philips er stadig blandt de vigtigste tv-producenter, og i år bygger de videre på deres erfaringer med Android TV.

2014 var lidt af et overgangsår for Philips som tv-mærke. Efter at have været ejet af Philips og kinesiske TPV i fællesskab siden 2012 er tv-divisionen nu 100 procent ejet af den kinesiske producent. Flere nøglespillere er dog fulgt med over i det nye selskab.

Philips leverede flere tv’er med flot ydelse og god billedkvalitet i 2014, men mødte også nogle udfordringer: En af dem var manglen på integreret understøttelse af det vigtige komprimeringsformat HEVC, med begrænset 4K-understøttelse som resultat. Alt dette og meget mere bliver der rettet op på i 2015.

Android TV
Philips introducerede deres første Android-tv’er allerede i 2014, et år før Google selv lancerede en egen tv-version. De var baseret på det mobile styresystem Android Jelly Bean, hvilket medførte en del børnesygdomme. Årets modeller er imidlertid baseret på den fuldgyldige Android-version til tv-brug, som må forventes at byde på færre udfordringer.

PUS7600 (48, 55 og 65″)
Bliver den foreløbige topmodel i Philips’ sortiment. Flagskibet i 9000-serien lanceres sandsynligvis ikke før IFA-messen i Berlin til september. I mellemtiden byder PUS7600 på 4K-opløsning, Philips’ kraftige Pixel Precise Ultra HD billedprocessering og 1400 Hz Perfect Natural Motion (interpolation/bevægelsesudjævning).

Philips-skærmen har selvfølgelig Ambilight, her i en tresidet variant. Det har også indbygget fjernstyring af Philips Hue+ farvepærer for dem, der gerne vil have Ambilight-lys i hele huset. Android Lollipop operativsystem med 16 gigabyte lagerplads, dobbelt tv-tuner og touch-følsom fjernbetjening med mikrofon er også på plads.

Philips_55PUS7100_12_RTP__15021006tv

PUS7100 (43, 49, 55 og 65″)
PUS7150 er en lillebror til 7600 med mere simpelt design og mindre kraftig billedprocessering, 800 Hz Natural Motion, og fjernbetjening uden mikrofon.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Blindtest af OLED-TV'er

TCL med største TV-udstilling nogensinde

Black Week? Køb ikke et nyt TV, før du har læst dette

LG OLED T hædret af TIME Magazine

LG præsenterer ny målemetode for farveforskel

Gigantisk Samsung-TV ventes i 2025

Samsungs nye TV-funktion bruger generativ AI

Moderne kunst til The Frame

Prisrekord for et 100-tommer TV?

Philips fejrer 20 år med Ambilight og lancerer nyt flagskibs-TV

Ku' det friste med et "gennemsigtigt" OLED-TV?

Sony tager affære efter klager