TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Sony Xperia Z Ultra

En kæmpe sejr for Sony

Testens største phablet er også den bedste. Og så er den sågar til at betale.

Af / 13/04/2014 - 14:06
Sony Xperia Z Ultra

Lyd & Billede mener

  • Lyden er fremragende, også når man telefonerer! Skærmen er decideret smuk at se på, og telefonen yder lynhurtigt. Det skader heller ikke, at prisen er absolut rimelig.
  • Den er virkelig stor, selv af en phablet at være. Og kameraet er middelmådigt.

Sony Xperia Z Ultra er med sine kun 6,5 mm ikke bare ultra slank, men også testens slankeste deltager. I betragtning af hvor stor Xperia Z Ultra i øvrigt er (179,4 x 92,2 mm), virker den næsten så tynd som et ark papir, og i forhold størrelsen er vægten også holdt utrolig langt nede med blot 212 gram.

Telefonen er desuden decideret vandtæt (IP58-certificeret), hvilket vil sige, at den kan opholde sig på næste to meter dybt vand i 30 minutter uden at komme noget til.

Med et skærmareal på 6,4 tommer er Xperia Ultra Z afgjort den største phablet på markedet lige nu. Det gør den næsten umulig at have i en bukselomme, og det betyder tilvænning, når man skal bruge Xperia Z Ultra til det, den trods alt også er beregnet til. Nemlig at telefonere med.

Men når man først har vænnet sig til størrelsen og kan finde ud af at placere telefonen rigtigt på øret, når man ringer, så kan man til gengæld glæde sig over en rigtig god lydkvalitet.

Sony har inkluderet indstillingsmuligheder som f.eks. Støjreduktion i mikrofon, der reducerer baggrundsstøj under opkald, samt Højttalerstemmeforbedring, der giver en mere fyldig oplevelse af stemmelyden.

Annonce

Også som musikafspiller kan Xperia Z Ultra være med blandt de bedste på markedet. Med ClearAudio+ kan man vælge en automatisk optimering af lydindstillingerne til musiklytning, men man kan også selv manuelt rode med tingene, bl.a. ved hjælp af en equalizer og et par indstillingsmuligheder for den interne højttaler samt et par for tilsluttede hovedtelefoner.

Skærmen er noget af det flotteste, vi har set. Med Xperia Z Ultra har Sony nemlig genintroduceret den såkaldte Triluminos-teknologi, som er en RGB LED-teknologi baseret på såkaldte kvanteprikker – små nanopartikler, som måler mellem 2 og 10 nanometer og udsender lys på helt særlige bølgelængder. Denne teknologi fungerer ikke ved hjælp af hvid bagbelysning, men i stedet anvendes en blå LED, der stimulerer nanopartiklerne til at lyse enten helt ren rød eller grøn. Med andre ord er skærmfarverne på Xperia Z Ultra helt usædvanlig klare og skarpe.

Til gengæld er kameraet ikke noget at skrive hjem om. Sony har ikke kastet den allernyeste kamerateknologi efter telefonen, og billederne er til at leve med, men heller ikke mere. Farverne er en smule matte, detaljer er slørede, og heller ikke billeder taget i svagt lys bliver særlig gode. Og kig ikke efter en blitz for at lyse op i mørket, for sådan en har Xperia Z Ultra simpelthen ikke!

Med en Geekbench 3 score på henholdsvis 925 (single-core) og 2.907 (multi-core) er telefonen et rent monster og testens hurtigste, hvad ydelse angår.

Konklusion
Den er lynhurtig, lydkvaliteten er i top, og takket være Triluminos-teknologien har skærmen de flotteste farver, vi har set på en smartphone. Nogensinde. Så er det til at leve med, at kameraet ikke ligefrem er det bedste på markedet.

Designet er lækkert og stilrent, og telefonen virker robust, selv om der er anvendt glas både foran og bagpå, og selv om Xperia Z Ultra blot er 6,5 mm tyk. Det skader heller ikke, at den er absolut vandtæt ned til 2 meters dybde i op til 30 minutter.

Også i denne test:

Samsung Galaxy Note 3

Bedst til produktivitet

Samsungs hybrid af tablet og mobil er den mest finpudsede og praktiske hidtil.

Den enorme skærm er skarp og gengiver farverne korrekt. Pennen gør enheden mere brugervenlig, og ydeevnen er høj.
Kameraet er ikke det bedste i svagt lys, og kvalitetsfølelsen kunne være bedre, prisen taget i betragtning.
Læs hele testen

Nokia Lumia 1520

Fotografens yndling

Nokia Lumia 1520 kræver måske tilvænning, hvis man ikke kender Windows Phone platformen, men ellers er vi tæt på at have fundet testens bedste phablet.

Skærmen byder på Full HD-opløsning og er virkelig flot, men kameraet tager endnu flottere billeder og giver brugeren masser af muligheder. Designet er robust, og kvaliteten høj.
Windows Phone platformen byder ikke på så mange apps som konkurrenterne Android og iOS.
Læs hele testen

LG G Flex

Buet teknisk opvisning

LG imponerer med ny teknologi, men G Flex er mere opsigtsvækkende end praktisk.

Stor skærm med gode farver, fremragende lyd. Ydelse i top og praktiske funktioner.
Lavopløst skærm, og kameraet mangler billedstabilisering. Noget stor, og den buede form giver ingen direkte fordele.
Læs hele testen

HTC One max

Alle gode gange tre

HTC One max er tredje inkarnation af det taiwanske firmas flagskibsmodel. Denne gang med både små og store forbedringer i forhold til originalen.

Man kan næsten blive afhængig af den store og flotte Full HD-skærm på 5,9 tommer, og da lageret nu endelig kan udvides med microSD-kort, har man også plads til alt sit indhold.
Beats Audio har droppet samarbejdet med HTC, og det kan høres på lydkvaliteten. Øv! Fingeraftryksscanneren er en god idé, men er upraktisk placeret og virker derfor ikke helt efter hensigten.
Læs hele testen

ASUS Fonepad

Ikke helt vellykket

Med Fonepad leverer ASUS en rigtig billig tablet, som du også kan bruge som mobiltelefon. Men det er faktisk ikke nogen særlig god idé.

Hukommelsen kan udvides via microSD-kort, og på grund af ASUS SonicMaster er medielyden fremragende.
Skærmen er lyssvag med elendig berøringsfølsomhed. Enheden er for langsom, og vi oplever netværksproblemer ved hand-over mellem Wi-Fi og 3G.
Læs hele testen
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *