Spørg en tilfældig forbipasserende, hvad han eller hun forbinder med Bang & Olufsen, og du vil få forskelige svar. Nogle anser de danske produkter for at være håbløst overprissatte, mens andre forbinder B&O med det ypperste inden for dansk design og kvalitet – et mærke, som signalerer god smag, og at indehaveren ikke tager til takke med “hyldevarer”.
Med dagens prispres på elektronik er der nok alligevel mange, som rynker lidt på næsten af et 46 tommers LED LCD-tv med en prisseddel på 60.000 kroner. Har B&O prissat sig ud af markedet, eller er der fortsat gode argumenter for at vælge dansk?
BeoVision 11
BeoVision 11 er et vigtigt tv for Bang & Olufsen. Det erstatter BeoVision 10, som kom i 2010 og blev en milepæl for den danske fabrik. Sortimentet havde indtil da bestået af forholdsvis små fjernsyn, ledsaget af store plasmaskærme til astronomiske priser. Behovet for et mere tilgængeligt prissat tv i et populært format var stort, og BeoVision 10-40 fyldte dette hul med design, billede og lyd i særklasse.
BeoVision 11 fortsætter denne trend og beholder forgængerens strømlinede “billedramme”-design, som nu er forfinet med en tyndere ramme og en glasfront, der flugter helt med rammen rundt. Tv’ets kabinet har en næsten kvadratisk form, med kraftige indbyggede højttalere som en forlængelse af tv’et og dækket af en stofgrill. Rammen fås i sort eller blankpoleret aluminium, og du kan bestille en række forskellige farver på stofgrillen for at matche dit interiør, f.eks. sofaerne. Vores testeksemplar var det nye farvevalg med sort ramme, som efter vores opfattelse er mindre forstyrrende for billedet end den blankpolerede ramme.
Høj byggekvalitet
En ikke uvæsentlig bidragyder til prissedlen er den måde, tv’et er bygget på. Som en, der omgås fjernsyn og andre elektronikprodukter dagligt, kan jeg trygt sige, at B&O’s tv’er er i en klasse for sig. Mens de koreanske producenter i stor udstrækning benytter sig af formstøbt plast der, hvor de kan spare penge og vægt, bruger B&O for det meste stål og aluminium i konstruktionen. Billedpanelet er dækket af tykt glas med en speciel og dyr antirefleksbehandling, som du ikke får på almindelige tv’er.
BeoVision 11 udstråler soliditet og elegance og giver den samme følelse, som når man lukker døren på en Audi, Mercedes eller BMW: Det rasler ikke ligefrem i hængslerne.
Nem opsætning
BeoVision 11 er et særdeles nemt tv at tage i brug, da det har installation inkluderet i prisen. Med andre ord kommer Bang & Olufsen til døren og sætter det op for dig (noget du skal være glad for, da tv’et vejer over 40 kilo!). Så får du også en indføring i Beo 4, som er B&O’s tynde systemfjernbetjening. Foruden at styre alle tv’ets funktioner kan den også lære sig signalerne fra andre apparater. Disse kan herefter skjules i et skab og fjernbetjenes ved hjælp af en ledning, som repeterer fjernbetjeningssignalet (IR repeater).
Tv’et har fem HDMI-indgange, hvilket er rigeligt til tilslutninger af forskelligt udstyr. Det kan også udstyres med indbygget harddisk-optager (HDD) og modtagermodul for satellit (DVB-S2). Trådløs internetopkobling er også på plads og giver adgang til B&O’s smart-portal, som foreløbig er ganske mager, men indeholder de mest udbredte tjenester som f.eks. YouTube. Tv’et har desuden en plads på bagsiden til montering af en Apple TV-enhed.
BeoVision 11 kommer med tre monteringsalternativer. Du kan vælge at montere det på væggen med vendbart vægbeslag, lænet op mod væggen på et staffeli eller på en motoriseret gulvsokkel. Sidstnævnte kan drejes i retning af siddeposition ved hjælp af fjernbetjeningen.
Gode justeringsmuligheder
B&O har tidligere haft et meget lukket menusystem med begrænset adgang til at justere noget som helst. Det er ændret på BeoVision 11, hvor man har fuld adgang til at justere de fleste lyd- og billedparametre, inklusive en egen ekspertmenu til professionel kalibrering. Man kan lagre egne indstillinger for hver indgang, så f.eks. Blu-ray-indgangen kan optimeres til film, en anden til spil osv.
