annonse
annonse
annonse

test: Panasonic Lumix DC-GH5S

Toptrimmet videokamera

Panasonic Lumix GH5S er et unikt systemkamera med rendyrkede egenskaber til professionel video.

Plus
Meget høj videokvalitet, avancerede videoindstillinger, solidt bygget med vejrbeskyttelse og fremragende ergonomi.
Minus
Begrænset opløsning på stillbilleder, ingen billedstabilisering.

Klask et ekstra tal eller bogstav på, og vips har man en ny kameramodel. Sådan kan det ofte virke, for kameraproducenterne har ladet der gå inflation i Mark II, Mark III osv. Alt sammen for at klemme lidt mere ud af den samme opskrift.

Ofte har ændringerne i den nye udgave ikke den store betydning for fotograferne, men der er undtagelser.

Ligesom Sony har gjort med a7S, har Panasonic sat fingeren midt i alfabetet og smækket et S på Lumix GH5. Men det enlige røde bogstav markerer langt mere end en marginal opgradering af et i øvrigt fremragende kamera. Lumix GH5S er faktisk et helt andet kamera, rendyrket til video-optagelse.

Af udseende er det praktisk talt identisk med GH5, men under den vejrbeskyttede skal bor der et professionelt videokamera med 4K-video og funktioner, som efterspørges af professionelle.

Det mangler GH5’s indbyggede billedstabilisering og har en helt anden billedsensor. Her er den 10 megapixel på stillbilleder, i alt ca. 12 megapixel, og tilpasset forskellige formater.

Billedsensoren – eller billedchippen, som den upræcist kaldes – er nyudviklet til kameraet, med to aflæsere. Den ene læser data under ISO 640, den anden alt op til ISO 204.800. Panasonic mener, at det giver bedre dynamik og støjkontrol, og kalder det Dual Native ISO.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Sensorens understøttelse af flere formater betyder, at brændvidderne stort set bevares (med minimale afvigelser), hvad enten man skyder serieoptagelser i 4:3-format eller UHD-video i 16:9 – eller i 17:9, som det hedder i DCI-format.

Den røde optageknap skal vise, at GH5S er et rendyrket videokamera. (Foto: Panasonic)

Avancerede videoegenskaber

Det er ikke muligt at hente stillbilleder fra 6K-opløsning, som på GH5, men 4K-stills i 8 megapixel understøttes. Der er også video i UHD og DCI eller 4K/50p op til 150 Mbit/s og helt op til 400 Mbit/s i 4K/25p.

Kameraet understøtter 4K-video i 8 bit og 4:2:0 samt 10 bit/4:2:2, All-Intra og Long GOP-komprimering af de videofiler, der gemmes. De kan lagres på en ekstern optager via et HDMI-stik – i fuld størrelse, i øvrigt – eller på en af eller begge kortpladserne. Vlog-L er standard i GH5S og en betalbar opgradering for ejere af GH5.

Der er også understøttelse af tidskode og synkronisering af flere kameraer via sync-stikket foran, og kameraet har selvfølgelig hovedtelefon- og mikrofonstik. Sidstnævnte understøtter også Phantom Power, så man kan bruge kondensatormikrofoner med GH5S.

Stillbilleder

Det kan virke, som om stillbilleder er noget sekundært på GH5S, men kameraet er glimrende til fotos. Så længe man ikke har brug for voldsomt høj opløsning. Studiefotografer vil nok vælge noget andet, men til natfotografering eller billeder i svagt lys er det fremragende. Panasonic hævder, at GH5S formår at fokusere ned til -5 trin, hvilket svarer til aftenmørke.

Den høje følsomhed og understøttelse af 14 bit raw-filer giver meget at arbejde med i efterbehandlingen af billederne og potentielt bedre billeddynamik end med GH5.

Kameraet har også Panasonics DFD (Depth From Defocus) med 225 fokuspunkter samt en skudtakt på op til 9 fps (billeder i sekundet). Eller 7 fps med kontinuerlig autofokus.

Samme næsten fejlfri ergonomi, som vi er vant til fra GH5. (Foto: Panasonic)

Få andre forbedringer

Ligesom S’et er optageknappen rød på GH5S. Der er også en rød ring rundt om hjulet til venstre for OLED-søgeren, som desuden har fået øget opdateringsfrekvensen til 120 fps. Ellers er kameraets ergonomi meget lig GH5’s, og det kan selvfølgelig bruge samme tilbehør.

Den vridbare touch-skærm er også den samme. Som vi kender det, kan man både bladre i menuerne, flytte fokuspunkter og tage billeder med en finger på skærmen.

Det solide og vejrbeskyttede kamerahus ligger ikke uventet godt i hånden. Jeg ville dog ønske, at indstillingshjulene foran og bagpå var trykfølsomme. Så kunne man bekræfte valgene i menuerne uden at skulle forbi Menu/Set-knappen.

Billed- og videokvalitet

Fordi Panasonic har droppet den fine 20 megapixel billedsensor og erstattet den med en med det halve pixeltal, er det naturlige spørgsmål, om man mister noget billedkvalitet.

Svaret er både ja og nej. Detaljeopløsningen er ikke lige så god som på GH5 eller Lumix G9, der anvender samme 20 megapixel billedchip uden lavpasfilter. Men videofotografer behøver ikke mere end 8,3 megapixel for at optage UHD- eller 4K-video.

De kan plukke 8 megapixel stills fra video-feedet og får større sensorer fordelt over billedfladen, når antallet halveres. Læg hertil 14 mod 12 bit raw-filoptagelser, og vejen er banet for bedre billeddynamik. Og mindre billedstøj.

Billeddynamikken ser faktisk ud til at være på linje med GH5, altså nærmest ikke bedre, men billedstøjen op til ISO 6400 er bedre under kontrol. Det er muligt at se svag kornstøj allerede ved ISO 3200, men den er virkelig marginal. Fra ISO 12.800 øges støjomfanget markant. Jeg vil sige, at det er grænsen for, hvor højt man kan gå, hvis man ikke vil bruge en masse tid på efterbehandling af billederne.

Ydelsen afspejler sig også i video-optagelserne. Som i øvrigt er mindre plaget af rullende lukker end på GH5. Den høje bit-stream og frekvensen på 4K-optagelser giver faktisk bedre kvalitet, end GH5 formår. Det siger ikke så lidt, for GH5 var det bedste kamera, vi havde testet indtil da, på video.

Men GH5S mangler billedstabilisering, og for mange er det et stort minus. Har man først prøvet kombinationen af optisk og indbygget (i kameraet) billedstabilisering, er det svært at se, hvordan man skal kunne klare sig uden. Olympus OM-D E-M1 II og GH5 er eksempler på, hvor godt dobbelt billedstabilisering fungerer.

Panasonic mener, at målgruppen for kameraet alligevel bruger steadycam eller gimbal som stabilisering, og desuden er det teknisk svært at kombinere effektiv intern stabilisering med en ekstern, tredjeparts gimbal.

(Foto: Panasonic)

Konklusion

Panasonic Lumix GH5S er ikke et kamera for hvem som helst. Mange vil komme længere med et Lumix G9 eller GH5, hvis de har brug for et kamera til både stillbilleder og avanceret video. Men til rendyrket video er GH5S et bedre valg. Det har nogle egenskaber, som kun efterspørges af professionelle, og for dem er GH5S det bedste valg af de tre.

Sammen med Panasonics – og Olympus’ – store udvalg af kvalitetsoptik er Lumix GH5S et kraftcenter af et videokamera.

Bedste pris på Panasonic Lumix DC-GH5S
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
Type: 10 MP systemkamera med MFT-billedsensor Optik: Micro Four Thirds Skærm: 8 cm LCD, 1,6 mio. billedpunkter Søger: Elektronisk, 3,68 MP, 0,76x forstørrelse Serieoptagelse: 12 fps Video: 4K/50p, 150 Mbit/s Batteritid: 440 skud/opladning Mål og vægt: 139 x 98 x 87 mm / 660 g Højdepunkter: Wi-Fi, Bluetooth, 4K-stills, DFD-fokus, vridbar touch-skærm, 2 SD-kortpladser, vejrbeskyttet, 4:2:2 10 bit HDMI ud, mic ind/hovedtelefoner ud Web: panasonic.dk
Pris: 21995,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Nu tjener Power penge For første gang i kædens historie har Power overskud i regnskabet.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

annonse
Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×