Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

“Umulig” raketmotor kan ændre rumfarten

Mikrobølge-plasmamotoren burde slet ikke fungere, men det har flere forsøg bevist, at den gør. Og den kunne være billetten til superlange rumrejser.

Skrevet af / 08/08/2014 - 12:12
“Umulig” raketmotor kan ændre rumfarten

En raketmotor uden brændstof, og uden nogen udstødning? Det lyder som en umulighed, og det såkaldte EmDrive, som bygger på mikrobølger, der kastes rundt i en lukket, lufttom beholder, burde slet ikke kunne lade sig gøre. Men nu har to uafhængige forsøg, udført af forskellige forskerhold, imidlertid bekræftet, at rent faktisk virker. Og det er godt nyt for rumfarten.

Mikrobølgemotoren kan ganske vist ikke løfte en raket fra jordoverfladen. Dertil er kræfterne alt, alt for små. Men selv et meget lille skub er alligevel nok til at ændre retning eller hastighed på et rumskib, der befinder sig i det tomme rum.

Manden bag EmDrive, Roger Shawyer, har offentliggjort sin teori på tre videnskabelige konferencer, i henholdsvis 2005, 2008 og 2009, men uden at opnå andet end hån fra den videnskabelige verden. For manden var jo tydeligvis på vildspor, da hans motor ikke kan forklares ud fra nogen elektromekanisk teori.

I 2012 afprøvede et kinesisk forskerhold imidlertid EmDrive, og deres forsøgsopstilling leverede angiveligt et tryk på hele 720 millinewton. Rapporten kan læses i engelsk oversættelse her.

Nu har forskere hos den amerikanske rumfartsorganisation NASA gentaget forsøget, og selv om deres resultat på 30 til 50 millinewton ligger langt fra kinesernes, er det alligevel en bekræftelse på, at den “uladsiggørlige” motor faktisk virker.

Mulighederne i EmDrive er på sigt meget interessante. Da motoren ikke bruger brændstof overhovedet, men forvandler elektricitet fra solenergi direkte til fysisk kraft, kan den i princippet levere fremdrift i al uendelighed.

Kilder: Gizmodo, EmDrive

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top