Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Audioquest Dragonfly USB DAC

Måske verdens fedeste DAC

Audioquest Dragonfly er noget så frækt som en digitalkonverter og hovedtelefonforstærker på størrelse med et memorystick. Og den lyder fantastisk!

Skrevet af / 11/02/2013 - 13:46
Audioquest Dragonfly USB DAC
Geir Gråbein Nordby

Jeg indrømmer det gerne; jeg bruger næsten ikke cd´er længere. Der går ikke en dag, uden at jeg streamer musik fra nettet, og min digitalt lagrede musiksamling vokser stadig. Med andre ord er computeren blevet en central del af musikanlægget. Heldigvis betyder det ikke, at den lyder dårligere. Tværtimod!

Det, der står mellem pc´en og total musiknydelse, er det indbyggede lydkort. Dette er i ti ud af ti tilfælde lige så dårligt, som det er billigt, men heldigvis er løsningen enkel: En digitalkonverter, eller DAC, med USB. Denne kobles til en af computerens USB-stik og overtager dermed som lydkort. Vær opmærksom på, at konverteren ikke kan bruges sammen med computerens indbyggede højttalere, men må bruges enten sammen med hovedtelefoner eller kobles til stereoanlægget.

Skiller sig ud
Mens markedet nu florerer med billige og dyre USB-konvertere, skiller high-end producent Audioquest sig ud – med en lille og lækker konverter, ikke større end et memorystick! Den støtter lyd med opløsning højere end CD – op til 24-bit/96kHz. Et lys formet som en guldsmed (”dragonfly” på engelsk) lyser op i forskellige farver, afhængig af hvilket signal den får ind. Således ved du, om computeren sender lav- eller højopløst lyd ud.

Analogudgangen er af typen 3,5 millimeter minijack, perfekt til hovedtelefoner. Selvfølgelig kan den også koble computeren til stereoanlægget, med en overgang til RCA-stik.

Brugervenlighed
Jeg har kun testet Dragonfly med Mac og Windows 7, og her det plug-and-play for alle pengene. Plug den i USB-porten og stik hovedtelefonstikket i Dragonfly. Lyden kommer på én gang. På Audioquests hjemmeside står det imidlertid, at konverteren er inkompatibel med Windows Vista, og at Windows 8 kan være ustabil og give kliklyde og dropouts, men Microsoft arbejder med en løsning for begge platforme. Undertegnede har ikke fået dette testet.

Dragonfly benytter sig af pc´ens eller mac´ens indbyggede lydkontroller. Bedste opløsning og kontrast opnås ved at regulere lydniveauet med computerens hovedkontrol.

Kraftig lyd
Det første, jeg bider mærke i, er, hvor højt den lille fyr kan spille. Sammenlignet med de fleste andre USB-DAC´er er lydniveauet markant højere, takket være indbygget digitalforstærkning. Det betyder, at man kan få fut i selv tungtdrevne, højimpedans hovedtelefoner. Men selv om Audioquest hævder, at den kan drive alt, er det med begrænset dynamisk kontrol, at den driver den nok så tungtdrevne AKG Q701, som klart foretrækker en ordentlig hovedtelefonforstærker. Men sammenlignet med HRT HeadStreamer, en populær hovedtelefon-DAC til omkring en tusindlap, er der endnu mere gang i bassen i Dragonfly. Den er meget stram og rytmisk, uden at det udover dette er let at adskille lydkvaliteten mellem de to.

Men Sennheiser HD598 får Audioquest detaljerne i musikken frem. REM´s klassiker ”Automatic for the People” fra 24-bit/48 kHz indspilning giver mig gåsehud, måske for første gang siden jeg hørte den i 1992. Specielt åbningssangen ”Drive”. Dragonfly graver guldet frem mellem anslagene og guitarpick´ene. Guitarklangen breder sig godt udover i et stort og luftigt rum, og de saftige trommer – de få gange de kommer ind – trykker til, mens cymbaler svæver. Det er virkelig godt!

Digitalkonverteringen sker asynkront, således at konverteren henter signalet ud, før det passerer computerens lille, lydtilpassede klokke. Dette kan være med til at bidrage til den gode lyd, selvom også adaptive konvertere kan lyde meget godt.

Stereoanlæg
Koblet til stereoanlægget hjemme i stuen kommer der også gang i sagerne. Tori Amos´ seneste album ”Gold Dust”, indspillet med orkester i 24-bit/96kHz, gengives med et bredt dynamisk spekter og god opløsning. Hendes stemme kommer fint ud og minder mig om, hvor meget mere musik kan være end bare WiMP og Spotify. Ikke for det, Dragonfly får også komprimeret musik til at lyde godt.

Hvis man sætter den lille DAC ind i en total reference, så er der mange dyrere DAC´er, som er endnu mere opløste i toppen og tegner et endnu større rum op. Hvis jeg kun var ude efter en DAC til hi-fi anlægget, ville jeg nok smide et par tusindlapper mere på bordet og købe Cambridge DacMagic Plus. Men det er ikke pointen med denne ultraportable konverter.

Konklusion
AudioQuest Dragonfly er en superbærbar digitalkonverter, som får plads i lommen, og som dermed kan være med overalt og give hi-fi lydkvalitet ud af selv den dårligste pc. Dragonfly er nok mest en naturlig partner til et par gode hovedtelefoner, en opgave den løser i strakt arm. Musikken kommer stort ud, opløst og med meget godt tryk. Den kan også give liv til relativt tunge hovedtelefoner, men selv om det da bliver højt nok, kan det lyde lidt fladt.

Sammen med stereoanlægget er Dragonfly også god, men kan ikke måle sig med de bedste stationære konvertere til dette formål. Det er heller ikke pointen.

Lyd & Billede mener

Lydkvaliteten Ultrabærbar Lidt høj pris

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Klasse D lyder som klasse A

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Lyd & Billede
Scroll to Top