Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi har prøvet de største CES-mobilnyheder

Selvom CES ikke vælter sig i mobilnyheder, så kom både Sony og Samsung med interessante nye produkter på messen i Las Vegas. Se billeder her.

Skrevet af / 10/01/2014 - 09:40
Vi har prøvet de største CES-mobilnyheder

CES-messen i Las Vegas byder normalt ikke på de store mobil-nyheder, da de fleste producenter lurepasser indtil Mobile World Congress løber af stabelen i februar måned i Barcelona. Ikke desto mindre blev der plads to til interessante lanceringer på årets første, store gadgetmesse i det solbeskinnede Nevada.

Velkommen til Las Vegas. Vi kører til messeområdet med monorail.
Velkommen til Las Vegas. Vi kører til messeområdet med monorail.

Først og fremmest fra Sony, som med Xpera Z1 Compact har lanceret en mini-udgave af Xperia Z1, der deler modelbetegnelse med flagskibsmodellen ikke bare af navn, men også af gavn.

Men også Samsung overraskede med en stor mobillancering i form af Galaxy TabPRO og NotePRO, begge kæmpetablets med en skærmstørrelse på imponerende 12,2”.

Vi har slidt skosålerne tynde på messegulvet her i Las Vegas og har haft fingrene i de nye produkter fra både Sony og Samsung, og vi blev ikke skuffede. Heldigvis skulle testeksemplarer af både Sony Xperia Z1 Compact og Samsung Galaxy NotePRO være lige på trapperne.

Sony Xperia Z1 Compact skal hente utilfredse iPhone-brugere
Vi mødtes med Erik Ystrøm fra Sony Mobile, som tog sig god tid til at vise os den nye Xperia Z1 Compact. Som vi allerede har skrevet, er der tale om en high-end model i miniformat, og den nye telefon deler da også stort set alle specifikationer med sit navneophav, herunder 20,7 MP mobilkamera samt med 4G/LTE og 2,2 GHz Snapdragon 800 quadcore-processor. Dog leverer den 4,3” store skærm på Xperia Z1 Compact kun 720p HD-opløsning, mens den 5” store Xperia Z1-skærm kom med 1080p Full HD-opløsning.

Sony Xperia Z1 Compact kommer med 720p HD-opløsning på den 4,3" store skærm.
Sony Xperia Z1 Compact kommer med 720p HD-opløsning på den 4,3″ store skærm.

Med sin skærmstørrelse på 4,3” samt et meget strømlinet design med glas for og bag, er Xperia Z1 Compact så meget lig en iPhone, at det ligner en tanke, og det bekræftede Sony Mobile-talsmand, Erik Ystrøm, uden at rødme:

”Sony Xperia Z1 Compact skal appellere til iPhone-brugere, som er trætte af deres telefon og trænger til fornyelse, men som synes at de fleste Android-flagskibsmodeller er for store,” siger Sony-talsmanden og uddyber, at de fleste iPhone-brugere forventer høj kvalitet, hvad angår design og materialer. Men de ønsker også fornyelse, og det er her, den nye Sony smartphone skal komme ind i billedet.

Sony Xperia Z1 Compact har stort set alle specifikationer samt vandtæthed og design til fælles med Xperia Z1. Her ses den interne højttaler, som nu sidder i bunden af telefonen. På den første Xperia Z sad højttaleren på siden.
Sony Xperia Z1 Compact har stort set alle specifikationer samt vandtæthed og design til fælles med Xperia Z1. Her ses den interne højttaler, som nu sidder i bunden af telefonen. På den første Xperia Z sad højttaleren på siden.

Fordi iPhone-brugerne er den erklærede målgruppe for Xperia Z1 Compact har Sony gjort ekstra meget ud af muligheden for at overføre indhold fra sin iPhone og iTunes til Xperia Z1 Compact. Det kan nemlig være en hæmsko for mange, hvis de har masser af musik, billeder og film på deres iPhone, men ikke kan få det med over på en ny Android-telefon, forklarer Erik Ystrøm. Derfor har Sony Mobile udviklet Xperia Transfer, en app til computeren der skal gøre overførslen af indhold fra den gamle telefon – beskeder, kontakter og medier – så nemt som muligt.

Erik Yström fra Sony Mobile (her med Xperia Z1 Compact til venstre og Xperia Z1 til højre) lægger ikke skjul på, at man med Z1 Compact gerne vil kapre utilfredse iPhone-brugere.
Erik Yström fra Sony Mobile (her med Xperia Z1 Compact til venstre og Xperia Z1 til højre) lægger ikke skjul på, at man med Z1 Compact gerne vil kapre utilfredse iPhone-brugere.

Sony Xperia Z1 Compact er klar i butikkerne i løbet af februar måned til en pris på cirka 5.000 kroner.

PRO står for produktivitet
Hvis man har et problem med for store Android-modeller, skal man nok gå i en stor bue udenom Samsungs nye Galaxy TabPRO og NotePRO tablets. De kommer i flere størrelser, men de største udgaver kommer med en skærmstørrelse på hele 12,2”, hvilket vi allerede har skrevet om, og på CES fik vi også mulighed for at gramse lidt på de nye produkter.

Der er god plads til det store billede på den 12,2" store skærm på Galaxy NotePRO.
Der er god plads til det store billede på den 12,2″ store skærm på Galaxy NotePRO.

Som hvad design og materialer angår er 100% identiske med Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition, som Samsung lancerede på IFA-messen i Berlin sidste efterår. Det vil blandt andet sige, at bagsiden ikke længere er fremstillet i billig plastic men i stedet i en slags kunstlæder, som giver brugeren en langt større kvalitetsoplevelse med produktet end tilfældet tidligere har været med tablets fra Samsung.

Bagsiden i kunstlæder ligesom på Galaxy Note 10.1 2014 Edition, som Samsung lancerede sidste år på IFA.
Bagsiden i kunstlæder ligesom på Galaxy Note 10.1 2014 Edition, som Samsung lancerede sidste år på IFA.

Key Account Manager fra Samsung Danmark, Jimmy Voss, forklarede, at PRO-betegnelsen ikke står for ”professionel”, hvilket mange ellers har troet. Det står for ”produktivitet”, og målgruppen for produkterne er ikke kun erhvervsvirksomheder, men alle der gerne vil bruge deres tablet produktivt. Derfor kommer de nye PRO-tablets med en egen Office-pakke, ligesom remote-adgang til pc’en derhjemme også bliver blandt standardfunktionerne.

Den store skærm på 12,2” betyder herudover specifikt for NotePRO, at en række af de funktioner, som er baseret på den medfølgende S-Pen nu giver ekstra meget mening. Nu kan det for eksempel lade sig gøre at arbejde i fire forskellige vinduer på samme tid, hvilket der snildt er plads til med opløsningen på 2560 x 1600 pixels, som Samsung har fået presset ned på de 12,2”.

De første PRO-produkter er ude i butikkerne i midten af februar måned, afslørede Jimmy Voss. Den største NotePRO-model med 12,2” skærm og 4G/LTE kommer til at koste knap 7.000 kroner.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lyd & Billede
Scroll to Top