annonse
annonse
annonse

test: Olympus M.ZUIKO Digital ED 45 mm f/1.2 PRO

Februar 2018
Olympus M.ZUIKO Digital ED 45 mm f/1.2 PRO
Februar 2018
Olympus M.ZUIKO Digital ED 45 mm f/1.2 PRO

Ekstrem portrættele

Olympus’ lille 45 mm er et af de skarpeste og mest lysstærke
objektiver, vi har testet.

Plus
Noget nær perfekt optisk ydelse. Kompakt, let og vejrbeskyttet.
Minus
Høj pris.

Olympus fortsætter med at udsende produkter til professionelle. De to nye Pro-objektiver 17 mm f/1.2 og 45 mm f/1.2 er de friskeste eksempler herpå. Begge er – i lighed med Olympus 25 mm f/1.2 – meget lysstærke objektiver med fast brændvidde. M.Zuiko 45 mm f/1.2 er portrætobjektivet i serien.

De er bygget over samme læst med avanceret optisk konstruktion, solid vejrbeskyttelse og Olympus’ karakteristiske Focus Clutch. Træk fokusringen en tak bagud, og – vupti – kommer en fokusskala til syne, og du har manuel fokus. Clutch kan slås fra i kameramenuen, så man ikke starter det ved en fejl.

Denne 45 mm er et lysstærkt alternativ til den kompakte M.Zuiko 45 mm f/1.8, men også til Panasonic Leica Nocticron 42,5 mm f/1.2.

Optisk set er der meget, der tyder på, at Olympus’ Pro-udgave er den mest avancerede af dem. Det har en særlig optisk belægning kaldet Z Coating Nano, der dæmper strølys, og hele 14 linse-elementer til kontrolleret samling af lys og bedre opløsning, inklusive et asfærisk for bedre kontrol over farvebrydningen.

Objektivet er hurtigt. Autofokus får fat, nærmest før man har rørt udløserknappen, og den store lysåbning giver god kontrol over skarphedsdybden på fuld blænde. Det er også relativt kompakt. Ved siden af Sonys FE 85 mm eller Nikons fantastisk skarpe 105 mm f/1.8 ser det lillebitte ud.

Det er ikke lige så kompakt som den virkelig lille 45 mm f/1.8 fra Olympus, men det er meget bedre. Skarpheden er meget højere, ligesom den er mere jævn ned til f/1.8, helt ud i hjørnerne. Den falder mærkbart i hjørnerne på f/1.2, lidt mindre i centrum, men det er stadig et knivskarpt portrætobjektiv. Det har også nydelig blødtegning af baggrunde – bokeh – ved fuld blændeåbning, og så lidt fortegning, at det antagelig kan bruges til reprofotografering.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Prisen kan virke høj, men at man ikke kan se hverken vignettering eller kromatisk aberration, vidner om en nøje gennemtænkt konstruktion lavet for at tilfredsstille de mest kræsne fotografer.

Olympus’ lysstærke 45 mm er et perfekt portrætobjektiv med ekstremt høj optisk ydelse. Det er kompakt, relativt let og vejrbeskyttet, og det giver knivskarpe billeder med flot blødtegning af baggrunde. Mere kan man næppe forlange.

Olympus fortsætter med at udsende produkter til professionelle. De to nye Pro-objektiver 17 mm f/1.2 og 45 mm f/1.2 er de friskeste eksempler herpå. Begge er - i lighed med Olympus 25 mm f/1.2 - meget lysstærke objektiver med fast brændvidde. M.Zuiko 45 mm f/1.2 er portrætobjektivet i serien. De er bygget over samme læst med avanceret optisk konstruktion, solid vejrbeskyttelse og Olympus’ karakteristiske Focus Clutch. Træk fokusringen en tak bagud, og - vupti - kommer en fokusskala til syne, og du har manuel fokus. Clutch kan slås fra i kameramenuen, så man ikke starter det ved en fejl. Denne 45 mm er et lysstærkt alternativ til den kompakte M.Zuiko 45 mm f/1.8, men også til Panasonic Leica Nocticron 42,5 mm f/1.2. Optisk set er der meget, der tyder på, at Olympus’ Pro-udgave er den mest avancerede af dem. Det har en særlig optisk belægning kaldet Z Coating Nano, der dæmper strølys, og hele 14 linse-elementer til kontrolleret samling af lys og bedre opløsning, inklusive et asfærisk for bedre kontrol over farvebrydningen. Objektivet er hurtigt. Autofokus får fat, nærmest før man har rørt udløserknappen, og den store lysåbning giver god kontrol over skarphedsdybden på fuld blænde. Det er også relativt kompakt. Ved siden af Sonys FE 85 mm eller Nikons fantastisk skarpe 105 mm f/1.8 ser det lillebitte ud. Det er ikke lige så kompakt som den virkelig lille 45 mm f/1.8 fra Olympus, men det er meget bedre. Skarpheden er meget højere, ligesom den er mere jævn ned til f/1.8, helt ud i hjørnerne. Den falder mærkbart i hjørnerne på f/1.2, lidt mindre i centrum, men det er stadig et knivskarpt portrætobjektiv. Det har også nydelig blødtegning af baggrunde - bokeh - ved fuld blændeåbning, og så lidt fortegning, at det antagelig kan bruges til reprofotografering. Prisen kan virke høj, men at man ikke kan se hverken vignettering eller kromatisk aberration, vidner om en nøje gennemtænkt konstruktion lavet for at tilfredsstille de mest kræsne fotografer. Olympus’ lysstærke 45 mm er et perfekt portrætobjektiv med ekstremt høj optisk ydelse. Det er kompakt, relativt let og vejrbeskyttet, og det giver knivskarpe billeder med flot blødtegning af baggrunde. Mere kan man næppe forlange.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Olympus M.ZUIKO Digital ED 45 mm f/1.2 PRO
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
Også i denne test:
  • Type: 45 mm tele (tilsv. 90 mm)
  • Lysstyrke: f/1.2
  • Nærgrænse: 50 cm
  • Filterdiameter: 62 mm
  • Linse-elementer: 14 i alt, i 10 grupper
  • Mål og vægt: Ø 70 x 85 mm / 410 g
  • Andet: Vejrbeskyttet, modlysblænde
  • Til: Olympus og Panasonic
  • Web: olympus.dk
Pris: 9999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

annonse
Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.
Test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.