Hvilken del af stereoanlægget skal man lægge flest penge i? Det er det evige spørgsmål, og spørger du en højttalerproducent, så ved du sikkert, hvad svaret bliver. Selv om man aldrig får bedre lyd, end lydkilden og forstærkeren er i stand til at producere, har højttalerne stor indflydelse på det, du hører. Men hvis du virkelig vil flytte koncertsalen hjem i stuen og føle, at dine yndlingskunstnere lever og ånder lige foran dig i lænestolen, så skal hele stereoanlægget spille sammen.
Den sidste tid har vi set udviklingen inden for højttaler tage en ny retning: I stedet for bare at lave passive højttalere, som kan kobles til en hvilken som helst forstærker, har flere producenter nu indset, at de kan integrere forstærkere og anden elektronik i selve højttalerne og dermed tilbyde et skræddersyet lydsystem. Et produkt, de kan tage sig bedre betalt for, fordi det skræddersyede som regel lyder bedre end det, man kan mikse og matche på egen hånd.
Nu har teknikken også meldt sin ankomst i high-end klassen.
Audiovector Discreet
Danske Audiovector er en producent, der kan lide at være på forkant med udviklingen. De har en lang tradition for at lave kvalitetshøjttalere, der udmærker sig positivt, ikke kun ved at spille godt, men også ved at gøre det med overkommelig elektronik.
Chefkonstruktør Ole Klifoth og hans designere er kendt for at finpudse, trimme og forbedre deres højttalere kontinuerligt. Det kan være noget så simpelt som at udskifte det indvendige dæmpende materiale med et, der har bedre egenskaber, eller mere eksotiske indgreb som at frysebehandle komponenterne for at få bedre ledeevne. Alt sammen for at opnå bedre lydkvalitet og derefter tilbyde disse opgraderinger til eksisterende kunder.
Alt dette er muligt, fordi Audiovector udvikler højttalerne efter et modulprincip, som minder om den måde, bilproducenter bygger biler på: De starter med en fælles platform (i dette tilfælde et højttalerkabinet), som tilbydes med en række “motoriseringer” og udstyrsalternativer, fra standard til helt vildt.
Det er især tydeligt med gulvhøjttalerne Si3, der findes med en række forskellige niveauer af udstyr. Med introduktionen af Si3 Avantgarde Arreté Discreet (puh!) er vi kommet til den sjette version. Og hvis standardversionen af Si3 kan sammenlignes med en tryg og pålidelig Audi A6 forhjulstrækker, så taler vi her om et turboladet RS6-version …
Si3 Discreet
Discreet-modellen er baseret på topmodellen Si3 Avantgarde Arreté, der allerede er finpudset gennem flere generationer. Men hvor de andre Si3-udgaver er almindelige passive højttalere, lavet for at blive sluttet til en hi-fi-forstærker, er Discreet-udgaven fuldaktive digitale højttalere med indbyggede forstærkere.
Hver af de tre elementer har sin egen 70 watt forstærker, dvs. i alt 2 x 210 watt i stereo. Det er relativt meget effekt, især når vi ved, at det går direkte ind i højttaler-elementerne og ikke igennem strømslugende delefilterkomponenter. Frekvensdelingen sker desuden elektronisk, så hver forstærker får et defineret toneområde, den skal gengive.
Digital signalbehandling
Aktive højttalere som Audiovector Discreet giver mulighed for markante lydforbedringer, primært fordi konstruktøren har fuld kontrol over hele lydkæden og ikke behøver at tage højde for variationer i forstærkere. Desuden har Audiovector kunnet finjustere og optimere lyden samt lave fase- og tidskorrektion mellem elementerne.
Alt sker digitalt for ikke at påvirke det ømfindtlige analoge signal negativt. Signalprocessoren og D/A-konverteren arbejder med 24 bit/192 kHz opløsning, hvilket betyder, at man kan høre højopløste lydformater på højttalerne uden kvalitetstab.
Men hvis det er aktive højttalere, hvor er strømkablerne så? Aktive højttalere betyder normalt et ekstra sæt ledninger, men ikke her: Discreet får både strøm og signal via højttalerkablerne, som drives af et patenteret 24 volt system kaldet Actiline.
Teknologien er udviklet i samarbejde med det svenske firma Opalum, der er kendt for deres karakteristiske væghøjttalere. Signalerne hentes fra en medfølgende koblingsboks med analog, digital og Bluetooth lydtilslutning og sendes i digital form gennem Audiovectors frysebehandlede NCS højttalerkabler.
Lydkvalitet
Trevejs gulvhøjttalere med Si3’s kompakte størrelse og slagvolumen har nødvendigvis nogle fysiske begrænsninger, med eller uden indbygget elektronik. Man skal ikke forvente diskotekslydniveau eller mavepumpende bas, der kan gengive de dybeste orgeltoner. Til disse formål skal man snarere se på en model som SR6. Jeg ville bare nævne disse begrænsninger, for med dem i mente spiller Si3 Avantgarde Arreté Discreet vanvittig godt i forhold til deres størrelse.
Det første, der slår mig, er hvor ekstremt rent og afslørende Discreet-udgaven gengiver musikken, uden at lyden bliver påtrængende eller trættende. Jeg må indrømme, at tidligere udgaver af Audiovectors Si3 har lydt en anelse lyst i mine ører, med en vis “hør mig”-karakter over diskanten. Om det er mine ører eller højttalerne, der har ændret sig, skal jeg ikke kunne sige, men tendensen er væk. Det skyldes måske det forbedrede diskant-element. Eller måske de digitale filtre. Faktum er, at Si3 Discreet spiller ekstremt detaljeret i overtonerne.
Der findes mange high-end højttalere med høj blærerøvsfaktor i form af fed bas eller opjazzede overtoner. Men Si3 Discreet har ikke fået tilsat sukker; i stedet virker det, som om et tykt slør mellem os og musikken er blevet fjernet. Vokaler gengives så åbent og dybtfølt, at man kan få tårer i øjnene. Hvis du synes, det skal lyde, som om sangeren står lige foran dig i rummet, så tjek disse højttalere ud!
Formatet af svenske Josefine Cronholms stemme, når hun synger “In Your Wild Garden”, er enormt, og jeg kan høre detaljer, konturer og klangfarver, som jeg aldrig før har hørt på denne optagelse. Og det siger jeg med rigtig gode højttalere som PMC fact.12 i frisk erindring.
Audiovector tegner et bundsolidt lydbillede op med en imponerende tredimensionalitet. Lyden kommer ud og frem, og man får en følelse af at sidde tæt på scenekanten, ikke langt tilbage i koncertsalen. Musikerne er påfaldende velordnet placeret i lydbilledet; en orden, der også bevares ved høj volumen. Der hvor passive højttaleres lydbillede har en tendens til at falde sammen og blive rodet, bevarer de aktive Si3 roen og overblikket.
Bassen er mere behersket end brutal. Selv om bas og trommer gengives stramt og “snappy”, vil nogle lyttere nok savne lidt mere tyngde fra synth-bas og elektroniske beats. Si3 går i dybden uden nogen typiske ujævnheder eller nogen “pukkel” i basgengivelsen, men er ikke specielt hårdtslående.
Lette at placere
Si3 Discreet slår mig som meget brugervenlige højttalere. Forstærker-matchet er der allerede taget hånd om, så man kan koncentrere sig om at finde en optimal placering. Det er noget, du bør afsætte tid til; det holder slet ikke bare at sætte dem tilfældigt i lytterummet på øjemål. Det her er meget præcise højttalere, som belønner en lige så grundig opstilling. Så tag silkehandskerne, vaterpasset og millimetermålet frem og spids ørerne: Lydbilledet falder virkelig på plads, når de to højttalere får nøjagtig lige lang afstand til lyttepositionen.
Ellers lader højttalerne til at være tilpasset brug i almindelige stuer og kan sagtens stilles tæt på bagvæggen, uden at bassen bliver buldrende og ujævn. Den digitale Discreet-model har i øvrigt kontakter på bagsiden, så man kan hæve og sænke bas og diskant med +/-1 dB.
Konklusion
Lyd & Billedes chefredaktør, Lasse Svendsen, nævner ofte Arreté-udgaven af Si3 som en af sine personlige favoritter og som en strålende, engagerende musikformidler. Audiovector har også i mine ører været en god repræsentant for det skandinaviske lydideal, men jeg har aldrig været så imponeret som over det, jeg hører fra den nye Discreet-udgave. Her er det virkelig lykkedes Ole Klifoth & co. at lave højttalere, hvor alle dele spiller sammen og går op i en højere enhed.
Både dem, der overvejer at købe nye højttalere, og dem, der overvejer et helt nyt anlæg, skylder sig selv at høre, hvad moderne aktive højttalere kan gøre for lydkvaliteten!
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer