TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Se alle detaljerne

Årets nye tv’er er blevet både større, skarpere og bedre tilpasset til vores moderne seervaner. Og OLED-skærmene er endelig kommet ned i pris!

Af / 01/12/2014 - 06:00
Se alle detaljerne

At udviklingen på det brandvarme tv-marked aldrig stopper, har vi virkelig fået bekræftet i 2014. Tv-producenterne har som sædvanlig arbejdet hårdt på at udvikle nye teknologier, der skal friste os til at sende den gamle fladskærm på pension. Og sjældent har det været mere tillokkende.

Vores underholdningshverdag præges i stadig højere grad af at kunne se, præcis hvad vi vil, når vi vil, og streaming-tjenester som Netflix, HBO og Viaplay spiller nu en lige så stor rolle som de traditionelle, broadcastede tv-udsendelser. Derfor ligger disse apps nu let tilgængelige på fjernsynets menulinje.

Ultra HD og OLED
Det såkaldte 4K Ultra HD-format er også blevet langt mere udbredt i 2014. Med fire gange så meget billedinformation som Full HD (3840 x 2160 mod 1920 x 1080 pixel) byder 4K på en væsentlig skarpere billedoplevelse med en imponerende detaljerigdom – lige så imponerende, som dengang HD kom frem. Der ser også ud til at ske noget på indholdssiden: Bl.a. Netflix tilbyder nu 4K-indhold, og til næste år ventes det nye 4K Blu-ray-format at blive lanceret.

I den anden ende af prisskalaen finder vi OLED. Men den engang så eksotiske “high-end” teknik er ved at etablere sig på markedet til lavere priser, end vi oprindelig havde forventet. Det er en god nyhed for de allermest kræsne billed-entusiaster, der tidligere har svoret til plasma – OLED tilbyder på mange måder det bedste fra to verdener.

Med andre ord ser markedet særdeles attraktivt ud for dig, der vil købe nyt tv netop nu. Der er kun ét problem: Hvilket tv skal man vælge? Det håber vi at kunne guide dig til med vores anbefalede tv’er, men først får du lige nogle tips med på vejen.

Annonce

5 gode tv-tips

1. Køb den rigtige størrelse

Det første, du bør bestemme dig for, er hvor stor skærmen skal være, og en typisk fejl, som mange begår, er at købe et for lille tv. En moderne fladskærm med HD-signaler giver et så skarpt billede, at du kan sidde tæt på skærmen, og med ankomsten af de nye 4K-skærme kan du trygt vælge en større model. Skærmstørrelsen bør vælges ud fra afstanden mellem tv’et og dér, hvor du sidder:

Anbefalede tv-størrelser (revideret for 4K)

Betragtningsafstand     Skærmstørrelse

0,5-1 meter                                37-42″

1-2 meter                                   42-48″

2-3 meter                                   48-50″

3-4 meter                                   50-55″

4-5 meter                                   55-60″

5-6 meter                                   60-75″

6+ meter                                    75-85″

 

2. Vælg den rigtige skærmtype og -kvalitet – LCD/LED, OLED og 4K
Hvad skal skærmen hovedsagelig bruges til? Almindeligt tv-kiggeri, spil eller filmhygge om aftenen? Det er lettere at finde den rette fladskærm, når du kender dine egne behov.

Hvis menuen hovedsagelig består af film og tv-serier, bør du lægge vægt på god billedkvalitet med fokus på kontrast og sortniveau. Sport kræver et tv, der er godt til hurtige bevægelser, mens gaming kræver fjernsyn med lav forsinkelse (input lag). Og jo større billede du vil have, jo vigtigere er skarphed og skærmopløsning.

3. Overvej placering og lysforhold
Hvor skal tv’et placeres? Hvis du ser meget fjernsyn i dagslys, kræver det et lysstærkt tv, gerne med mat skærmoverflade eller tonet glas. Husk, at skærme med blank overflade kan give generende refleksioner af omgivelserne.

4. Glem ikke lydkvaliteten
Lyden er den halve oplevelse, og flade skærme giver desværre ofte flad lyd. Hvis du gerne vil have, at tale, musik og lydeffekter gengives klart og tydeligt, er det værd at lægge lidt ekstra penge for et tv med bedre lyd. Men resultatet bliver endnu bedre, hvis du vælger et eksternt lydanlæg eller en soundbar/lydsokkel.

5. Har du mulighed for integreret digital-tv (IDTV)?
De fleste fladskærme kommer nu med indbygget MPEG4-dekoder, som er kompatibel med henholdsvis satellit, kabel og jordnet. Det indebærer, at programkortet kan stikkes direkte i tv’et med et kortmodul (CAM) uden behov for separat modtagerboks. Nogle skærme har også indbygget pause- og optagefunktion. For at den løsning kan fungere, skal tv’et være godkendt af din udbyder.

GIGANTISK KONKURRENCE – Vind årets bedste produkter!

 

SonyBraviaKDL50W805BBN_990

ÅRETS BUDGET-TV
Sony Bravia KDL-50W805BBN

Champagne-tv til sodavandspris

Sonys budgetmodel 50W805 har ikke det mest spændende udseende eller den fedeste udstyrsliste, men sikke en billedkvalitet! Til den pris har vi næppe set noget bedre.

Sony Bravia KDL-50W805B

50W805BBN kommer med Sonys X-Reality Pro billedprocessering, som overvåger og optimerer billedet kontinuerligt, så kontrast, skarphed og farvegengivelse tilpasses til programindholdet. Og selv om det er noget, de fleste producenter praler af, har vi været imponeret over Sonys billedprocessering de sidste par år.

Lige præcis dét er det nye 50W805BBN et godt eksempel på. Det lykkes på fornem vis tv’et at gengive farverne med tilstrækkelig smæk på, uden at de bliver stærkere, end godt er. Farver vises med glidende, glatte overgange uden generende schattering eller “color banding”, som det kaldes på fagsproget. Resultatet er et naturligt og livfuldt billede, der giver en fabelagtig oplevelse med alle typer billedindhold.

De flotte farver ville selvfølgelig have været spildt, hvis sortniveau og kontrast var af den falmede type. Men nej, også her imponerer Sony-skærmen: Den er virkelig sort som natten, når billedmaterialet kræver det. Ganske vist ikke helt på plasma- eller OLED-niveau, men stadig kulsort af LCD at være.

Det bedste af det hele er, at 50W805B i modsætning til mange andre LED-baserede LCD-tv’er har en meget jævn lysfordeling over hele skærmen – faktisk blandt de bedste, vi kan erindre. Alt i alt ikke dårligt for et fjernsyn til under ti tusind kroner!

(06/14) AH
Karakter: 5
6.499 kroner
Læs testen her

 

Samsung55HU7505_990

ÅRETS TOPKLASSE-TV
Samsung UE55HU7505

Slankt og lækkert

Samsung har fokus på buede tv-skærme i år, men alligevel er denne flade model måske den mest spændende.

Samsung UE55HU7505

I år skal fjernsyn være buede! Det er det budskab, Samsung forfægter med deres nye topmodeller, hvor skærmen buer lidt væk fra beskueren. Bueformen passer imidlertid ikke alle, og derfor tilbyder Samsung også den traditionelle, flade version i år. Blandt disse er UExxHU7505-serien, der har høje specifikationer med 4K-opløsning i størrelser fra 48 og helt op til 75 tommer.

Billedkvalitet
Samsung-skærmen er måske fladere end sine søskende, men billedet er bestemt ikke kedeligt. Her får vi et tv, der kan håndtere alt billedindhold på glimrende vis.

Vi startede med HD-optagelser fra Champions League og blev imponeret over, hvordan 55HU7505 formår at gengive de komprimerede optagelser med overraskende mange detaljer og forsvindende lidt billedstøj. Desuden har det god kontrol over bevægelser og bevarer skarpheden, selv ved hurtige boldudvekslinger på banen.

Med vores Blu-ray testskiver afslører Samsung, at det også kan få Full HD-film til at se endnu skarpere ud via 4K-billedpanelet. Opskaleringen er rigtig god og tæt på de dyrere modeller fra Sony og Panasonic. LCD-skærmen fra Samsung har også et klart godkendt sortniveau med god, jævn lysfordeling, som tyder på et billedpanel af god kvalitet.

Rosinen i pølseenden er adgangen til ægte 4K-indhold fra Netflix. Scenerne fra anden sæson af House of Cards ser fantastisk skarpe ud, og sammenlignet med HD-versionen føles det som at have fået en grundig vinduesvask!

(8/14) AH
Karakter: 5
15.999 kroner
Læs testen her

 

PanasonicTX65AX800E_990

ÅRETS HIGH-END TV
Panasonic Viera TX-65AX800E

Knivskarp billedmester

Panasonics plasmaskærme var i årevis kendt for deres overlegne billedkvalitet. Med denne LCD-model kan producenten hjemtage billedtrofæet endnu en gang.

Panasonic Viera TX-65AX800E

Panasonic har brugt meget tid og mange kræfter på at overbevise os om, at de nye 4K LCD-skærme er værdige arvtagere til deres nu afdøde plasmateknologi. Det har ikke været nogen let opgave, og ikke engang sidste års topmodel 65WT600 formåede at overbevise helt. Men det var sidste år, og Panasonics ingeniører har arbejdet hårdt siden da på at gøre dette års model TX-65AX800E mere attraktiv på alle måder.

Billedkvalitet
Udstyret med et kantbelyst LCD-panel, som skal give en vis grad af lokal lysstyring, har Panasonic forsøgt at efterligne plasmaskærmenes dyder, så godt det lader sig gøre.

Tv’et giver da også et ekstremt skarpt og kontrastrigt billede. Også farvegengivelsen fremkalder umiddelbart begejstring: TX-65AX800E giver nuancerede og nøjagtige farver uden at overdrive. Faktisk kan det minde om en vis anden billedteknologi …

Panasonic lader heller ikke til at have glemt deres trofaste fans blandt entusiaster og professionelle installatører. 65AX800 kommer med THX-godkendte billedindstillinger fra fabrikken, der som udgangspunkt giver meget præcise farver lige ud af kassen. Derudover er der egne Professional-indstillinger med mulighed for fuld farvekalibrering (CMS).

Efter en omgang kalibrering kunne vi konstatere, at Panasonic-skærmen byder på en neutral farvegengivelse i referenceklassen og klart er forbedret i forhold til sidste års model.

Konklusion
Panasonic har måttet arbejde hårdt for at rette op på sidste års middelmådige indtryk, men viser med 65AX800, at de igen kan blande sig med de bedste. TX-65AX800 giver en ekstremt flot billedkvalitet, der viser alt både HD- og 4K-indhold fra sin bedste side. Panasonic har også kundgjort, at de snart vil understøtte Netflix-app’en i 4K-kvalitet. Det glæder vi os til!

(08/14) AH
Karakter: 6
34.999 kroner
Læs testen her

 

JVCDLAX500R_990

ÅRETS PROJEKTOR
JVC DLA-X500R

Bedre billede får du ikke

Denne projektor har den bedste billedkvalitet, vi nogensinde har set. Simpelthen.

JVC DLA-X500R

DLA-X500R bruger tredjegenerations e-shift teknologi, som er JVC’s smarte måde at simulere Ultra HD på.

I stedet for at anvende et endnu dyrere, kæmpestort 4K-billedpanel med 3840 x 2160 pixel har X500R to 1080p HD-paneler. Billedsignalet deles i to, hvorefter originalbilledet gengives af den ene billedchip, mens den integrerede processor regner sig frem til, hvilke pixels der mangler, og sender dem til den anden billedchip. Derefter flettes billederne fra de to paneler sammen til ét billede, som subjektivt er “næsten 4K”, helt uden synligt rastermønster.

Det skal dog siges, at ægte 4K-materiale, som projektoren også understøtter, ikke bliver lige så skarpt og detaljeret med denne teknologi som på en ægte 4K-projektor.

Billedkvalitet
Lige ud af æsken disker JVC DLA-X500R op med fremragende billedkvalitet. Der er knald på alting, og det er først og fremmest på grund af den enorme kontrast. Efter kalibrering er farverne helt neutrale, hvor de havde en antydning af gulstik før, og det, som vi troede var kulsort, er blevet endnu mørkere.

Optikken er superskarp, og med to billedpaneler kan projektoren simulere 4K-opløsning på imponerende vis. Med 4K-materiale er den ikke helt så skarp som Sonys dobbelt så dyre ægte 4K-projektor VPL-VW500ES, men den har endnu bedre billeder fra film i 1080p HD-opløsning – som stadig er det vigtigste. Først og fremmest er JVC overlegen på sortniveauet, som giver en enorm dybdefølelse!

JVC DLA-X500R ser også storslået ud i 3D, så den er hermed vores nye referencemodel.

(4/14) GN
Karakter: 6
Pris: 39.999 kroner
Læs testen her

 

LG OLED årets TV innovasjon_990

ÅRETS BILLEDPRODUKT
LG OLED-tv

Banebrydende billedkvalitet

Prisen for årets billedprodukt går til en teknologi, der allerede har taget tv-markedet med storm!

DK gullikon 2014.indd

Efter at have været en sagnomspundet og længe ventet billedteknik i flere år er OLED-tv’er endelig kommet til salg. Fjernsyn med organiske lysdioder kombinerer de bedste funktioner fra LCD og plasma i ét og samme tv, og udgør et betydeligt løft i billedkvalitet.

Koreanske LG Electronics er de første, som det er lykkedes at masseproducere OLED-tv’er i stor skala. De virker fast besluttet på at gøre den eksotiske teknik til allemandseje: Priserne er faldet drastisk, fra godt 70.000 kroner ved introduktionen til nu at komme ned under den magiske 20.000 kroners grænse for et 55 tommers Full HD-tv.

Senere på året vil LG angiveligt også sende deres første OLED-tv med 4K-opløsning på markedet. Det vil være væsentlig dyrere i første omgang, men LG rapporterer, at de er ved at effektivisere produktionen. Med tiden kan OLED-paneler faktisk blive billigere at producere end de nuværende LCD LED-paneler!

Det vil i så fald medføre voldsomme ændringer i tv-markedet, og vi skal ikke se bort fra, at konkurrenterne vil stå i kø for at låne LG’s OLED-teknologi i fremtiden. Vi glæder os til at følge udviklingen og er især spændt på, hvad konkurrenten Samsung trækker op af hatten til næste års tv-lancering!

AH
Læs testen her

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Blindtest af OLED-TV'er

TCL med største TV-udstilling nogensinde

Black Week? Køb ikke et nyt TV, før du har læst dette

LG OLED T hædret af TIME Magazine

LG præsenterer ny målemetode for farveforskel

Gigantisk Samsung-TV ventes i 2025

Samsungs nye TV-funktion bruger generativ AI

Moderne kunst til The Frame

Prisrekord for et 100-tommer TV?

Philips fejrer 20 år med Ambilight og lancerer nyt flagskibs-TV

Ku' det friste med et "gennemsigtigt" OLED-TV?

Sony tager affære efter klager