Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

YouTube med superopløsning

YouTube er blandt de aktører, som vil vise os masser af video med 4K Ultra HD-opløsning på CES i Las Vegas.

Skrevet af / 07/01/2014 - 15:10
YouTube med superopløsning

Selv om TV-apparater med Ultra HD-opløsning lige nu strømmer ud på markedet, kan det samme ikke siges om indholdet. Endnu. Men videotjenesten YouTube er blandt de aktører, som agter at ændre på dette.

Ultra HD, også kendt som 4K, er ikke ukendt terræn for Google-ejede YouTube. Faktisk har enkelte 4K-klip ligget på siden YouTube siden 2010 (klik her for en spilleliste).

Egen codec
Videoerne fra 2010 bruger Googles egen codec, VP8, som de siden har forladt, grundet manglende støtte på hardwaresiden. Men i stedet for at hoppe på H.265-codec’en, som næsten alle andre leverandører af 4K bruger, har Google valgt at udvikle en helt ny codec, ved navn VP9, som for øvrigt er helt afgiftsfri at bruge for andre aktører. Den skal være omtrent dobbelt så effektiv som H.265, og dermed kun kræve halvt så stor båndbredde for at kunne vise tilsvarende billedkvalitet.

h264-vs-vp9-landscape1
En illustration af bitstrømmen mellem codec’erne VP9 og H.265. Her med almindelig HD-video.

Og denne gang har Google fået et arsenal af udstyrsleverandører i ryggen, derunder Samsung, LG, Panasonic, Sony, Sharp og Toshiba. Desuden vil vil chip-producentene ARM, Intel, Broadcom og Marvell alle støtte den nye VP9-codec. Med andre ord ser det lyst ud for bred støtte til VP9.

vp9-bitrate

På årets CES-messe i Las Vegas vil YouTube vise gnistrende skarpe 4K-videoer på LG, Panasonic og Sonys stande.

For en mere teknisk gennemgang af VP9-codec’en kan du kigge på denne video:

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lyd & Billede
Scroll to Top