Ud over at åbne op for menuerne har B&O sørget for, at alle funktioner er godt forklaret. Hvert eneste menuvalg gives en grundig beskrivelse ved at trykke på den blå hjælp-knap på fjernbetjeningen. Selv jeg, der er en meget erfaren tv-bruger, fandt denne funktion nyttig.
Billedkvalitet
God byggekvalitet og flot design til side, den primære opgave for et tv er selvfølgelig at give et godt billede, og til 60.000 kroner holder det ikke bare at have et pænt ansigt – man må også kunne levere varen i praksis. Heldigvis har ingeniørerne hos B&O ikke ligget på den lade side heller.
I modsætning til BeoVision 10, som kun havde en enkelt billedindstilling, kan du på BeoVision 11 vælge imellem tre forskellige billedmodi. Standard er den “adaptive” billedmodus – B&O’s svar på cruise control. Her er billedparametrene optimeret til varieret tv-indhold og tilpasser sig automatisk efter kildematerialet. “Adaptiv” giver et vældig kontrastrigt, lysstærkt og skarpt billede med en anelse blåskær i farvegengivelsen. Samtidig arbejder tv’et med at udjævne hakkende bevægelser. Resultatet er et vældig imponerende billede, som er lidt “larger than life”, men alligevel langt mere ædrueligt end de fleste andre producenters standardmodus.
Purister vil nok alligevel foretrække at skifte til “Film”. Da reduceres billedbehandlingen, og farveprofilen skiftes til en, som er optimeret til en farvetemperatur på 6500 kelvin, hvilket giver en mere korrekt farvepalet. Og da byder BeoVision 11 på meget nuancerede og naturlige farver. Vi synes imidlertid, at skarphedsforbedringen fortsat var kunstigt høj, og foretrak at reducere den til nul i menuen. Samtidig foretrak vi at reducere eller slukke for bevægelseskompensationen, afhængigt af hvilken slags indholdet vi så på.
Med lidt trimning af de allerede gode billedindstillinger er der ingen tvivl om, at B&O byder på en billedkvalitet i toppen af skalaen. Det specielle kontrastglas i kombination med indbygget lyssensor gør, at tv’et er i stand til at give noget nær optimal billedkvalitet, hvad enten du ser atletik ved højlys dag eller Blade Runner midt om natten.
Edge LED
Basis i BeoVision 11-46 er et LCD billedpanel med kantmonterede lysdioder, såkaldt Edge LED. Der er altså ikke tale om en fuldt bagbelyst LED-skærm. B&O har imidlertid taget hjælpemidler i brug for at klemme mest mulig kontrast og sortniveau ud af billedpanelet, som åbenbart er hentet fra øverste hylde, da det er uden de lyslækager og ujævnheder, som præger billigere LED-skærme.
Kantlyset er inddelt i horisontale zoner, hvor tv’et har mulighed for at justere lysstyrken inden for disse zoner. Det giver bedre kontrast og sortniveau, men medfører også, at man lejlighedsvis kan se “stribeinddelingen” i mørke eller kontrastrige scener. Dette opleves imidlertid ikke som noget stort problem, og sortniveauet er hovedsagelig imponerende og på niveau med de bedste bag-LED-skærme fra Philips (PFL9707) og Sony (HX955).
3D
En nyhed på BeoVision 11 er, at du nu kan se 3D-film på skærmen. 3D-briller er imidlertid ekstraudstyr til 1.100 kroner stykket. Ingen billig affære altså, specielt ikke hvis du har mange familiemedlemmer, som vil tage del i morskaben. 3D-brillerne er ikke de mest ergonomiske, vi har set, og de har en lidt mere kluntet formfaktor end de nyeste Bluetooth-briller fra f.eks. Samsung. Billedkvaliteten i 3D er imidlertid rigtig god med forsvindende lidt crosstalk (dobbelte billeder) mellem venstre og højre billedhalvdel. Den gode lysstyrke og glatte billedudjævning er med til at give et skarpt og dybdefyldt 3D-billede.
Lydkvalitet
Som det sig hør og bør for et tv fra B&O, er der også taget godt hånd om lyden. Lydsystemet består af trevejs aktive stereohøjttalere drevet af dedikerede B&O ICEpower forstærkere (den større 55 tommers model har desuden indbygget subwoofer).
Lydkvaliteten fra BeoVision 11 er hinsides det, du finder i et almindeligt pandefladt tv-apparat. Her taler vi om en stærk, klar og fyldig lyd, der minder mere om et godt hi-fi-anlæg end den tynde og spinkle lyd, man får fra hyldevarerne. Lyden har god klarhed og taleforståelse allerede på lav volumen, samtidig med at du kan skrue godt op på musik og actionfilm, uden at den bliver tynd og forvrænget.
Jeg testede tv’et, samtidig med at Nobels fredspriskoncert blev vist på tv, og BeoVision 11-46 viste her, at det behersker musik bedre end majoriteten af fjernsyn på markedet. Det serverede alle de musikalske krumspring med stor selvfølge, med en fyldig og taktfast bas, klar mellemtone og distinkte overtoner. Her er det bare at skrue op for volumen og nyde!
Hvis du vil, er det muligt at hæve lydoplevelsen endnu et hak. BeoVision 11 har nemlig indbygget dekoder til surround-lyd med line-udgange for ekstra højttalere for og bag samt subwoofer. Totalt er det muligt at tilslutte op til 12 (!) højttalere. Det kunne f.eks. være B&O’s egne aktive højttalere eller en ekstern forstærker. Lydsystemet kan så konfigureres således, at man benytter tv’ets indbyggede højttalere som centerkanal. Smart!
Derudover kan BeoVision 11 styre ekstra stereohøjttalere i en separat zone. Det vil sige, at hvis du f.eks. lytter til en cd – eller for den sags skyld MTV – kan du vælge at sende lyden til separate højttalere i et andet rum. Tv’et kan dermed fungere som hjerte og hjerne i et større og mere omfattende lydsystem. Vi kan specielt lide muligheden for at udvide med et par ekstra højttalere i front og en subwoofer for endnu fyldigere og dybere bas.
Høj pris
Lyd og billede af høj klasse er noget, B&O forstår at tage sig godt betalt for, og BeoVision 11 er ikke noget billigt tv, uanset hvordan man vender og drejer det. Grundprisen for 46-tommeren er 59.995 kroner, mens udgaven med parabol-tuner og harddisk koster 5.000 kroner ekstra. Oven i det skal du vælge vægbeslag eller sokkel, som koster mellem 3.000 og 6.000 kroner. Dermed kryber prisen hurtigt op på 70.000 kroner, før man er færdig.
Konklusion
Bang & Olufsen BeoVision 11 er et tv, som kun få kan unde sig, men det tjener som eksempel på, hvor godt et fjernsyn kan blive med et rummeligt budget: Ud over design og byggekvalitet i særklasse har B&O-tv’et en billed- og lydkvalitet, som langt hen ad vejen matcher den ekstravagante pris.
Alt dette kulminerer i et tv, som ikke vinder nogen pris for “bedst køb”, men snarere en stærk anbefaling fra os til dig, som søger et tv, der vil give sin ejer glæde i mange år. Så hvis du har været heldig på børsen, har haft et godt år på arbejde eller kort og godt har lyst til at købe et tv ud over det sædvanlige: BeoVision 11 bør stå på listen over kandidater.
1 kommentar til “Bang & Olufsen BeoVision 11-46”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Alt i alt , et flot tv, design og andet , men et stort problem er, det sorte, på bagsiden af skærmen, krakelerer.
Det giver sig udslag i, hvide rande i kanterne, samt stor plet midt på tv,et,det er nu anden gang, jeg er igang med B O , og jeg kan sige , de er meget tunge at danse med , selv 1. Gang , var der 2 bo teknikere , der skilte tv ,et ad, kontrasterede couningen , var meget ru/krakeleret, og alligevel ,afslog man at vedgå fejlen, Indtil jeg kontaktede en Avis , så vendte det 180 gr. Og så på stod , de var fejlinformeret.
Så nu er Igang med 2 runde, jeg håber ikke der kommer så meget bøvl ect. Denne gang.
Jeg fatter ikke , at de ikke kan finde en permanent løsning , jeg kan ikke være den eneste , det kan man se ,når man besøger en butik, og der står brugte modeller