Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Klipsch Reference 5.0

Gylden lyd

Uanset om det er action, drama, jazz eller rock, der står på menuen, går du ikke galt i byen med Klipsch.

Skrevet af / 15/04/2014 - 12:09
Klipsch Reference 5.0
Audun Hage

Vores første møde med Reference-seriens anden udgave var en gruppetest, hvor RF-62 II sejrede med “masser af liv og dynamik” og “en jævn klangbalance og en behagelig opløst diskant”. Lillebror RF-52 II har et mindre kabinet og mindre elementer, men slægtskabet er umiskendeligt.

Fronthøjttalerne spiller hele 96 dB med én watt fra forstærkeren, og med 8 ohm impedans er de nemme at drive.

Centerhøjttaleren har en lidt mindre bestykning med to 4 tommers mellemtone/ bas-elementer. Baghøjttalerne har også et 4 tommers element plus to bipolære horndiskanter for at simulere et dobbelt sæt baghøjttalere, når de er monteret til siden for lyttepositionen.

Lydkvalitet
Og sikke et lydbillede på film! Actionscener får fuld tryk på, mens lydbilledet strækker sig langt bag os. Lyden er meget mere opløst og balanceret, end man forventer.

Mens Q Acoustic er fine og detaljerede i overtonerne, er der mere gang i diskantgengivelsen fra Klipsch. Horndiskanterne giver lilletrommen godt med snert, mens overtoner fra instrumenterne leveres sømløst og præcist. RF-52 II er rytmiske og dynamiske, men uden at være aggressive. Saxofon lyder uhørt god med stor krop.

Mens mange af højttalerne kan være lidt forsigtige, har Klipsch en åben og udadvendt mellemtone, der gør, at både sangstemmer og filmdialog nærmest står ud fra højttalerne. De har også en ganske heftig bas trods deres beskedne mål, selv om de ikke går lige så dybt som Q Acoustics. Desuden kan Klipsch spille højt, og det uden at lyde anstrengt. Fedt!

Hvis budgettet tillod det, ville vi nok have valgt en lidt større centerhøjttaler, men den kompakte RC-42 II har stadig god kontrol over dialoger på film. Baghøjttalerne tilføjer desuden et stort rum bag os og trækker os ind i handlingen.

Konklusion
Klipsch RF-52 II er ikke langt fra storebror RF-62 II med deres dynamiske og spændstige spillestil. Horndiskanten er slet ikke skinger, men snarere en naturlig del af lydbilledet. Både sangstemmer og filmdialog står godt frem fra lydbilledet, og højttalerne har en heftig gengivelse af basrytmer og eksplosioner.

Baghøjttalerne tegner et større lydbillede bag os end konkurrenterne takket være de bipolære diskant-elementer. Centerhøjttaleren går ikke voldsomt dybt, så send gerne basfrekvenserne fra centerkanalen til fronthøjttalerne eller en subwoofer.

Det her er en ekstremt god allround-pakke!

Lyd & Billede mener

Højttalerne giver overraskende meget fra sig. Både musik og film gengives med stor kropslighed. Responsen er meget hurtigt, så trommer og skud smælder hårdt og hurtigt. Tonerne hænger godt sammen, og især blæseinstrumenter er imponerende. Centerhøjttaleren går ikke så dybt i basregisteret. Storebror RC-52 II kan med fordel overvejes.

Også i denne test:

5 højttalersæt til 10.000 kroner

Q Acoustics 2000i 5.0

Hvide riddere

Engelsk Q Acoustics har sat sig som mål at være et af de bedste højttalermærker i forhold til pris. Store ambitioner, men konceptet ser ud til at fungere.

Højttalerne fra Q Acoustics har et flot design, god byggekvalitet og ikke mindst en imponerende lyd med masser af detaljer, åben og klar stemmegengivelse samt fyldig bas.
De civiliserede englændere lyder glimrende til musik, men kan være lidt forsigtige i de sejeste filmsekvenser.
Læs hele testen

Cerwin-Vega XLS 5.0

Basbrøl

Hvis du vil spille højt, så er Cerwin-Vega sagen. Men både film og musik har også brug for andre kvaliteter.

Hvis du vil spille højt, så er Cerwin-Vega sagen. Men både film og musik har også brug for andre kvaliteter.
Med en tilstrækkelig kraftig forstærker kan disse højttalere spille højt nok til, at bassen kan mærkes i kroppen.
Læs hele testen

Tannoy Mercury 5.0

Mere musikalsk end macho

Mercury-serien fra Tannoy er blandt vores absolutte budgetfavoritter til stereo, men de er seje nok til hjemmebiografen?

Højttalerne fra Tannoy byder på et stort og fyldigt lydbillede med fint fokus og god detaljeopløsning. Klangbalancen er varm, hvilket gør, at de egner sig godt til varieret musik.
Mercury-sættet mangler lidt vildskab og kan ikke få nakkehårene til at rejse sig, når det virkelig gælder. Der er andre udfordrere med mere energi og dynamik – og flere detaljer – som samlet giver en mere engagerende biograflyd.
Læs hele testen

Argon 6000 5.0

Billigt på enhver måde

“Hør det hele for den halve pris” lover testens billigste højttalersæt. Det er ikke helt sandt.

Argon giver en fornemmelse af, hvor meget mere man får ved at droppe de mindste subwoofer/satellithøjttaler-systemer og komplette surround-anlæg af plastic. Større og mere massiv lyd, som fylder rummet bedre.
Desværre kommer overtonerne ikke godt nok frem, så lydbilledet bliver lidt indelukket. Det lyder også rodet i bassen, og udseendet er temmelig uinspirerende.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Scroll to Top