TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Smugkig

OLED M3: Vi har prøvekørt LG’s trådløse flagskibs-TV

LG's trådløse topmodel er snart i handelen, men hvor godt fungerer det? Læs her!

Af / 13/10/2023 - 13:37
OLED M3: Vi har prøvekørt LG’s trådløse flagskibs-TV

Der er allerede skrevet meget om LG’s trådløse M3 OLED-TV. Nu har vi endelig haft mulighed for at prøvekøre det!

Ganske vist kun på udebane, og kun i et par timer. Men eftersom udbuddet af testeksemplarer er ret begrænset, takkede vi ja, da LG inviterede os til deres showroom i Stockholm for at se nærmere på TV’et der. Det er trods alt ikke “bare lige” at sende et 97-tommers OLED-TV til 300.000 med posten …

Dette bliver ikke en test i fuld skala, men snarere et smugkig på, hvad der bliver LG’s topmodel i 2023 og videre ind i 2024!

Erik Svalberg LG Nordic
Erik Svalberg hos LG Nordic ved siden af det 97 tommer store OLED M3. (Foto: Audun Hage)

LG OLED M3

M3-serien fra LG fås i 77, 83 og 97 tommer, og det er sidstnævnte, der nu hænger på væggen hos LG. Det er faktisk den største OLED-skærm, vi endnu har set!

Sidste år kunne man købe et 97 tommer OLED-TV i G2-serien, men det er nu udgået af produktion. Så hvis du er på jagt efter det største TV, LG kan levere, er dette modellen.

Annonce

Men det koster: Topmodellen vil stå dig i den nette sum af 229.999 kroner. De mindre udgaver på 83″ og 77″ er heldigvis noget mere overkommelige. Disse er ikke officielt en del af Signature-serien, men den trådløse teknologi er den samme.

LG OLED Signature Remote
Signature-modellen leveres med denne smukke fjernbetjening i børstet metal. (Foto: Audun Hage)

Sagde du trådløs?

Ja, LG hævder, at dette er verdens første trådløse OLED-TV! Det store teknologiske fremskridt ligger netop i den trådløse signaloverførsel, nærmere bestemt Zero Connect Box. Den bruger proprietær teknologi, som angiveligt er hurtigere end wi-fi 6-standarden.

LG OLED97M3 Zero Connect
LG 97″ OLED M3 med Zero Connect box. (Illustration: LG)

I stedet for at tilslutte dine videokilder direkte til TV’et, kobler du dine HDMI-kabler til denne kompakte boks, som så sender A/V-signalet trådløst til skærmen. Du kan tilslutte op til tre HDMI-kilder ud over USB, og boksen kan stå op til 9 meter væk fra TV’et sammen med dine andre enheder.

LG hævder, at dette ser pænere og mere ryddeligt ud med mindre visuel støj. Og ja – øjet slapper af, når der ikke er kasser og “kabelspaghetti” midt i synsfeltet. Eftersom TV’et kun har brug for et strømkabel, er det naturligvis lettere at installere.

Zero Connect Box with remote LG M3 Zero Connect Box
<
>

Design

M3-modellen har det såkaldte Gallery Design, som vi kender fra G3-serien – nærmest som en billedramme på væggen. Skærmen har en børstet metalramme og leveres med indfældede vægbeslag, så den kan hænge tæt ind til væggen. Og eftersom M3 ikke har nogen videoindgange på bagsiden – kun en strømledning – behøver du ikke at bekymre dig om tilslutninger.

97-tommeren kan også leveres med to stilfulde V-formede fødder i sølvfarvet metal, som vi tidligere har set på messer. Dermed kan TV’et placeres midt på gulvet, hvis du ønsker det. Men vil du have denne mulighed, skal du betale omkring 11.000 kroner ekstra oven i de knap 230.000. Vægbeslaget er derimod inkluderet i kassen. Modellerne 77- og 83-modellerne har en mere traditionel bordsokkel.

LG OLED M3 Gallery Design 1

Raffineret billedkvalitet – i stort format

De fleste læsere kender sikkert til OLED-skærmenes fortræffelige billedegenskaber. LG’s C3- og G3-modeller har imponeret os med deres knivskarpe kontrast og saftige farvegengivelse. M3 bruger den samme videoprocessor (Alpha 9 gen. 6) som disse to. Og når den samme ydelse blæses op til 97 tommer, betyder det vel bare mere af alt det gode, eller?

Ganske rigtigt – M3-modellen trækker os ind i handlingen med et kolossalt stort og kontrastrigt billede! Skærmen har knivskarpe detaljer med meget lidt støj og ujævnheder. Sortniveauet er naturligvis fremragende, og her er der er ingen ujævn bagbelysning, som hæmmer gengivelsen af mørke filmscener.

Max Verstappen F1 LG OLED M3 picture quality LG OLED M3 picture quality 2
<
>

 

Når det er sagt, er der et par ting, vi lægger mærke til.

Selv om M3 har en fremragende lysstyrke, som virker overbevisende på alt TV-indhold, vil vi ikke ligefrem kalde den blændende hvid. Lysstyrken er for eksempel et pænt stykke fra LG’s G3-model med MLA-teknologi, som hang lige ved siden af i udstillingslokalet og skinnede i al sin pragt. M3 har heller ikke den nyeste antirefleksbelægning, så den er relativt blank.

At den største topmodel ikke har den allerbedste teknologi, skyldes ganske enkelt, at LG Display endnu ikke producerer 97 tommer (eller 83 tommer for den sags skyld) paneler med MLA og antirefleks. Derimod kan den mindre 77 tommer-udgave leveres med sidste skrig i paneler. Spørger du os, burde LG have sørget for dette på alle M3-modellerne.

Den anden ting, vi tænker på, er billedskarpheden. Med et 4K-billede blæst op til 97 tommer er det stadig skarpt nok, men samtidig er vi ved at nå et punkt, hvor det kan friste med endnu højere opløsning og pixeltæthed.

Vi ved for eksempel, at LG har et endnu skarpere 8K-TV i sit arsenal, nemlig OLED Z3. Et 88-tommers OLED88Z3 koster faktisk lige så meget som et OLED97M3!

8K-skærmene er blevet kritiseret for deres mangel på indhold, men med indholdet på plads ved vi godt, hvilket VI ville vælge, baseret på egen erfaring.

Læs også Knivskarp 8K OLED fra LG Med samtlige de kvaliteter, vi kender fra OLED, kombineret med knivskarp 8K-opløsning, er denne topmodel fra LG noget af det sejeste, vi har set!

Se – uden spor af snor!

Det store “partytrick” ved OLED M3 er den trådløse videooverførsel. Så hvor godt fungerer det? Svaret er, at det fungerer glimrende – indtil noget eller nogen blokerer signalet.

For at sikre en stabil og hurtig signalforbindelse bruger Zero Connect-boksen en retningsbestemt antenne, som skal pege i retning af TV’et. En lille lysdiode indikerer, hvor godt forbindelsen fungerer.

Umiddelbart ser det ud til, at signaloverførslen fungerer glimrende, vi kunne f.eks. se 4K HDR-materiale fra Netflix stabilt og problemfrit, tilsyneladende uden ekstra videokomprimering eller reduktion i billedkvaliteten. Desværre fik vi ikke tjekket med 4K Blu-ray, som har en højere bitrate og datamængde.

Derimod testede vi gaming via PS4 og de indbyggede Geforce Now-streamingtjenester, og det virkede hurtigt og responsivt nok. Et hurtigt tjek med vores input lag-måler viste da også, at overførslen er hurtig med kun 10 millisekunders forsinkelse i gaming-indstilling. Det er betryggende lavt.

LG OLED M3 input lag scaled 1
Med en forsinkelse på 10-11 millisekunder ved gaming er OLED M3 fuldt på højde med andre gaming-skærme.

Følsom over for blokering

Jeg husker tydeligt de første trådløse surroundhøjttalere med infrarød signaloverførsel, som vi testede for mange år siden. Dengang skulle man undgå at befinde sig mellem sender og modtager, for ellers blev lyden hurtigt afbrudt!

Heldigvis fungerer LG’s trådløse Zero Connect Box langt bedre end dette(!), men du skal stadig tage mange af de samme forholdsregler. Eftersom antennen er retningsbestemt, skal du have frit udsyn mellem boksen og TV’et for at undgå forstyrrelser. Hvis det ikke er tilfældet, kan det føre til hakkende billeder eller i værste fald signaltab, som begge sætter en stopper for festen, når der er lagt op til underholdning.

Vi oplevede, at billedet kunne hakke lidt, når vi stod tæt på boksen, eller når andre enheder blokerede for udsynet mellem boksen og TV’et.

Det var også relativt nemt at fremprovokere hakken og pauser ved at holde hånden eller mobiltelefonen direkte foran senderen. Så blev forbindelsen afbrudt, og skærmen gik i sort – og så tog det et sekund eller to at gendanne billedet.

Men så længe vi lod boksen være i fred uden at “stressteste” den, fungerede videooverførslen fejlfrit.

Er det “godt nok”?

Du kender sikkert følelsen af at deltage i en videosamtale og opleve dårligt netværk, eller være udsat for pauser og afbrydelser, når du streamer en film i sommerhuset.

Den slags afbrydelser vil du for alt i verden undgå, når du og vennerne hepper på jeres yndlingshold i finalen! Eller når du bider negle i slutningen af en nervepirrende thriller. For ikke at tale om intense gaming-sessioner. Et blink, og så er du færdig!

For at undgå afbrydelser er det derfor naturligvis vigtigt at følge LG’s brugervejledning nøje. Boksen bør ikke stå for tæt på andre enheder, og den skal helst ikke placeres, hvor man ofte passerer forbi. Og er der børn i familien, vil det helt sikkert være en god idé at placere boksen i god afstand fra gulvet.

Hvad med lydkvaliteten?

Mens der er meget at sige om billedkvaliteten og teknologien i dette TV, var vi ikke specielt imponerede over lyden.

LG-skærmen er udstyret med et 4.2-kanals højttalersystem med 60 watt udgangseffekt.

Vi testede med en række filmscener og musikklip fra YouTube og syntes, at lyden var ret diffus og mørk, uden særlig meget dynamik eller bas. Og selv om man kan spille relativt højt, lyder det ret skarpt og anstrengt ved høj lydstyrke.

LG har nok tænkt, at mange alligevel vil tilslutte en soundbar eller et lydanlæg til TV’et. Men hvordan gør man det, når boksen med lydudgangen er flere meter væk?

Tilslutningsboksen har en lydudgang med HDMI eARC, men det vil selvfølgelig være ulogisk at trække et 10 meter langt HDMI-kabel hen til soundbaren. LG anbefaler, at man i stedet bruger en af deres egne soundbarer med trådløs WowCast-teknologi.

Vi nåede ikke at teste dette under seancen, men vi vil stadig anbefale at budgettere med separat lyd. Der skal ordentlig lyd til for at yde billedet retfærdighed!

Læs også Prøv igen, LG Det ser meget imponerende ud på papiret - men soundbaren fra LG falder igennem, når det virkelig gælder.

Foreløbig konklusion

LG’s nye flagskibsmodel er på mange måder et imponerende stykke teknologi: Denne 97-tommer trækker os ind i handlingen med et skarpt, kontrastfyldt og kolossalt stort billede.

Den trådløse overførsel er hurtig, stabil og leverer fremragende billedkvalitet – så længe den virker, vel at mærke. Vi havde kun mulighed for at teste TV’et i et par timer, men vi oplevede, at overførslen var relativt følsom over for blokering fra genstande placeret mellem boks og TV. Det kan føre til hakken eller, i værste fald, tab af signal.

For at teknologien skal fungere problemfrit, er det vigtigt, at der er frit udsyn mellem TV’et og boksen. Med andre ord: Hvis du ikke kan skabe de rette betingelser, er det nok sikrere at vælge en kablet løsning.

Læs også LGs nye OLED-flagskib sætter høj standard LGs nye 2023-model OLED G3 har netop været på testbordet. Kan vi allerede have fundet årets bedste TV?

LG OLED M3-serien er tilgængelig nu i 97, 83 og 77 tommer.

Priser:

  • Signatur OLED97M3LA: 229.999 kroner
  • OLED83M3LA: 74.999 kroner
  • OLED77M3LA: 52.999 kroner

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

1 kommentar til “OLED M3: Vi har prøvekørt LG’s trådløse flagskibs-TV”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

LG OLED-TV'er: Nu med ny kunstgalleri-funktion

Bedste Black Week-tilbud på TV

Blindtest af OLED-TV'er

TCL med største TV-udstilling nogensinde

Black Week? Køb ikke et nyt TV, før du har læst dette

LG OLED T hædret af TIME Magazine

LG præsenterer ny målemetode for farveforskel

Gigantisk Samsung-TV ventes i 2025

Samsungs nye TV-funktion bruger generativ AI

Moderne kunst til The Frame

Prisrekord for et 100-tommer TV?

Philips fejrer 20 år med Ambilight og lancerer nyt flagskibs-TV