TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 6 projektorer du har råd til

Kæmpebillede til budgetpris

En projektor er sagen, hvis du vil have den største og fedeste biografoplevelse derhjemme. Her er seks projektorer, der giver dig et gigantisk billede på væggen uden at efterlade et krater i din tegnebog.

Af / 04/02/2014 - 11:24
6 projektorer du har råd til

Når popcornene er poppet, lyset dæmpet, og filmen sættes på, er det lidt kedeligt med et 50 tommers tv. Hvis din tegnebog ikke skal lænses endnu mere, er løsningen en projektor. Så kan du få så stort et billede, du vil – op til 300 tommer! – og et godt lærred behøver ikke at være dyrt.

Du kan sagtens få god billedkvalitet med en prismæssigt overkommelig projektor. Hvis den har et mørkt sortniveau og høj lysstyrke, er meget klaret. I et mørkt rum som kælderværelset er sortniveauet det vigtigste, mens det i en oplyst dagligstue er vigtigere med høj lysstyrke, for at billedet kan stå bedst muligt.

Lysstyrke: Ting at holde øje med
Da de fleste forbrugere mener, at lysstyrke er det vigtigste, er det også det, producenterne gør mest ud af. Det betyder, at de justerer projektorerne til at presse mest muligt lys ud af lampen. Men ofte ikke i hele farvespektret. Billigere DLP-projektorer har f.eks. et eget hvidt segment på farvehjulet. Det vil give mere lys i hvid, men ikke i de egentlige farver. Resultatet bliver en projektor med et mindre farvemættet billede, som alligevel kan skilte med høj lysstyrke på æsken.

LCD-projektorer har ikke dette problem, fordi de ikke har en separat hvid farve, men lader alt lys passere igennem de enkelte farvesegmenter. Farvebalancen er derimod ikke garanteret.

Kontrast
Kontrastforholdet er vigtigt. Altså hvor mørk sort er, og billige projektorer har gerne har et lysere sortniveau. Det kompenseres der ofte for med såkaldt dynamisk sortniveau, hvilket betyder, at lukkeren på optikken udvides og mindskes i takt med lysindholdet i billedet. I mørke scener mindskes iris, i lyse scener udvides den.

Annonce

Ulempen er, at mekanikken er hørbar, så lukkeren tikker i takt med indholdet på skærmen. Det bliver også et problem, når lyst og mørkt kæmper om opmærksomheden. Hvis en bil kommer kørende fra horisonten om natten med lys på, er billedet gerne så mørkt, at man næsten ikke kan se kørelysene.

Derfor slår jeg altid dynamisk sortniveau fra.

Andre ting at holde øje med
En god projektor skal også kunne gengive billedet med mindst mulig støj. Moskitostøj – som har fået sit navn, fordi støjen på skærmen ligner en myggesværm – er udbredt. Det kan være forårsaget af en dårlig processor, men også af et for stort hvidt segment på DLP-farvehjulet.

Endelig er blæserstøj en faktor. Billige projektorer har ofte mere blæserstøj, fordi kabinettet er mindre, og blæseren skal arbejde med højere hastighed. Højere hastigheder er mere hørbare. Desuden er kuglelejerne i blæseren ofte af dårligere kvalitet, hvilket giver mere friktion. Derfor anbefaler vi at sætte projektoren i økonomitilstand (halv lysstyrke) – også kaldet Eco-mode – om aftenen, når man ser film, hvilket giver mindre blæserstøj. I lysere rum kan den ekstra lysstyrke dog være påkrævet, og man er derfor nødt til at acceptere mere blæserstøj.

6 projektorer
Testens seks projektorer hører til prisklassen 6.000-10.000 kroner. Fem af dem er af typen DLP, hvor ca. to millioner spejle tænder og slukker hver sin pixel, afhængigt af hvilken farve der på et givet tidspunkt skal gengives. Meget sofistikeret, og en lynhurtig og vedligeholdelsesfri teknologi, hvis eneste ulempe er en “regnbueeffekt”, hvor alle farverne brydes op i glimt, når man bevæger synet hen over kontrastfulde områder på skærmen.

Gudskelov ser de færreste dette artefakt. Men da kun én farve rent faktisk vises ad gangen – så hurtigt, at farverne blandes i hjernen – kan nogle blive mere trætte af at kigge på DLP end LCD i længere tid.

Projektoren fra Epson er derimod af LCD-typen. Her projiceres hver farve gennem hver sit farvefilter samtidig. Ingen regnbueeffekt, altså. Ulempen er, at LCD kræver et støvfilter, der skal renses eller udskiftes fra tid til anden.

Optisk linsejustering
I denne prisklasse kan man ikke forvente optisk linsejustering (lens shift), som gør, at billedet uden problemer kan justeres lodret uden at vinkle selve projektoren og skabe et uønsket trapezformet billede. Af testens projektorer er det kun BenQ W1300, der har dette.

3D
Alle projektorerne bortset fra InFocus er 3D-klar. Optoma og BenQ har et par medfølgende briller; ved de øvrige må de købes separat. Vi har ikke testet med 3D og kan derfor ikke udtale os om, hvordan 3D-effekten fungerer på de enkelte projektorer.

Sådan testede vi
Vi har set på projektorerne lige ud af æsken og derefter justeret lysstyrke, kontrast og skarphed ved hjælp af en kalibreringsdisk. Farvemæssigt har vi simpelthen valgt den forhåndsindstilling, der så mest neutral ud.

Efter at projektorerne er blevet justeret, har vi ud over vores øjemål anvendt en simpel lysmåler på både hvid, sort og hver grundfarve for at dobbelttjekke, at øjnene ikke har ladet sig narre.

Som testvideo har vi brugt dokumentarfilmen Wonders of the Universe på Blu-ray, som både har fantastisk grafik af universet og smukke naturbilleder samt lejlighedsvise ansigter. Dermed har vi fået tjekket kontrast og farvegengivelse, samtidig med at filmen let afslører støj i billedgengivelsen.

BenQ W1300

Mageløst billede

Klassens bedste DLP-projektor giver skarpe, farverige billeder. Kontrasten er i top, og billedet er nærmest støjfrit.

Det bælgmørke sortniveau kombineret med god lysstyrke giver klassens bedste kontrast. Farvemætning i topklasse og næsten totalt fravær af billedstøj betyder super billedkvalitet! Desuden testens eneste projektor med linsevinkling.
Den blå farve er noget overdrevet lige ud af æsken.
Læs hele testen

Epson EH-TW5200

Bedst i dagslys

Testens eneste LCD-projektor har knald på farverne og fungerer lige så godt i dagslys som om aftenen.

Ingen i prisklassen er i nærheden af disse farver, især ved maksimal lampestyrke. Måske klassens bedste dagslysprojektor.
Sortniveauet er for lyst. Mørke scener bliver blege og uinteressante. Fjernbetjeningen har ikke oplyste knapper.
Læs hele testen

Acer H7532BD

En positiv overraskelse

Acer er ikke ligefrem kendt for deres hjemmeprojektorer. Derfor kom det bag på os, at denne model er rigtig god.

God lysstyrke og et mørkt sortniveau sørger for, at billedet står godt på lærredet. Her er meget lidt billedstøj, billederne er skarpe, og farverne flotte med fin mætning. Rigtig god billedkvalitet!
Blæseren forstyrrer. Projektoren leverer ikke det bedste billede lige ud af æsken, men kræver lidt justering. Fjernbetjeningen har ikke oplyste knapper.
Læs hele testen

Optoma HD131Xe

Helt fin

Testens billigste projektor kræver næsten ingen billedjustering. Farverne er gode, men der er en del billedstøj.

Farvegengivelsen er neutral med god mætning, som giver et naturligt og flot billede. Ansigter er hverken sygeligt bleg eller rødvinsrøde. Et par 3D-briller medfølger.
Billedet lider af noget støj, især i overgange fra mørkt til lyst. Lysstyrken i Eco-tilstand kunne være bedre. På nattehimlen skinner stjernerne ikke helt, som vi kunne tænke os, og sort kunne være mere sort.
Læs hele testen

InFocus IN3128HD

Ekstrem lysstyrke

Testens mest lysstærke projektor er efterfølger til en tidligere testvinder. Desværre er øget lysstyrke gået ud over billedkvaliteten.

Projektoren er meget lysstærk, hvilket især er en fordel i lysere rum. En ganske effektiv zoom giver mere fleksibilitet mht. afstand til lærredet.
Projektoren har lejlighedsvis rigtig meget billedstøj. Det er ret irriterende og ødelægger desværre filmoplevelsen.
Læs hele testen

Vivitek H1180HD

Meget lys, lidt varme

Trods talrige indstillingsparametre kommer Vivitek aldrig helt i mål med billedkvaliteten.

Sortniveauet er mørkt, og lysstyrken god, hvilket giver billedet god kontrast. Desuden er der kun lidt billedstøj, uden irriterende distraktioner. Også plus for gode indstillingsmuligheder.
Desværre er farvemætningen ikke godkendt. Farverne er falmede, og ansigter ser unaturligt blege ud.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar