TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Anki Overdrive

Det 21. århundredes svar på Scalextric

Anki Overdrive er måske primært til børn, men avanceret nok til at også voksne kan lege med.

Af / 15/12/2016 - 14:02
Anki Overdrive

Lyd & Billede mener

  • Anki Overdrive er et genialt produkt, der flår den gamle racerbane ind i det nye årtusinde.
  • Prisen er desværre ganske høj og især ekstra biler koster for meget. Det havde været smart, hvis softwaren var versioneret.

Har du ligesom jeg leget med Scalextric da du var barn, vil Anki Overdrive først føles som en moderne version af samme. Ved lidt ekstra granskning ses dog også lighederne med Nintendos Mario Kart, som blot her er hevet ud af spillenes verden og ind på gulvet i din stue. Det er ret smart tænkt.

Anki Overdrive stammer fra USA, hvor det blev introduceret for lidt over et år siden. Nu er turen så kommet til det europæiske marked, hvor bl.a. også de danske børn skal tryllebindes. Ligesom med det efterhånden ret så gamle Scalextric (den britiske saml-selv-racerbane stammer fra midten af 1950’erne), samler du dine baner ved hjælp af en række baneelementer, og kan så tilføje forhøjninger, kryds og lignende. Jo flere moduler du køber til, des mere kompliceret bliver din bane. Du bestemmer selv.

Her hører lighederne dog også op. Hvor Scalextric er ganske analogt og styres via trykcontrollere på en ledning, er Anki Overdrive helt og aldeles digitalt og trådløst. Controlleren er skiftet ud med din mobiltelefon og bilerne kører ikke længere i en rille på skinnerne, men er i stedet udstyret med avanceret mekanik, der kan aflæse deres placering på underlaget. Det er ret genialt og skal opleves i virkeligheden

(Foto: Producent)
(Foto: Anki)

Imponerende let opsætning

I og med det hele er trådløst, kunne man godt frygte, at det var kompliceret at sætte op og komme i gang med. Det er slet ikke tilfældet. Du installerer blot en app på din telefon, lader bilerne op via den medfølgende holder, klikker baneelementerne sammen ved hjælp af deres indbyggede magneter, og er så du ellers klar. Når bilerne er registreret i appen, hvilket sker ganske automatisk, er det tid til at sætte dem på banen.

Annonce

Op til fire spillere

Du kan enten spille mod computeren eller mod dine venner. Appen findes både til iOS og Android, og det er ret nemt at fordele bilerne ud på kammerater eller computer. Bilerne har dertil sjove navne, så det er let at kende dem fra hinanden. I appen taler de engelsk, hvilket måske kan blive et problem for de mindste. Anki Overdrive er godkendt til børn fra 8 år og opefter. Sprogvanskelighederne til trods, burde det dog være til at gå til, såfremt mor eller far hjælper lidt til eller måske endda kører med. Nu er i klar!

Kører af sig selv

Før et løb for alvor sættes i gang, skal bilerne kende banens udformning. Denne lærer de ved at køre en æresrunde, som sættes i gang helt automatisk. Samtidig med at bilerne kører på banen, tegnes dens udformning på din telefon. Det er ret blæret. Når banen er registreret, kører bilerne frem til start og afventer signal.

Modsat Scalextric, kører bilerne af sig selv, og skal altså ikke sættes i gang. Du kan justere lidt på hastigheden, via en boost-funktion i appen. Baneelementerne har fire spor og du skifter imellem dem ved at tilte telefonen til højre og venstre, hvilket giver mulighed for at puffe modstanderen af banen.

(Foto: Producent)

Inspiration fra Mario Kart

Som jeg startede med at sige, er der også hentet inspiration fra spillenes verden. Hver bil har nogle særlige funktioner og våben, som kan aktiveres via appen. Du kan eksempelvis sløve din modstander, eller få ham til at snurre rundt, præcis som du har set det i Mario Kart. Nogle gange bliver bilerne så forvirrede af disse tricks, at de smides helt af banen, hvorefter du må rejse dig for at smide den ind på sporet igen. Dette skaber nogle hektiske og til tider ret sjove situationer.

Igen som i computerspillenes verden, vinder du præmier, når du vinder et løb. Disse består af nye våben og forbedringer til din bil. Det er smart tænkt, da det holder Anki friskt i længere tid og gør, at man får lyst til at tage en tur mere. Våbnene tilføjer et taktisk element, der ligeledes øger levetiden betragteligt.

Nu også med lastbiler

Som noget helt nyt til Anki, har producenten netop lanceret to lastbiler, som er omtrent dobbelt så store som de små biler. Disse kan alene grundet deres størrelse og anhænger skabe kaos på banen. Desværre har de samme store ulempe som bilerne. Anki Overdrive er noget meget dyrt legetøj, og du skal derfor ofre ca. 500kr pr. ekstra køretøj. Det er mange penge for de fleste børnefamilier, og kan godt være en hæmsko i forhold til sættets udbredelse.

https://www.youtube.com/watch?v=MJDjJ6Yb87c

Konklusion

Anki Overdrive er legetøj i luksusklassen, der kombinerer moderne teknologi med gennemprøvede og succesfulde koncepter. Du får her et spritmoderne twist på det velkendte Scalextric tilsat en god dosis Mario Kart. Resultatet er meget overbevisende og kun den høje pris og en manglende lokal tilpasning bringer antydning af en kæp i hjulet. Har du råd og kan du engelsk, er der dog ingen tvivl om at Anki Overdrive er noget af det hotteste legetøj på gaden netop nu.

Mikael Hansen
(f. 1982): Freelancejournalist på L&B Home. Mikael startede som tech-journalist hos Gamereactor i 2006. Derfra gik turen til magasinet GEAR, hvor han også fik bred erfaring foran et kamera. En kandidatgrad senere vendte han retur som journalist på Lyd & Billede og sidenhen som redaktør for TechRadar. Mikael skriver om alt fra fra PC’er til smartphones, smart home, lyd og gaming.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *