Vi mennesker opfatter farver lidt anderledes end elektroniske farvemålere, men nu hævder LG at have fundet en løsning: Panelproducenten LG Display meddelte i dag, at deres nye målemetode for farveopfattelsesforskelle (Colour Perception Difference Measurement Method) er blevet godkendt og vedtaget af standardiseringsorganisationen IEC.
Mennesker kan opfatte farver forskelligt
Den nye målemetode tager særligt hensyn til, hvordan forskellige mennesker kan opfatte farver forskelligt, når de vises på en skærm. For eksempel kan nogle TV-seere opfatte den samme hvide farve som havende enten en blålig eller en gullig tone, hvilket resulterer i farveforvrængning, hævder LG Display.
Jo mere nøjagtig skærmens farvegengivelse er, desto sikrere er det, at den gennemsnitlige TV-seer vil opfatte farven ens. Dette er naturligvis vigtigt for alle indholdsproducenter, uanset om det drejer sig om film, spil eller medicinske analyser.
Ifølge LG har den generelle opfattelse været, at jo bedre og bredere farvegengivelsen er på skærmen, desto mere præcise er farverne også i praksis. Men ifølge LG afspejles dette ikke nødvendigvis i seernes egen farveopfattelse. Formålet med den nye standard er angiveligt at “gøre det nemmere at vælge skærme, der viser ensartede og præcise farver”.
LG Displays målemetode måler syv standardfarver og beregner forskellen mellem den maskinelt målte farve og den, der kan ses af det menneskelige øje under forhold, der ligner naturligt lys.
Den nye målemetode, som nu er indført af IEC, er resultatet af forskning udført af stipendiaten Jang-jin Yoo fra LG Display. Ifølge den nye standard har LG Displays OLED-paneler (ikke overraskende) en høj farvenøjagtighed med en farveopfattelsesforskel på kun ca. 10 procent, hvilket skulle være det laveste i branchen.
LG OLED blandt de mest nøjagtige
I pressemeddelelsen fra LG Display hævdes det også, at “nogle højopløste skærme” (QD-OLED, monstro?) potentielt kan forårsage forskelle i farveopfattelsen ved at fremhæve røde, grønne og blå (RGB) pixels. Afhængigt af øjets følsomhed hos seerne kan nogle farver opfattes stærkere end andre.
LG Displays OLED-paneler skal derimod modvirke dette fænomen ved at bruge hvide organiske subpixels til at skabe et lysspektrum, der ligger tæt på naturligt lys.
Dette kan virke som slet skjult propaganda(?) for ‘W-OLED’-teknologiens fortræffeligheder, men nu har LG i hvert fald fået det anerkendte IEC, som publicerer mange vigtige standarder inden for skærmteknologi, med om bord. Det vil vise sig, om andre panelproducenter, som f.eks. Samsung Display, også vil tage den nye målemetode i brug.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer