Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 5 digitalkonvertere

Det digitale knudepunkt

Digitale lydformater har en fælles løsning til at opnå ægte high-end lyd: En digitalkonverter.

Skrevet af / 25/08/2014 - 15:51
5 digitalkonvertere
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Der er ingen tvivl om, at vi lever i en digital verden. Det gælder i højeste grad, når det kommer til musikafspilning.
Forbi er også den tid, hvor alt var standardiseret. De sidste cd’er hænger med fingerspidserne på klippekanten, mens de filbaserede musikformater er ved at overtage verden. Men hvor cd’erne havde et fælles format, har filformaterne spredt sig på alle ledder og kanter. Og i alle mulige opløsninger. Hvilket igen har betydet, at der er flere måder at afspille musik på, end du sandsynligvis har cd’er tilbage i din samling.

Nogle bruger en hardware-baseret netværks-streamer fra Sonos, Bluesound eller Simple Audio, for bare at nævne et par stykker. Med sådan en kan man streame sine egne lydfiler gemt på en netværks-harddisk eller tilgå streaming-tjenester direkte via internettet.

Andre lader pc’en eller Mac’en være omdrejningspunkt for musikafspilningen, og afspiller enten musikfiler via det foretrukne musikprogram (f.eks. iTunes eller VLC) eller abonnerer på en streaming-tjeneste. Man kan endda bruge et smart-tv til dette formål. Og så er der selvfølgelig mange af os, som stadig bruger cd-afspilleren i ny og næ.

Hvis man ikke passer på, kan den nye måde at lytte til musik på dog hurtigt give underlegen lydkvalitet i forhold til traditionelle cd-afspillere. Men frygt ej, det er nemlig let at forvandle din computer eller netværksafspiller – eller endda din smartphone – til et fuldgyldigt medlem af et ægte high-end anlæg.
Løsningen er en moderne digitalkonverter – eller DAC – af god kvalitet. Den er det knudepunkt, som du kobler alle dine digitale produkter til, og den kan løfte lydkvaliteten til uanede højder (mobiltelefonen kan dog kræve en processor imellem).

Musikken er analog
Selv om musik distribueres digitalt, har selve musikken altid været analog. Fra det øjeblik hvor musikerne står i studiet og spiller på deres instrumenter, til lyden opfanges af højkvalitets mikrofoner og sendes ind i miksepulten. Derefter går lyden gennem analog-til-digital konvertering, så den kan gemmes og derefter distribueres digitalt uden kvalitetstab. DAC’ens job er at konvertere de digitale data tilbage til analog lyd med så stor præcision som muligt. Og samtidig bevare nerven i musikken.

Høj opløsning
Nye digitalkonvertere har faktisk højere opløsning end cd-formatet. Og den gode nyhed er, at man kan købe musikfiler med den oprindelige opløsning fra studieoptagelsen, der ofte har endnu højere opløsning end cd’erne. Resultatet er, at computeren – som vi fnøs af som lydkilde for få år siden – nu reelt kan overgå en high-end cd-afspiller! Forudsat at det digitale signal får tilstrækkelig god behandling.

For high-end folket
I denne test af fem digitalkonvertere henvender vi os til feinschmeckerne blandt musikelskere. De fem har nemlig temmelig heftige prissedler med 13.000 kroner for den billigste og 25.000 for den dyreste. Det betyder, at medmindre du har et hi-fi-anlæg til over 50.000 kroner, er det overkill at vælge en af disse. Der er mange overkommelige, men gode digitalkonvertere på markedet, som snarere bør overvejes til billigere hi-fi-systemer.
Hvis du derimod har et dyrt hi-fi-anlæg og gerne vil have et alternativ til cd-afspilleren, uden at det bliver på bekostning af lydkvaliteten, så læs videre.

Det kan betale sig at betale
En tilstrækkelig seriøs digitalkonverter kan pensionere en ældre cd-afspiller til selv 50.000 kroner. Eller opgradere den! Du skal bare slutte cd-afspilleren til DAC’en med et digitalkabel. Dens job er at hente magien ud af det digitale signal og omdanne det til et analogt elektrisk lydsignal, som forstærkeren og derefter højttalerne kan forstå. Resultatet er herlig analog lyd i den anden ende.

Set i forhold til en billigere digitalkonverter – til lad os sige 5.000 kroner – har en dyrere DAC bedre komponenter og ofte mere omhyggeligt udlagte kredsløb, hvilket gør, at musiksignalet har et lavere støjgulv, efter at det er blevet oversat til analogt format. Dermed kan endnu mere af signalet komme med på den videre færd til forstærkeren.

Desuden kan uønsket tidsforskydning i det digitale signal – såkaldt jitter-støj – være et problem. Et digitalt signal med meget jitter vil, når det oversættes til analogt, give ekstra forvrængning. Målinger af det analoge signal i den anden ende viser, at signalet får en mærkelig form for harmonisk forvrængning. Dyrere digitalkonvertere har normalt forsvindende lidt jitter, hvilket resulterer i renere lyd.

Let blanding
I denne test ser vi på fem digitalkonvertere fra populære producenter. De fleste af mærkerne er kendt som særdeles seriøse på markedet i forvejen, nemlig Bryston, Auralic, Electrocompaniet og Naim. Derudover har vi en joker. Vi har nemlig også inkluderet den nyeste DAC fra ASUS, som de modigt nok har prissat til at konkurrere i det tunge felt af high-end producenter.
Alle digitalkonverterne har flere digitalindgange, heriblandt asynkron USB for at konvertere digitalsignaler fra pc og Mac. Naim og ASUS har desuden en gedigen hovedtelefon-forstærker indbygget, så man kan bruge selv tungtdrevne high-end hovedtelefoner med et formidabelt resultat.
Alle bortset fra Bryston har justérbart udgangsniveau, hvilket betyder, at de kan kobles direkte til en effektforstærker uden behov for en forforstærker.

Testudstyr
Til testen har vi brugt en MacBook Pro med musikprogrammet Audirvana Plus. Det giver mulighed for bit-perfect afspilning af alle musikfiler, uanset opløsning. Computeren er sluttet til digitalkonverterne med et USB-kabel og videre balanceret (hvis muligt) til Hegel P30 forforstærker (40.000 kroner) og to H30 effektforstærkere (80.000 kroner pr. styk). Højttalerne til lejligheden er McIntosh XR200 (195.000 kroner).

For at kunne skelne DAC’erne bedst muligt fra hinanden har vi brugt højkvalitets kabler, bl.a. AudioQuest Coffee USB-kabel, samt et netfilter (In-Akustik Reference Power Bar) til alle komponenter i kæden. Effekten af dette kan diskuteres, og det er ikke noget, vi uforbeholdent anbefaler at bruge en masse penge på, men det hjælper lidt, og vi vil gerne gøre så meget som muligt for at kunne skelne bedst muligt mellem produkterne.

Produkter i denne test

Auralic Vega

Musikken mellem tonerne

Ingen i denne prisklasse skildrer rummet i lydbilledet som Auralic Vega, der understreger, at der også er musik mellem tonerne.

Auralic tager pusten fra os fra start til slut. Usædvanlig opløste toner og kontante rytmer. Balancerer hele lydbilledet på mageløs vis! Forskellige filterindstillinger giver mange muligheder.
Ikke rigtig noget, ud over at et så sejt produkt gerne måtte have haft hovedtelefon-udgang. Men så var det hurtigt blevet endnu dyrere!
Læs hele testen

Bryston BDA-2

Ophøjet sandhed

Digitalkonverteren fra Bryston er blandt de mest detaljerede og opløste i klassen.

Bryston lyder super opløst og distinkt hele vejen, med overlegent detaljeniveau og et gigantisk lydbillede.
Fjernbetjening er (dyrt) ekstraudstyr, og volumenkontrol er en mangelvare.
Læs hele testen

Electrocompaniet ECD 2

Med knyttet næve

Her er den strammeste og mest potente bas, vi har hørt i lang tid. Det hele balanceres med flotte toner opad også.

Sjældent har vi hørt en digitalkonverter med så sej bas. Lydbilledet er samtidig både stort og balanceret, også i overtonerne.
Der mangler kun de sidste mikronuancer i toppen, for at Electrocompaniet jorder hele banden.
Læs hele testen

ASUS Xonar Essence III

Ambitiøs topmodel

Computerproducenten ASUS prøver at få fodfæste i hi-fi-industrien med deres dyreste – og bedste – digitalkonverter nogensinde.

Ægte dual-mono DAC med udsøgt hovedtelefon-forstærker. Basregisteret lyder usædvanlig kontant, og DAC’en kan drive så at sige alle hovedtelefoner.
Det er først og fremmest opløsning i overtonerne, der mangler her.
Læs hele testen

Naim DAC-V1

Meget for pengene

Naims bidrag er en kompakt digitalkonverter med fjernbetjening, variabel volumen og hovedtelefon-udgang. Og den lyder flot.

Meget veludstyret og har endda indbygget hovedtelefon-forstærker. DAC-V1 har fuld kontrol over lydbilledet, især i mellemtone-registeret. Glimrende til prisen!
Lydbilledet kunne godt være større.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Det enkleste er det bedste

Verdensklasse!

Scroll to Top