TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Macphun Luminar

Vokser med opgaverne

Du finder næppe mere kompetent billedredigering til prisen.

Af / 31/03/2017 - 09:00
Macphun Luminar

Lyd & Billede mener

  • Avanceret software, der er forbavsende nem at bruge. Righoldige indstillingsmuligheder og meget gunstig pris.
  • Findes kun til Mac.

Hvis du synes, at det billedredigeringsprogram, du har, er for begrænset, så prøv Luminar. Det er ikke så svært, at du må på skolebænken for at finde ud af det, men mangler heller ikke meget for at være komplet for de fleste brugere.

Omtrent det eneste, vi savner, er automatisk fjernelse af røde øjne. Du kan heller ikke sætte panoramaer sammen af flere billeder, men det meste andet er her. Ligesom mange andre programmer kan Luminar bruges som plug-in i andre redigeringsprogrammer. Det betyder, at du kan åbne et billede fra Photoshop i Luminar, lave dine foretrukne justeringer og så fortsætte med at redigere billedet i Photoshop.

I modsætning til Aurora HDR er Luminar et allround redigeringsprogram til alle dine billeder. Layoutet og oversigten over værktøjer og billeder er meget ens, men værktøjerne her er lavet til alt, hvad man kan tænke sig af billedjusteringer.

Macphun praler af, at Luminar har over 300 værktøjer og justeringsmuligheder. Det kan lyde kompliceret, men er faktisk ret nemt. Det gode er, at du hele tiden kan sammenligne dine ændringer med originalen. Råfilkonverteringen er rigtig god, og det samme kan siges om sort-hvid-justeringerne, der er righoldige. Man kan også lege med Luminars færdiglavede indstillingsmuligheder – dem er der over 50 af – og finjustere dem efter egen smag.

Brugervenligheden er god for så avanceret software. Man navigerer hurtigt og nemt i de overskuelige værktøjspaletter, og det er let at lægge effekter, filtre og masker på billederne i lag.

Annonce

Luminar vokser med opgaven. Begyndere kommer hurtigt i gang med det grundlæggende, og på websitet finder man tips og tricks, som kan hjælpe én videre.

Det er ikke lige så godt integreret med Adobes univers som Lightroom, men kan køres som plug-in i Lightroom. Erfarne fotografer, der arbejder meget i Photoshop eller Capture One Pro, vil opleve begrænsninger på, hvor mange forskellige farveparametre der kan justeres, men for de fleste andre er det mere end avanceret nok til krævende billedredigering.

De mange muligheder og den lave pris gør Luminar til en fantastisk opgradering for dem, der har brug for et bedre værktøj til billedredigering. Det kan det allermeste, og det er let at lykkes med. Det eneste minus er, at det kun findes til Mac.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Også i denne test:

Adobe Photoshop Elements 15

Elementær billedredigering

Adobes enkleste er et godt sted at starte, men er ikke noget for viderekomne.

Overskuelig brugerflade, velegnet til begyndere, mange enkeltklik-justeringer og gode muligheder for billeddeling. Indbygget guide og mange online-ressourcer.
Sløvt ved masseredigering, begrænset værktøjspalet.
Læs hele testen

Adobe Photoshop Lightroom 6

Fotografernes førstevalg

Photoshop er til både amatører og professionelle, og det bedste valg til allround billedredigering.

Avanceret, men stadig let at bruge. Masser af værktøjer, forudindstillinger og justeringsmuligheder. God integration med mobile enheder og på nettet.
Importfunktionen er langsom og lidt for omfattende.
Læs hele testen

Macphun Aurora HDR 2017

Til landskapsfotografer

Med Aurora HDR kan du give dine billeder nyt liv og sætte dit eget kunstneriske præg på dem.

Gode justeringsmuligheder for billeddynamik kan redde selv de blegeste billeder. Plus for mange færdiglavede indstillingsvalg og god brugervenlighed.
Begrænsede allround-egenskaber gør, at det egner sig bedst som plug-in.
Læs hele testen

Pixelmator

Bedre billeder på budget

Den lave pris og det lækre udseende frister til at kaste sig over billederne.

Lækkert design med flydende paletter. Meget gunstig pris.
Designet er lidt i vejen for brugervenligheden.
Læs hele testen

X-Rite i1Display Pro

Se billederne bedre

Sørg for, at farverne på skærmen er korrekte, med skærmkalibrering.

Enkel og praktisk skærmkalibrering, der kan bruges på alle typer skærme.
Prisen kan virke afskrækkende.
Læs hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *