Nobelprisen i kemi for 2023 blev i år tildelt forskerne Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus og Alexei I. Ekimov for opdagelsen af kvanteprikker, Det meddelte det svenske Kungliga Vetenskapsakademien tidligere i oktober.
Kvanteprikker (på engelsk “quantum dots”) er bittesmå krystaller, der kan udsende lys i forskellige farver. Hvis du synes, at udtrykket lyder bekendt, er det måske fordi, vi nævner det relativt ofte her på Lyd & Billede!
Opdagelsen blev gjort i 1980’erne, og i dag bruges teknologien bl.a. til at forbedre farvegengivelsen i moderne TV-skærme, herunder mange af de QLED- og QD-OLED-TV’er, der sælges i dag.
Men kvanteprikker har også potentiale inden for en række andre anvendelsesområder, heriblandt solcelleteknologi, bedre sensorer og nye medicinske metoder, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i sin begrundelse.
Opfører sig som et atom
Kvanteprikker er ekstremt små og består af omkring 1.000 atomer. Det betyder, at de bittesmå prikker opfører sig som et atom, der får specielle egenskaber. Kvanteprikkerne udsender lys i forskellige farver afhængigt af deres størrelse, og når de f.eks. bruges i LCD-skærme, vil de kunne bruges til at forstærke primærfarverne rød, grøn og blå og udvide antallet af farvenuancer, det er muligt at vise. De større kvanteprikker udsender de længste lysbølger som rødt lys, mens de mindre udsender kortere bølger, som giver blåt lys.
Kvanteprikker fungerer også som halvledere, hvilket giver dem både optiske og elektriske egenskaber. De lysende partikler er også nyttige inden for medicin. For eksempel bruger kirurger dem til at lyse svulster op, så de bedre kan ses.
Flere anvendelsesmuligheder
Ifølge Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi har kvanteprikker den største fordel for menneskeheden. Forskere mener, at de i fremtiden kan bidrage til fleksibel elektronik, bittesmå sensorer, tyndere solceller og krypteret kvantekommunikation(!) – så vi er kun lige begyndt at udforske potentialet i disse bittesmå partikler.
Nobelprisen i kemi er en af de oprindelige priser i Alfred Nobels testamente, og den er meget prestigefyldt inden for forskning. Ud over hæder og ære deler vinderne også 11 millioner svenske kroner mellem sig.
Lyd & Billede uddelte i øvrigt en TV-innovationspris i 2022 til Samsung S95B med QD-OLED-teknologi. Måske ikke helt på niveau med Nobelprisen, men det er da noget!
Er du særligt interesseret, kan du se videoen fra prisoverrækkelsen her:
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer