TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Guide

Køb ikke nyt TV før du har læst dette

8 tips: Har du planer om at købe nyt TV i år? Her er alt, hvad du har brug for at vide!

Af / 26/04/2019 - 11:00
Køb ikke nyt TV før du har læst dette

Underholdningsverdenen og vores seervaner ændrer sig, men et godt TV går aldrig af mode. Selv om mobilen er blevet førstevalg, når vi skal holde os opdateret, er TV-skærmen uundværlig, når du vil se underholdning, film, serier og sport, og spille spil i stort format. Alt, hvad du kan se på mobilskærmen, kan vises på TV i større og bedre kvalitet – perfekt, når du vil dele oplevelsen med andre.

Udviklingen på TV-markedet går hurtigt, og TV’erne bliver stadig større, skarpere og mere avancerede. Indbyggede apps som YouTube, Netflix og HBO er nu lige så vigtige som flow-TV via kabel, satellit eller jordnet. Nøgleordet for et moderne TV er at kunne se det, man vil, når man vil, med den bedst mulige lyd- og billedkvalitet.

Større TV = større oplevelse

Netop det med skærmstørrelsen er blevet ekstra vigtigt de seneste år. Gennemsnitsstørrelsen stiger, og de fleste går mindst en størrelse eller to op, når de skal have et nyt TV i stuen. Stadig flere vælger 65 tommer eller større, men det er heller ikke usædvanligt at se 75 tommer og opefter hos de virkelig TV-frelste. Priserne er på vej ned, og billedkvaliteten bliver stadig bedre.

Når man vil læne sig tilbage og nyde TV-underholdning eller sport, se en gyserfilm eller dyrke blodig gaming, kommer en storskærm virkelig til sin ret.

Svære valg

At begive sig ud i butikkerne på udkig efter et nyt TV kan undertiden opleves som at vandre i en uoverskuelig jungle. Du skal navigere igennem et tæt krat af mærkenavne, kryptiske modelnumre, størrelser og specifikationer. Hvad koster et godt TV egentlig, og hvor stort skal det være? Hvilke funktioner er et must, og hvilke kan du fint leve uden?

Annonce

Et TV er en dyr investering, som du og din familie skal have glæde af i mange år fremover. Derfor er det en god idé at tænke nogle ting igennem på forhånd. I denne guide giver vi dig nogle gode råd, som forhåbentlig kan pege dig i retning af det rigtige TV.

Forskellige skærmteknologier: LCD, OLED og QLED

LCD 49 X85xxG XG85xx XG87xx XG83xx sil dark sil slim chevron forEU front
(Foto: Producent)

LCD-TV

Der findes grundlæggende tre skærmteknologier på markedet i dag. LCD, også kaldet LED-LCD eller LED-TV, er den mest udbredte. Navnet kommer fra LCD-panelet, som gennemlyses af lysdioder på bagsiden. LED-LCD er kendt for god lysstyrke, naturtro farver og gunstige priser. Ulempen er, at de ikke når samme kontrast- og sortniveau som de mere avancerede OLED- og QLED-TV’er. Betragtningsvinklen er som regel også dårligere end på de ovenstående.

Der findes også en mere avanceret variant af LED-TV med direkte LED-bagbelysning (også kaldet Direct LED eller Full Array). Her er lysdioderne anbragt i individuelle zoner. Jo flere LED-zoner, jo mere præcis lysstyring. Det gør det muligt at variere lysstyrken forskellige steder i billedet (Local Dimming), hvilket giver væsentlig bedre kontrast og sortniveau.

LCE OLED
LCD til venstre, OLED til højre. Som man kan se af denne illustration, har et almindeligt LCD-TV typisk en mere grå gengivelse af mørkere partier, med blegere farver og svagere kontrast end et OLED.

Fordele ved LCD

  • Billigt at masseproducere = lavere priser
  • Fås i mange skærmstørrelser, fra 32 til 98 tommer – eller mere!
  • Lang levetid

Ulemper ved LCD

  • Begrænset kontrast og sortniveau (gælder især Edge LED)
  • Begrænset betragtningsvinkel (kontrast og farver ændrer sig, når man sidder ude til siden)

 

QLED Direct Full Array low res NEW
Samsung er den mest kendte og udbredte producent af QLED-TV’er.

QLED-TV

QLED er en teknologi, der markedsføres af enkelte producenter, med sydkoreanske Samsung i spidsen. QLED-skærme er i bund og grund LCD-skærme, hvor et avanceret farvefilter med såkaldte kvanteprikker bidrager til højere lysstyrke over et bredere farvespektrum (øget farvevolumen). QLED er kendt for sin kraftige lysstyrke og imponerende farvegengivelse.

Den måske største fordel ved QLED-TV er lysstyrken på skærmen, som i høj grad overgår andre TV-teknologier. Det er en fordel, når man ser fjernsyn i et rum med dagslys eller meget belysning. QLED er også kendt for at have endnu bedre farvegengivelse end både LED og OLED med hvidere hvid og flere detaljeret i farverne.

Ulempen kan være, at lysstyrken går ud over sortniveauet i billedet, da lyspartiklerne aldrig helt er slukket. Resultatet er, at sortniveauet ikke når helt op på siden af det, man kan få med f.eks. OLED-teknologien. Det kan især mærkes, hvis man ser TV i et mørkt rum.

For at afhjælpe dette har Samsungs bedste QLED-TV’er direkte LED-bagbelysning, som kan give kontrast og sortniveau på linje med de bedste OLED-TV’er.

QLED sk feature q contrast elite 95176818
Direkte LED-bagbelysning: Samsungs bedste QLED-TV er udstyret med såkaldt Full Array Local Dimming (FALL), med tusindvis af små lysdioder bag LCD-panelet. (Foto: Samsung)

Fordele ved QLED

  • Høj lysstyrke, stor kontrast og bredt farvespektrum
  • Dybt sortniveau (især modeller med direkte LED-bagbelysning)
  • Bredt udvalg af skærmstørrelser

Ulemper ved QLED

  • Begrænset sortniveau (især modeller med LED-kantbelysning)
  • Begrænset betragtningsvinkel på enkelte modeller

 

OLED hovedbilde
(Foto: Producent)

OLED-TV

OLED står for Organic Light Emitting Diodes og er en skærmteknologi, som er udviklet af LG Display, men også benyttes af en række andre TV-producenter.

OLED adskiller sig markant fra LCD ved at være en såkaldt “selvlysende” (self-emissive) skærmteknologi. Pixels i et OLED-TV afgiver både farve og lys, så billedpanelet ikke behøver gennemlysning. Hver enkelt pixel kan tændes og slukkes, så den ikke udsender lys, når billedet kræver det. Det giver meget præcis kontrast- og lysstyring – og ikke mindst et bælgmørkt sortniveau.

En anden fordel ved OLED-teknologien er, at skærmen kan gøres væsentlig tyndere, og betragtningsvinklen er også klart bedre end med LED-LCD-teknologien.

Fordele ved OLED

  • Kontrastrig billedkvalitet
  • Perfekt sortniveau
  • Rigtig god betragtningsvinkel
  • Slank formfaktor

Ulemper ved OLED

  • Begrænset maksimal lysstyrke
  • Begrænset udvalg af skærmstørrelser
  • Relativt høj pris
  • Risiko for indbrænding/image retention (i ekstreme tilfælde)
OLED 2019 65 55 E9 A 1 1
(Foto: Producent)

Det bør du tænke på, når du skal vælge nyt TV

  1. Skærmstørrelse: Stor eller lille?

Ingen tvivl om, at størrelsen er noget af det vigtigste, når det gælder TV-valg. Et større billede giver afgjort en bedre oplevelse, selv om det betyder, at skærmen bliver tungere og mere pladskrævende. Noget af det første, du bør overveje ved valg af TV, er derfor, hvor stort det skal være. Hvis målet er optimal underholdning og “biograffølelse”, bør skærmstørrelsen vælges ud fra afstanden mellem TV’et og der, hvor du sidder.

