Trådløse hovedtelefoner er kommet for at blive, og efterhånden som teknologien er blevet bedre, er også muligheden for at skrotte den sidste stump ledning – forbindelsen mellem højre og venstre side – blevet en realitet.
Resultatet er de helt trådløse hørepropper, som mere eller mindre elegant stikker ud af ørerne og fylder dit hoved med musik. Vi er ved at være et par generationer inde i denne nye type hovedtelefon, og det har ikke været en helt let overgang. Mange producenter har døjet med udfald i forbindelsen mellem de to sider. Nogle har stadig disse problemer, omend omfanget er blevet mindre, mens andre lader til at have løst gåden.
Et andet problem, som det i teorien er svært at gøre ret meget ved, er batterilevetiden. Hvordan får man så meget saft og kraft ud af de små propper som muligt uden at gå endnu mere på kompromis med størrelsen og pasformen? Især det sidste kan være et problem. Jo større og tungere propperne skal være, jo større risiko er der for, at de ikke bliver siddende i ørerne, men i stedet river sig løs og falder ud.
Hvad batterilevetiden angår, er der allerede sket en del på et par år. Flere producenter har klemt en ekstra time eller halvanden ud af deres propper. Det er dog stadig ikke helt nok sammenlignet med almindelige trådløse hovedtelefoner, hvorfor der skal mere til. Her tyr alle producenterne til den samme løsning.
Da der dårligt kan klemmes mere end fire-fem timer ud af selve hørepropperne, må der ekstra batterikapacitet med i det medfølgende etui. Det kan så løbende oplade propperne, når de ikke er i brug, så du i det mindste altid får fuld valuta for pengene, når du tager dem ud af etuiet. Det er en løsning, der er til at leve med, da det ud over at lade propperne op også beskytter dem, når de ikke er i brug. Disse etuier varierer i vægt, størrelse og kapacitet.
Da vi optimalt set vil have det hele så småt som muligt, er der hele tiden tale om et kompromis. Det er derfor en god idé at gøre sig nogle overvejelser, inden man styrter ud og investerer sine sparepenge.
Hvad skal du bruge dem til?
Vil du kunne bruge dem til sport, eller er de alene tænkt som en luksus i hverdagen? Bruger du dem til sport og motion, stilles der ekstra krav til pasformen. Du vil jo gerne have, at de bliver siddende, når du løber eller tonser rund med frivægtene. Det er ligeledes vigtigt, at de i et vist omfang er modstandsdygtige over for fugt og sved.
Hvor vigtig er lydkvaliteten?
Med så små drivere giver det sig selv, at lydkvaliteten kan være en udfordring. Jo mindre propperne er, jo mindre plads er der til at skabe den gode lyd til dine øregange. Stiller du høje krav til lydkvaliteten, kan du risikere at måtte gå lidt på kompromis med designet.
Hvad må de koste?
Prisen på helt trådløse hovedtelefoner er stadig i den høje ende, og du får ikke meget for under 2.000 kroner. Der er dog sket noget, siden de første modeller så dagens lys, og du kan ofte finde gode tilbud, hvis du holder øje med dem. Har du nu også brug for, at de er helt trådløse?
Som netop illustreret er helt trådløse hovedtelefoner resultatet af et kompromis mellem især batterilevetid, pris og lydkvalitet. Kan du alligevel leve med ledningsstumpen mellem højre og venstre kanal, får du derfor stadig mest for pengene.
YEVO 1
Ny dreng i klassen
YEVO 1 drukner lidt i mængden.
Samsung Gear IconX (2018)
Gear IconX version 2.0
Samsung retter diskret op på fortidens fejl.
Sony WF-1000X
Sony rammer skævt
God lyd gør det ikke alene.
Optoma NuForce BE Free8
Overraskende gode
Optoma beviser, at skinnet kan bedrage.
Bragi The Dash Pro
Vil og koster for meget
Bragi gaber over for meget og taber sutten i forsøget.
Jabra Elite Sport
Fremragende sportspropper
Jabra møver sig ind i dine øregange og bliver siddende.
B&O Play Beoplay E8
Imponerende lyd i miniformat
Bang & Olufsen spiller som altid fremragende.
Apple AirPods
Langt bedre end forventet
Vent med at dømme, til du har hørt dem.