Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vinylpladen har det fremragende

Imens cd'en er et musikmedie, der har fremtiden bag sig, er salget af vinylplader stærkt stigende. Den store vinder er dog streaming.

Skrevet af / 08/01/2014 - 15:00
Vinylpladen har det fremragende

I 1987 indgik denne journalist et væddemål med en kollega. Jeg væddede på, at LP’en ville være forsvundet fra markedet ti år senere. Jeg tabte – men det var tæt på!

Efter at have været stort set forsvundet i begyndelsen af 1990’erne er LP’en gennem de senere år blevet stadig mere hip. Siden 2007, hvor der blev solgt omkring en million vinylplader om året, er salget steget dramtisk hvert år. Og 2013 blev et nyt rekord-år.

Fremgangen sker i en tid, hvor cd-salget er stærkt faldende. I 2013 blev der solgt 8,4 procent færre cd’er end i 2012. Som heller ikke var nogen stor fornøjelse på det punkt. Det er dog næppe LP-salget, som er i gang med at tage livet af cd’en, men derimod digitale downloads og ikke mindst streaming-tjenester som Spotify og WiMP.

Tallene er opgjort af statistikportalen Statista, som har opgjort salget af musikalbums i forskellige formater på det amerikanske marked.

LP-salg_vs_cd_statista
LP-salget på det amerikanske marked steg med 32 procent i 2013. Men retfærdigvis udgør det kun en lille del af det totale musiksalg.

Selv om rygterne om vinylpladens død således er stærkt overdrevne, er der stadig tale om et nicheprodukt. Udtrykt i nøgterne tal udgjorde LP-salget blot 2,2 procent af musiksalget i USA. Cd’erne udgjorde 57,2 procent, og digitale downloads stod for 40,6 procent.

De tre medier kæmper dog om hver sin skive af en stadig mindre kage. Siden 2007 er det totale salg af albums nemlig faldet med en tredjedel. Der kræves ikke profetiske evner for at se, at streaming bærer en stor del af skylden.

musiksalg_usa_2007-2013

Kilde: Statista

Læs også: Er LP-pladen fremtidens musikmedie?

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

WiiM's bedste streamer - med touchskærm og rumkorrektion

Grænseløs forforstærker fra TAD

B&O tror på CD

Billigere streaming fra Auralic

Ny og bedre forstærker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top