 

Anbefalede TV-størrelser (vejledende)

Betragtningsafstand Skærmstørrelse
0,5-1 m 48-50″
1-2 m 50-55″
2-3 m 55-65″
3-4 m 65-75″
4-5 m 75-85″
5-6 m 85-100″

 

55-65 tommer er et sikkert valg i en almindelig stue og et populært valg hos de fleste: Statistik fra den skandinaviske elektronikbranche viser, at ca. 50 procent af de TV’er, der blev solgt i 2018, var mellem 55 og 65 tommer!

TIP: Hvis du vil have rigtig biograffølelse, bør du vælge et TV på 65 tommer eller mere. Det kan virke frygtelig stort, når du pakker det ud, men det er hurtigt glemt, når du tænder for det!

 

  1. Billedkvalitet, billedkvalitet, billedkvalitet

Bildekvalitet
(Foto: Producent)

Billedkvaliteten er mindst lige så vigtig som størrelsen. Selv om det kan være fristende at købe det største TV, du kan finde til prisen, er det en god idé at huske, at en større skærm også koster flere penge for tilsvarende billedkvalitet. Der kan være et stort prishop mellem 55 og 65 tommer på samme kvalitetsniveau.

Hele pointen med et TV er at præsentere det indhold, du gerne vil se, i så god kvalitet som muligt. Billedkvalitet handler om god kontrast, naturlige farver, god skarphed og jævne bevægelser, men det kan være svært at sammenligne den slags i butikken, hvor lysforholdene som regel er meget anderledes end derhjemme.

TIP: Bed om at få TV’et demonstreret med materiale, som du kender, f.eks. en Blu-ray-film eller en Netflix-episode. Hvis det er muligt, så bed om at få dæmpet lyset i butikslokalet. Orientér dig om TV’er, der får ros for deres billedkvalitet i tests og brugeranmeldelser.

 

  1. Lydkvalitet

LYDKVALITET
En god soundbar kan være redningen ved tynd og kraftløs TV-lyd. (Foto: Sonos)

Lyden er den halve oplevelse, og flade skærme giver desværre ofte flad lyd. Hvis du vil have, at tale, musik og lydeffekter gengives klart og tydeligt, er det en god idé at lægge nogle ekstra penge i et TV med bedre lyd. Men resultatet bliver endnu bedre, hvis du vælger et eksternt lydanlæg eller en soundbar.

TIP: Tjek TV-lyden med indhold, du kender. Formår skærmen at gengive tale klart og tydeligt, eller lyder det indelukket og forvrænget? Er der ordentlig tryk på lydeffekterne, eller lyder det tyndt og uden bas?

TIP: Moderne TV’ers slanke konstruktion sætter begrænsninger for, hvor god lydkvalitet du kan opnå. Derfor vil selv en overkommelig soundbar være en stor forbedring. Se vores mange soundbar-tests på lydogbillede.dk!

 

  1. Hvilke apps har jeg brug for?

APPLIKASJONER
Med streaming-apps integreret i TV-menuen får du hurtigt adgang til masser af indhold. (Illustration: Samsung)

Moderne smart-TV’er er proppet med nyttige (og nogle unyttige) applikationer, der kan give adgang til en masse originalt indhold. Her er der stor forskel på de forskellige producenter. Netflix og YouTube er standard hos de fleste, mens andre apps som HBO, Amazon Prime, Canal Digital og DR TV kun er tilgængelige hos udvalgte mærker. Tjek, at TV’et har dine yndlings-apps!

TIP: Husk, at du altid kan udvide smart-TV-funktionaliteten med en ekstern enhed som Chromecast eller den nye Apple TV 4K.

 

  1. Tilslutning og fjernbetjening

TILKOBLINGSMULIGHETER
(Foto: Producent)

TV’et skal have HDMI-indgange nok til alle apparaterne underneden og helst en eller to i reserve. Fire HDMI-indgange er standard på de fleste modeller i dag, mens nogle må nøjes med tre.

Nogle af Samsungs modeller har en samleboks, der kan gemmes af vejen, så du kun behøver at trække ét kabel op til TV’et. Det er især rart, hvis det skal vægmonteres. Det er også en fordel, hvis TV’et har en programmérbar fjernbetjening, der kan tale med dine andre apparater, så du kan lægge de øvrige remotes i en skuffe.

 

  1. Placering

LG OPPSLAG 1
(Foto: Producent)

Et stort TV er sejt, men du skal også have plads til det. Hvis du drømmer om et 75 tommers TV, skal du være klar over, at det er næsten 170 cm bredt og kan have en næsten lige så bred fod. Tjek målene på dit TV-møbel, før du handler. Det er ufedt at komme hjem og opdage, at TV’et er for bredt!

Hvis du har tænkt dig at hænge TV’et op på væggen, har du brug for et passende vægbeslag. Det er som regel ekstraudstyr, men nogle producenter leverer beslag med som tilbehør.

TIP: De allerfleste TV’er bruger vægbeslag med VESA-standard, som angiver afstanden mellem de fire monteringshuller på bagsiden. Jo større og tungere TV’et er, jo større afstand mellem hullerne.

HUSK! Brug altid passende fæstneanordninger til din væg. Hvis TV’et er ekstra stort og tungt, anbefaler vi at fastgøre vægbeslaget til en bjælke eller en bærende væg.

 

  1. Design og udseende

DESIGN
(Foto: Producent)

TV’et har måske flot billedkvalitet, men hvor godt ser det ud, når det er slukket? Hvis TV’et skal stå i en mørk kælderstue eller hjemmebiograf, spiller udseendet ikke så stor rolle, men midt i stuen er det så meget desto vigtigere.

Her er der stor forskel på de forskellige prisklasser. Billige TV’er er som regel mere ufikse og discountagtige i udførelsen, mens dyrere modeller bærer præg af bedre byggekvalitet og dyrere materialer foran og bagpå. Nogle modeller lader dig vise “pausebilleder”, så du slipper for en sort skærm på væggen.

TIP: Vælg et TV, der giver mulighed for at trække ledningerne skjult bag et panel eller i foden. Det giver et mere velordnet indtryk.

TIP: Hvis du ofte ser TV i dagslys, er det en fordel med en mat skærmoverflade eller tonet glas. Husk, at skærme med blank overflade kan give generende refleksioner.

 

  1. Pris!

Price DK
Med tjenester som PriceRunner og edbpriser.dk kan du følge prisudviklingen på dit yndlings-TV. (Skærmskud: www.pricerunner.dk)

Uanset om du har meget eller lidt at rutte med, spiller prisen selvfølgelig en stor rolle i valget af TV. Ingen kan lide at betale mere end højst nødvendigt! Du bør dog ikke stirre dig blind på prissedlen, for de, der kun køber ud fra prisen, vil ofte ende med fejlkøb og spildte penge (“katten i sækken”). Prioritér hellere at finde det bedste og mest fornuftige TV, der passer til formålet og dit budget.

TIP: Start med at kortlægge dine behov, før du bestemmer dig for det rigtige TV. Derefter kan du bruge tjenester som f.eks. PriceRunner til at finde den laveste pris og/eller varsko dig, når modellen kommer på tilbud.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

LG skifter gear: Lancerer større og bedre LCD-TV'er i år

Vi har set Samsungs nye OLED-TV i aktion

Samsung lancerer 8K-TV med Frame-design

TCL lancerer bedre og billigere MiniLED TV

Sådan kommer den nye HDMI 2.2-standard til at fungere

Her er LG's nye OLED-flagskib: 165 Hz og blændende lysstyrke

Sådan bliver årets nye TV'er fra Samsung

CES-messen i Las Vegas åber snart

De bedste TV'er på januarudsalg: Store rabatter på store skærme

Lancerer ny konkurrent til Dolby Atmos

LG's nye OLED-TV koster en mindre formue

LG OLED-TV'er: Nu med ny kunstgalleri-funktion